USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yaşayan kültür hazinesi: 7 Değirmenler Tabiat Parkı

Giresun'da içerisinde değirmenler, şelaleler, anıt ağaçlar, mağara ve obrukların bulunduğu 7 Değirmenler Tabiat Parkı ziyaretçilerine doğa ve kültür turizmini birlikte yaşatıyor. - Anadolu Ajansı

Yaşayan kültür hazinesi: 7 Değirmenler Tabiat Parkı
15-11-2016 14:02
Google News

GİRESUN  - Gültekin Yetgin

7 Değirmenler Tabiat Parkı, köylülerin halen kullandığı 250-300 yıllık değirmenleri akarsuları, şelaleleri, anıt ağaçları, mağara ve obrukları ile ziyaretçilerine doğa ve kültür turizmini birlikte sunuyor. 

Yörede mısır yetiştiren vatandaşların asırlar önce akarsu ve şelaleler üzerine inşa ettikleri değirmenler hala işlevini devam ettiriyor. Değirmenlerde öğütülen mısırlar tarihe tanıklık etme imkanı veriyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürlüğünün çalışmalarıyla düzenlenen tabiat parkı, doğal güzellikleriyle de dikkati çekiyor.

Değirmenlerin üzerinden akan şelaleler, akarsular, yemyeşil çayırların üzerindeki asırlık anıt armut ağaçları doğal güzellikleri yaşatırken, dağlık alandaki obruklar ve mağaralar maceraperestleri kendine çekiyor.

Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akkaya olarak adlandırılan kayanın arka bölümündeki Çay Deresi'nin yer altı suyu oluşturduğunu söyledi.

"Değirmenlerin tarihi 250-300 yıla yakın"

Yer altı suyunun değirmenlerin olduğu bölgedeki bir mağaradan çıkarak 7 adet değirmeni çalıştırdığını anlatan Kuduban, değirmenlerin tarihinin 250-300 yıla yakın olduğunu belirtti. Kuduban, değirmenlerin bulunduğu bölgede 5 şelalenin olduğunu ifade ederek, aynı bölgede 3 de kemer köprü bulunduğunu anlattı.

Tabiat parkının Akkaya kısmında 350 yıllık anıt ağaçlar olduğunu dile getiren Kuduban, yine bu bölgenin dağlık kısmında 33 oluşumu devam eden 3 de oluşumu tamamlamış obruk bulunduğunu aktardı.

Kuduban, şelalelerin suyunun çok iyi olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Suyun en az olduğu zaman ağustos ve eylül ayı, ekim ve kasım ayında bu bölgede fazlalaşıyor ama en fazla olduğu dönem nisan, mayıs ve haziran ayları. Yer altı suyunun çıkmış olduğu mağara ayrı bir kaynak değeri, suyun fazlalaştığı zamanda mağaraya giriş yasak. Fakat hemen aynı bölgede küçük bir mağara var o mağarayı açtık insanlar ziyaret edebiliyor."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ