SANTO DOMINGO
Venezuela Kongresi, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu demokrasiyi ihlal etmek ve "darbe yapmakla" suçladı.
Muhalefetin çoğunlukta olduğu Kongrede düzenlenen olağanüstü oturumda milletvekilleri, yayımladıkları deklarasyonda Maduro'nun anayasayı ihlal ettiğini ve darbe yaptığını savundu.
Ulusal Seçim Konseyi'nin 21 Ekim'de Maduro'nun görevden ayrılması ve erken seçime gidilmesi için başlatılan referandum sürecini durdurma kararını "Latin Amerika'da demokrasi ve anayasal düzenin çöküşü" olarak nitelendiren milletvekilleri, uluslararası topluma Venezuela halkının haklarını garanti altına alacak mekanizmaları işletme çağrısında bulundu.
Ulusal Seçim Konseyi'nin yargıç ve yetkililerinin değiştirilmesi önerisinde bulunan milletvekilleri, halkı da demokrasi ve anayasaya sahip çıkmaya davet etti.
Maduro yandaşları oturumu bastı
Bu arada Devlet Başkanı Maduro taraftarları, Kongredeki olağanüstü oturumu engellemek için girişimde bulundu.
Hükümete destek vermek için kırmızılar giyinen bir grup gösterici, toplantının yapıldığı salonu basarak slogan attı.
Göstericiler ile milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Göstericiler, daha sonra uyarılar üzerine salondan çıktı.
Maduro'dan "devam" mesajı
Küresel petrol fiyatlarını görüşmek üzere Suudi Arabistan'da bulunan Maduro ise gönderdiği görüntülü mesajda "Anayasaya karşı yollardan iktidarı ele geçirmeye çalışanların tüm girişimlerine rağmen devrim devam edecek." ifadelerini kullandı.
Venezuela'da muhalefet partileri, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılması ve erken seçime gidilmesi için referandum süreci başlatmıştı. Sürecin ilk aşamasında toplanan 1,8 milyon imzadan 407 bini geçerli sayılmış, muhalefet sürecin ikinci aşaması için gerekli 3,9 milyon imzayı toplamaya başlamıştı.
Ancak Seçim Konseyi, referandum sürecinin birinci aşamasında toplanan imzalarda, 4 eyalette hile yapıldığı iddiaları üzerine süreci 21 Ekim'de durdurmuştu. Muhalefet, kararın anayasaya aykırı olduğunu belirterek, halktan karara karşı sokaklara dökülmelerini istemişti.
Maduro'nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak'tan önce yapılması gerekiyor. İlk aşamanın iptal edilmesinin ardından referandumun bu tarihten önce yapılması mümkün görünmüyor. Görev süresi 2019'da dolacak Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti.
Muhabir: Ayşe Sarıoğlu
dikGAZETE.com