USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İnsan&Hayat

Vücuttaki Erimeyen Yağlardan Kurtulabilirsiniz!

Vücuttaki Erimeyen Yağlardan Kurtulabilirsiniz!

Vücuttaki Erimeyen Yağlardan Kurtulabilirsiniz!
10-03-2023 10:15
Google News

Fit ve orantılı vücuda sahip olmak her kadın ve erkeğin isteyebileceği bir durumdur. Kilo alımına bağlı olarak gelişen ve vücudun belirli bölgelerini esir alan yağ depoları, estetik bir kusur olarak dikkat çekebilmektedir. Biriken yağlardan kurtulmak için diyet, spor ve bitkisel kaynaklı yöntemlere başvurulsa da kalıcı sonuçlar elde edilememektedir. Halk arasında yağ alma operasyonu olarak da bilinen liposuction, vücuttaki erimeyen yağlardan kalıcı olarak kurtulabilmenizi sağlıyor. Bu yöntem jinekomasti gibi sağlık sorunlarının tedavisinde de kullanılıyor. Estetik ve plastik cerrahi alanındaki yetkinliği ve deneyimi ile dikkat çeken Op. Dr. Evren İşçi farkıyla liposuction hakkında bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz.

Liposuction (liposakşın), vücudun çeşitli bölgelerinde biriken ve kişinin fiziksel görünümünü olumsuz etkileyen fazla yağ hücrelerinin vücut dışına alınması için uygulanmaktadır. Bu yöntem, doğrudan kilo vermek için kullanılmamaktadır. Düzenli spor yapmanıza ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanıza rağmen vücudunuzun belirli bölgelerindeki fazla yağlardan kurtulamıyorsanız liposuction için başvurabilirsiniz.

Liposuction Nedir?

Her insanın vücudunda belirli sayıda yağ hücresi bulunmaktadır. Yağ hücrelerinin gelişimi ve çoğalması ise genellikle ergenlik döneminden çıkıldığında son bulmaktadır. Kişi, kilo almaya başladığında biriken yağların vücudun hangi noktasında konumlanacağına ise yağ hücreleri etkili olmaktadır.

Bu duruma şu şekilde örnek verilebilmektedir:

·        Hakan’ın vücudundaki yağ hücreleri daha çok göbek bölgesinde bulunuyor ise kilo alımına bağlı olarak vücutta biriken yağlar göbek bölgesine yerleşmektedir.

Liposuction yönteminin temel amacı, vücutta kalıcı yağlanmalarına yol açan fazla yağ hücrelerini vücut dışına çıkarmaktır. Kalıcı yağ tabakalarının bulunduğu bölgedeki yağ hücreleri alındığında zayıflama gerçekleşmektedir. Bu işlem sonucunda sorunlu bölgedeki yağ hücreleri vücut dışına alındığından tekrar fazla yağ birikimi sorunu ile karşılaşılsa dahi aynı bölge için geçerli olmamaktadır.

Liposuction Nasıl Uygulanır?

Liposuction tedavisi için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Kullanılacak yöntemin belirlenebilmesi için hastanın kapsamlı bir muayeneden geçirilmesi gerekmektedir. Spor ve diyet gibi kilo verme sürecini hızlandıran uygulamalara rağmen vücudun belirli bölgelerinde yağ birikimi sorunu olan her kişi, liposuction için başvurabilmektedir.

·        Tümesan Teknik (Islak Teknik): Liposuction ameliyatı için en sık başvurulan yöntem ıslak tekniktir. Bu yöntemde liposuction ameliyatına başlamadan önce sorunlu bölgedeki yağ hücrelerinin içi sıvı ile doldurulmakta ve şişmeleri sağlanmaktadır. Yağ hücreleri yeteri kadar şiştikten sonra derinin dış yüzeyinden minimal kesiler atılmakta ve bu alandan ince borucuklar uzatılmaktadır. 2-6 mm çapına sahip ince borucuklar ile yağ hücreleri emilerek vücut dışına alınmaktadır.

·        Ultrasonic Liposuction: Bu yöntemi ıslak teknikten ayıran bazı adımlar bulunmaktadır. Cerrahi müdahale ile ilgili bölgeye kesi atıldıktan ve küçük borucuklar ile yağ hücrelerine ulaşıldıktan sonra ultrasonik titreşimler verilmektedir. Bu titreşimler, yağ hücrelerinin yumuşamasını sağlamaktadır. İşlem sonucunda yağ hücreleri daha kolay şekilde emilmektedir.

·        Lazer Liposuction: Bu yöntemde yağ hücrelerinin bulunduğu bölgeye lazer ışınları uygulanmaktadır. Lazerin etkisi ile yağ hücreleri sıvı hale geçmektedir. Ardından deri üstüne minimal kesiler açılmakta ve yağ hücrelerinin ince kanüller aracılığıyla vücut dışına alınması sağlanmaktadır. Lazer liposuction yönteminde deri üstüne atılan kesiler son derece minimal olduğundan iz problemi ile karşılaşılmamaktadır.

Liposuction Sonrası Süreç Nasıldır?

Liposuction tedavisi farklı teknikler ile uygulansa da kişilerin dikkat etmeleri gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. Tedavi esnasında kişinin ağrı veya acı hissi duymaması için lokal ya da genel anestezi uygulanmaktadır. Eğer genel anestezi uygulanır ise hastanın bir gece boyunca hastanede kontrol altında tutulması gerekmektedir. Lokal anestezi uygulanır ise hasta kendine geldikten sonra muayene edilmektedir. Herhangi bir komplikasyon yaşanmaz ise hastaların hastanede kalmalarına gerek yoktur.

Liposuction ameliyatı sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak için hastanın kontrollü bir şekilde ayağa kalkması ve hareket etmesi önerilmektedir. Bu süreçte lenf drenaj masajı yaparak hastanın kendisini daha rahat hissetmesini sağlanabilmektedir.

Ameliyat sonrasında cerrahi müdahaleye bağlı olarak hafif düzeyde ağrılar oluşabilmektedir. Genellikle 3-4 gün süren bu ağrılar, doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilmektedir.

Hastalar, liposuction ameliyatı sonrasında günlük hayatlarına dönmek istemektedirler. Ameliyattan sonraki iki günlük sürecin ardından vücuttaki pansumanlar çıkarılabilmektedir. İyileşme sürecindeki duruma bağlı olarak hastaların işlerine dönmeleri için 3 ila 7 gün beklemeleri gerekmektedir. Tedavinin başarı oranını artırmak için 3 hafta boyunca liposuction korsesi kullanılmalıdır.

Liposuction ameliyatı sonrası ayağa kalkmak ve basit adımlar atmak son derece önemlidir. Ameliyatın ardından 2 hafta geçtikten sonra yürüyüş yapılabilmektedir. Ağır işlerde çalışmak ve spor egzersizlerini gerçekleştirmek için ise en az 6 hafta beklenmelidir.

Liposuction Ameliyatının Sonuçları Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Liposuction ameliyatı sonrası cerrahi müdahaleye bağlı olarak şişlik ve sertlikler oluşabilmektedir. Bu komplikasyonlar genellikle 2 ay içinde geçmektedir. Ameliyatın etkilerini görebilmek için ise yaklaşık 6 ay beklenmelidir. Liposuction ameliyatının başarı oranı yüksektir. Hasta, ameliyat sonrası gerçekleştireceği yaşam tarzı değişiklikleri ile başarı oranı daha da yükseltebilmektedir.

-Tanıtım haber- 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ