Adana genelinde 18-19 Mayıs tarihlerinde etkili olan sağanak yağmur ve şiddetli dolu nedeniyle onlarca çiftçinin büyük zararla karşı karşıya kaldığına işaret eden Tümer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.
Adana ili, Karataş ilçesinin Çimeli, Oymaklı, Sirkenli, Kesik, Kızıltahta, Terliksiz, Topraklı, Kırhasan, İsahacılı, Kiremitli ve Yüreğir ilçesinin Danişment, Bekmezköy, Sazak, Akdam, Zağarlı, Kızıltahta, Yalnızca, Elifoğlu, Kiliseköy, Beyköy, Eğriağaç ve Yalnızca köylerinde yağmur ve dolu nedeniyle karpuz, kavun, mısır, pamuk, domates ve buğday ekili alanların yanı sıra narenciye bahçelerinde milyonlarca liralık zarar oluştuğunu vurgulayan Tümer, Bakan Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle şu soruları yöneltti:
“Çiftçinin zararının doğal afet kapsamında değerlendirilmesi için bir çalışma var mıdır?
Üreticinin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının ertelenmesi konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
Özellikle mısır ve buğday tarlalarında yüzde 40’lara varan ağır hasarlar oluşmuştur. Hasat dönemindeki buğdayda hem kalite hem de fiyat düşüklüğü yaşanacaktır. Bakanlığınız bu durumu öngörmüş müdür ve bunun için herhangi bir planı var mıdır?
Narenciye bahçelerinde yeni yeni oluşmaya başlayan meyveler büyük zarar görmüştür. Bu yıl Rusya kapısının kapanmasıyla ne yapacağını bilemez halde bırakılan çiftçimiz bir de yağmur ve dolu nedeniyle tam bir çıkmaza girmiş durumdadır. Aciliyet gösteren bu konuda Hükümetinizin planı nedir?
Adanalı çiftçimizin sorununun giderilmesi için Bakanlığınızın kısa vadeli çözüm paketi mevcut mudur?”
dikGAZETE.com