USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yatırımcı ilgisi 'milli enerji' güvencesiyle artacak

Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Lideri Tek, "Milli Enerji ve Maden Stratejisi"nin yatırımcılar açısından önemli bir güvence sağladığını belirtti. - Anadolu Ajansı

Yatırımcı ilgisi 'milli enerji' güvencesiyle artacak
18-06-2017 19:07
Google News

ANKARA - Nuran Erkul

Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Lideri Elif Düşmez Tek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stratejinin arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa olmak üzere üç ana bileşene sahip olduğunu söyledi.

Bu bileşenlerden birisi olan arz güvenliğinin Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve TürkAkım gibi uluslararası doğalgaz boru hatlarının yanısıra FSRU tesisleri ve doğalgaz tüketiminin yüzde 20'sinin depolanmasıyla güçlendirilmesinin hedeflendiğini anlatan Tek, şöyle konuştu:

"Bu doğrultuda, 2016'nın aralık ayında Sultanhanı Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi (Tuz Gölü) devreye alındı, önümüzdeki dönemde ise mevcut iki depolama tesisinin de kapasitelerinin yükseltilmesi ve özel sektör girişimleri ile birlikte depo kapasitesinin daha da artması bekleniyor. Elektrik sektöründe ise yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim öne çıkıyor. Yerli kömüre dayalı 5 bin megavat ve üzeri, rüzgar ve güneşe dayalı toplamda 10’ar bin megavat güçlerde elektrik santrallerinin orta-uzun vadede devreye girmesi planlanıyor."

Tek, doğalgaz ile elektrik dağıtım ve iletim yatırımlarının, Akdeniz ve Karadeniz'deki sismik araştırma çalışmalarının arz güvenliğinin güçlendirilmesi için önemli gelişmeler olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Arz güvenliğine ilişkin hedeflenen adımlar şüphesiz öncelikli olarak kendi ihtiyaç duyduğumuz enerjiye zamanında ve en etkin kaynaklardan ulaşılmasına hizmet etmektedir ancak diğer taraftan Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için önemli bir ihtiyacın karşılanmasını da sağlıyor. Yatırımcılar tarafından yapılması değerlendirilen yatırımlar çok yönlü güvenceler gerektirir. Üretilen enerjinin kaynağından tüketim noktasına iletilebilmesi ve üretim için gerekli girdilere erişim sağlayabilmek bunların başında geliyor. Bir yenilenebilir enerji yatırımcısı için ürettiği enerjinin iletimi önemli bir faktör iken, doğalgaz santraline sahip bir yatırımcı elektriğe en çok ihtiyaca duyulan zamanda gaz tedarik edileceğinden emin olmak ister. Bu çerçevede, Milli Enerji ve Maden Stratejisi'nin ilk saç ayağı olan arz güvenliği, bir taraftan ihtiyaç duyduğumuz enerjinin sağlanmasına hizmet ederken diğer taraftan bu alana yatırım yapacaklar açısından önemli bir öngörü ve güvence sağlıyor."

"Yabancı ilgisini daha da arttırmak mümkün"

Hem YEKA hem de linyit desteklerinin yatırım için güvenli liman arayan yatırımcılar tarafından yakından izlendiğini belirten Tek, şunları kaydetti:

"Türkiye artan ve artmaya devam edecek olan enerji talebiyle hem yerli hem de yabancı yatırımcıların oldukça ilgisini çeken bir piyasa olarak öne çıkıyor. Halen Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı enerji şirketlerinin ülkenin büyümesine duydukları güvenin altını çizdiğini söylemek mümkün. Yani ekonomik büyüme ve bununla birlikte gelen enerji tüketimindeki artış beklentisi yabancı yatırımcı açısından en kritik faktör. Yerli ve yenilenebilir enerji üretimi alanındaki yatırım fırsatları, global ölçekte yatırım alanlarının oldukça daraldığı günümüzde yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Bunu güneş YEKA ihalesinde net bir şekilde gözlemledik ve rüzgar YEKA ihalesinde de yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcıyı görmeyi bekliyoruz. Linyit ihalesinin ilki yerli yatırımcıların ağırlığı ile tamamlandı, ancak bundan sonra yapılacak ihaleler için yabancıların ilgisi olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle öngörülebilirlik açısından atılacak her türlü adım, yabancı yatırımcıların piyasaya olan ilgisini önemli ölçüde arttırma potansiyeline sahip."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ