USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Yargıtay Kanunu kabul edildi

TBMM Adalet Komisyonu, Yargıtay Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul etti.AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya’nın başkanlığında toplanan komisyon, Yargıtay Kanunu, Hukuk

Yargıtay Kanunu kabul edildi
18-03-2015 00:46
Google News

TBMM Adalet Komisyonu, Yargıtay Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul etti.
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya’nın başkanlığında toplanan komisyon, Yargıtay Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüştü. Teklifle ilgili konuşma yapan Adalet Bakanı Kenan İpek, Yargıtay’ın üye sayısının artırılmasından sonra yüksek mahkemenin kapasitesinin güçlendirildiğini ifade etti. İpek, iş yükünün azaltılarak dosyaların Yargıtay’da daha az kalmasını sağlayacak bazı adımların da atılmasının gerekli olduğunu belirtti.
MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu ise, “Seçim sathına girildi. Meclis’i bu kadar zorlamanın bir mantığı yok. Seçimden sonra Meclis çalışmayacak mı? Yargıtay’ın iç işleyişine yasama organının sık sık müdahil olması doğru değil. Genel Sekreterin nasıl atanacağı Meclis’in işi değil. Yoksa burası kanun atölyesi olur” şekilde konuştu.
Komisyondan geçen teklife göre; hukuk daireleri arasında çıkabilecek görev ve iş bölümü uyuşmazlıklarını çözmekle görevli olan Hukuk Genel Kurulu Başkanı olarak görevlendirilen Yargıtay Birinci Başkanvekilinin başkanlığında, aynı daireden birden fazla olmamak kaydıyla Yargıtay üyeleri arasından bir yıllığına Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunca görevlendirilen dört asıl ve dört yedek üyeli Hukuk İşbölümü İnceleme Kurulu oluşturulacak.
Teklifte bulunan ‘Hukuk Ön İzleme Kurulu’ ifadesi, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya’nın sözlü önergesiyle ‘Hukuk İşbölümü İnceleme Kurulu’ olarak değiştirildi.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun ‘Kısmi Dava’ başlıklı 109. maddesinin ikinci fıkrasında bulunan "Talep konusunun miktarı, taraflar arasında tartışmasız veya açıkça belirli ise kısmi dava açılamaz" hükmü yürürlükten kaldırıldı.
Teklifte yer alan "Ceza yargılamalarının giderlerinin hükümden ayrı karara bağlanmasını, bu karara karşı itiraz yoluna başvurulabilmesini, hüküm hakkında temyiz veya istinaf kanun yoluna başvurulması halinde yargılama giderlerinin hükümle birlikte incelenmesini" öngören 4. madde çıkarıldı.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun ‘Kısmi Dava’ başlıklı 109. maddesinin ikinci fıkrasında bulunan "Talep konusunun miktarı, taraflar arasında tartışmasız veya açıkça belirli ise kısmi dava açılamaz" hükmü yürürlükten kaldırıldı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ