İSTANBUL
Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, "Fiberde ortak altyapıyı biraz geç konuşmaya başlamış olabiliriz. Sadece fiberde değil, mobilde de ortak paylaşım, ortak altyapıda neler yapılabilir konusu zamanında konuşulabilirdi, hala da konuşulabilir." dedi.
Aksoy, salgın sürecinde yaşanan gelişmeler, 5G süreci, operatörlerin ortak altyapı paylaşımı talebi, gelecekte yaşanması beklenen gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Salgın sürecinin beklenmemesine karşın bu sürece hazırlıklı olduklarını ifade eden Aksoy, uzun zamandır yatırımlarını ve kaynaklarını hep dijitale aktardıklarını söyledi.
"Pandemi sürecinin dijitalleşmeyi 6-7 yıl öne çektiği" değerlendirmelerine atıfta bulunan Aksoy, Vodafone'un bu sürece, yaptığı yatırım ve çalışmalarla hazırlıklı olduğunu kaydetti.
Salgının kullanım oranlarını artırdığına işaret eden Aksoy, şu bilgileri verdi:
"Dijital kanallarımızdaki aktif müşteri sayımızı aylık ölçüyoruz. Vodafone Yanımda, Online Self Servis ve Vodafone TV uygulamaları gibi dijital kanallarımızı kullanan aylık aktif dijital müşteri sayımız 17 milyonu aştı. Diğer yandan, müşterilerimizin son bir yıldaki toplam mobil data kullanımı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 51 artarak 2 bin 416 petabyte olarak gerçekleşti. Pandemi öncesi Vodafone'un yeni müşteri alımlarının yaklaşık yüzde 20'si dijitalden geliyordu.
Pandemide, Nisan-Mayıs 2020 aylarında bu oran yüzde 50'lere çıktı. Bugün geldiğimiz noktada da yaklaşık yüzde 30. Bu, önemli bir değişim. Bu durum, dijital servislere ilgiyi artırdı. Müşterilerimize tüm işlemlerini tek bir platformdan yapma kolaylığının yanı sıra e-ticaretten sigortaya farklı dijital servisler de sunduğumuz Vodafone Yanımda uygulamasını kullanan müşteri sayımızda yaklaşık yüzde 20'lik artış oldu. Vodafone Yanımda’nın kullanımında en çok artış Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşandı. Türkiye genelinde ise özellikle 40 yaş ve üzerinde kullanımın yoğun olarak arttığını gördük."
- "Salgın sürecinde data kullanım artışı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da daha fazla"
Salgın sürecinde data kullanım oranlarında da önemli artışlar yaşandığını aktaran Aksoy, mobilde yüzde 10, sabit internette yüzde 60'a varan artışlar yaşandığını bildirdi.
Söz konusu artışların bölgesel dağılımlarına değinen Aksoy, data kullanım artışının Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da daha fazla olduğunu söyledi.
Son bir yılda 1,9 milyar TL yatırım gerçekleştirdiklerini bildiren Aksoy, yapılan yatırımlar sayesinde data artışından hizmetlerin olumsuz etkilenmediğini, bu artışın iyi yönetildiğini kaydetti.
Aksoy, artık dijitalde gelinen noktada geriye dönüş olmayacağına işaret ederek, bundan sonra ancak ileriye gidileceğini, bu çerçevede sektörün de tüketici beklentileriyle orantılı şekilde içerik üretmek için çalışacağını ifade etti.
Tüketicilerin yeni alışkanlıklar edindiğini belirten Aksoy, "Dolayısıyla data trafiğinin de bu süreçten sonra düşeceğini zannetmiyorum. Biz de planlarımızı buna göre yapmıyoruz, tam tersine artacağına göre yapıyoruz." dedi.
- "Türkiye'nin yeni bir mobil operatöre ya da sektörde yeni bir altyapı sağlayıcısına ihtiyacı yok"
Engin Aksoy, farklı sektörlerden farklı şirketlerin mobil operatör hizmeti vermesini değerlendirirken, "Türkiye'deki hem yatırım yükümlülükleri hem vergi yapısına baktığımızda aslında şu anda ne tüketicinin ne Türkiye'nin yeni bir mobil operatöre ya da sektörde yeni bir altyapı sağlayıcısına ihtiyacı yok. Burada önemli olan iki şey var. Birincisi, müşteriye fayda sağlamak. Müşteriye fayda sağlamak için yatırım ortamının tüketici lehine gelişmesi lazım. Bu gelişim için de yatırımın önünde birtakım engeller var, onların kaldırılması lazım. Onun dışında vergi yükümlülükleri var, vergi yükümlülüklerinin düzenlenmesi lazım. Sektörde birinci öncelik aslında bunları düzeltmek ki müşteriye daha iyi bir hizmet verilsin." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com