ANKARA - SEFA ŞAHİN
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) bursuyla yükseköğrenim gören farklı kültür ve inançlara sahip yabancı öğrenciler, farklı kültür ve inançlardan olmalarına rağmen ramazanda Türkiye'de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getiriyor.
YTB bursuyla Türkiye'de öğrenim gören yabancı öğrenciler, ramazanla ilgili düşünce ve görüşlerini AA muhabirine anlattı.
Gazi Üniversitesinde doktora eğitimi gören Moğolistanlı Urintuya Daştirin, 6 ay önce Türkiye'ye geldiğini ve arkadaşlarından ramazan hakkında bilgi aldığını söyledi.
Ailesinin Budist olduğunu belirten Daştirin, "Ben de oruç tutmayı çok seviyorum. Biz sadece suyla oruç tutuyoruz. En az bir gün, bazen 72 saat oruç tutuyoruz ama yemek hiç yemiyoruz." diye konuştu.
Daştirin, İslam'da da oruç ibadeti olduğu için sevindiğini dile getirerek, kaldığı yurtta ramazanda ibadetlerini yapan Müslüman öğrencilerden iyi enerji aldığını anlattı.
Bazı öğrencilerin sınav döneminde oruç tutmadığını ifade eden Daştirin, "Bu durum kişiden kişiye değişiyor. Ben oruç tuttuğum zaman zihnim daha güçleniyor ve kendimi akıllı hissediyorum." dedi.
"Fakir insanları anlamayı sağlıyor"Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi birinci sınıf öğrencisi Namibyalı Şaandre Finis de iki yıldır Türkiye'de bulunduğunu, ülkesinde de oruç tutan insanlar olduğunu söyledi.
Ramazanı ve oruç ibadetini anlamaya çalıştığını belirten Finis, ramazanın fakir insanların nasıl yaşadığını anlamayı sağladığını kaydetti.
Finis, Türkiye'de 17 saat oruç tutulduğunu ve bunun zor olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de arkadaşlarımın yüzde 90'ı Müslüman. Onlar oruç tutuyorlar, ben onlara saygı gösteriyorum. Onların yanında yemek yemiyorum. Müslüman değilim, Hristiyanım ama bazı günler ben de oruç tutuyorum çünkü arkadaşlarım, kardeşlerim bunlar. O zaman onlara saygı gösteriyorum, biraz daha motivasyonlu gidiyorum çalışmaya." ifadelerini kullandı.
"Oruç tutmak sadece aç kalmak değil"Ankara Üniversitesinde yüksek lisans eğitimi gören Tanzanyalı Edwin Sostenis de iki yıldan beri Türkiye'de yaşadığını, ailesinde de İslam dinine mensup bireyler olduğunu söyledi.
Ramazanda arkadaşları tarafından iftara davet edildiğini, Müslümanları kardeşleri gibi gördüğünü belirten Sostenis, "Ramazanda Türkiye'de kendimi rahat hissediyorum. İnsanlar samimi ve hoşgörülü davranıyor." dedi.
Sostenis, insanların samimi ve hoşgörülü davrandığını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Birkaç arkadaşıma ramazanı anlamak için sorular sordum. Neden ramazanda oruç tutuyorsunuz? Sadece oruç mu yoksa daha başka anlamları var mı? Onlar bana dedi ki: 'Sadece oruç değil çünkü biz insanız, farklı derecelerdeyiz. İnsanların bazıları fakir, bazıları zengin. Bizim onlara yardımcı olmamız gerekiyor. Mesela ramazandan daha sonra Kurban Bayramı var. Et kesip parça parça başka insanlara veriyorsun, bir kısmını kendinde tutuyorsun ama onun dışında oruç tutmak sadece aç kalmak değil, ondan daha fazla anlam veriliyor.' Arkadaşlarımın dediklerine göre onlar Allah'a daha yakın olabilmek için oruç tutuyormuş."