USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

YDÜ 17. Uluslararası Planlama Tarihi Konferansı’nda temsil edildi

Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Hollanda da düzenlenen 17. Uluslararası Planlama Tarihi Konferans’ına (IPHS) katılarak Yakın Doğu Üniversitesi’ni temsil etti.

YDÜ 17. Uluslararası Planlama Tarihi Konferansı’nda temsil edildi
18-08-2016 18:03
Google News

Delft Teknoloji Üniversitesi’nde 17- 21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen konferansa, dünyanın dört bir yanından gelen 460 şehir plancısı, mimar, tarihçi, sosyolog; akademisyenler ve araştırmacılar ile doktora öğrencileri 3 gün boyunca deneyimlerini ve çalışmalarını paylaşarak, sağlıklı planlamalar için ileriye dönük öngörüler yapmaya çalıştılar.

Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Huriye Gürdallı’nın konferansa Kıbrıs’tan katılan tek akademisyen olduğu belirtildi. Ana temasının tarih boyunca kentlerin doğal ve insan yapımı krizlere, savaşlara, sömürge idareleri karşısında gösterdiği direnç ve esneklik olan konferansa, Yakın Doğu Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Huriye Gürdallı, ‘Bölünmüş Kentlerdeki Çatışma Alanının Mekansal ve Sosyal Dönüşümü: Lefkoşa Ara Bölge'de Kentsel Yaranın İyileşme Süreci’ isimli bildirisi ile katılarak sunum yaptı.

Lefkoşa Master Planı uluslararası platformda anlatıldı 

 Yrd. Doç. Dr. Gürdallı, bölünmüş kentlerdeki planlama çalışmaları çerçevesinde, Lefkoşa Ara Bölge’de uygulanan planlama çalışmalarını örnekleyerek; Lefkoşa Master Plan, Yeni Vizyon Projesi ve Dayanışma Evi sürecindeki planlama deneyimini aktardı ve planlamanın başarısında sivil toplum örgütleri ile iki taraftan halkın planlamaya dâhil edilmesinin önemini vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Huriye Gürdallı bildirisinde yer verdiği Master Plana ilişkin olarak, “Planlamanın sadece kâğıt üzerinde değil, sosyal ve kültürel boyutlarıyla birlikte ele alınması, bölünmüş kentlerdeki planlama çalışmaları arasında Lefkoşa’yı özgün ve biricik kılmakta ve katılımcı planlamanın başarılı bir örneğini oluşturmaktadır. 1958 ve 1963’te kenti bölen ve 1974’ten itibaren Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki bu alan bugün yeniden iki toplumu Lefkoşa’nın merkezine getirme potansiyeli taşımakta ve Lefkoşa Master Plan çerçevesinde hedeflenen fiziksel planlama kararlarının gerçekleşmesi muhtemellığını artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Sunum sonrası soru, yorum ve geri bildirimlerin sürmekte olan araştırmasına önemli katkısı olduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. Gürdallı, yapılan çalışmaların uluslararası platforma taşınmasını her zaman destekleyen Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğurcan Akyüz’e, gerekli maddi teşviki sağlayan Center of Excellence Müdürlüğü’ne ve Yakın Doğu Üniversitesi yönetimine teşekkür etti.

Japonya’da yapılacak 18. Konferansa Yakın Doğu Üniversitesi de davet edildi.

Toplantı, Dünyanın farklı coğrafyalarındaki kentlerin doğal afetler, endüstrileşme, savaşlar, ideolojik kaygılar ve göçler neticesinde karşı karşıya olduğu problemler, kentlerin buna karşın direnme gücü ve planlamanın bu esnekliği yaratmadaki yerini tartışmaya devam etmek üzere, 18. Uluslararası Planlama Tarihi Konferansı’nın 2018’de Japonya’nın Yokahama kentinde yapılacağının ilanı ile tamamlandı. 18. Uluslararası Planlama Tarihi Konferansı’na Yakın Doğu Üniversitesi de davet edildi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ