Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Nilüfer ilçesindeki özel bir bakımevinde kalan engelli çocuklara yönelik kötü muamele iddialarının savcılık ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından soruşturulduğunu belirterek, "İddialar ciddi. İki müfettiş uzun süre inceleme yaptı. Teftiş raporlarını ve savcılığın kararını bekliyoruz.Ancak iddia sahibi eski çalışanın kendisine yönelik kötü muamele iddiasında savcılık takipsizlik kararı verdi" dedi. Baro yetkilileride ölüm iddiaları da bulunduğunu kaydederken, Bakımevi Müdürü Halil İbrahim Divli ise engelli bir çocuğun kelepçelenmesi gerektiğine yönelik doktor raporunu savcılık ve valiliğe sunduklarını kaydetti.
Bugün medyaya yansıyan "kelepçeli bakımevi" haberi üzerine Vali Münir Karaloğlu basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Özel bakımevinde daha önce çalışan bir kadının işten çıkarıldıktan sonra hem kendisi hem de bakım altındaki insanlara kötü muamele yapıldığıyla ilgili Valiliğe müracatı olduğunu hatırlatan Karaloğlu, "Biz onun üzerine inceleme başlattık. İddiayı ciddiye aldık. İncelemeden sonra savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan bu iddialar üzerinde müfettiş istedik. Şubat ayında iki müfettiş geldi. Uzunca süre inceleme yaptı. Mart ayında çalışmalarını tamamladılar ama teftiş raporları bize ulaşmadı. Biz olayı öğrendiğimiz günden beri ciddiyetle üzerine gittiğimiz olay, olay yeni değil" dedi.
İDDİA SAHİBİ ESKİ ÇALIŞANIN SUÇLAMASINA TAKİPSİZLİK KARARI
Olayın iddia aşamasında kesinleşmiş bir durum olmadığını kaydeden Karaloğlu, "Ne savcılık, ne de bakanlık açısından somutlaşmış bir iddia yoktur. Hanımefendinin kendisiyle ilgili kötü muamelesine yönelik Cumhuriyet Savcılığı’nın kovuşturmaya yer olmadığıyla ilgili kararı var. Çalışanın kendisine kötü muameleyle ilgili iddiasını savcılık sonuçlandırmış. İddialar doğru değil, kovuşturmaya yer yok kararı verilmiş. Oradaki hastalarla ilgili soruşturmanın hem savcılık hem bakanlık boyutu devam ediyor. Ciddiyetle üzerinde durduğumuz bir olay. Sonuçlandığında basını bilgilendireceğiz" diye konuştu.
"İDDİALAR VAHİM, ÖLÜMLERDEN BAHSEDİLİYOR"
Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Özgür Yetkin ise yaptığı açıklamada, "Farklı dönemlerde çalışan üç kişi kötü muamele olduğu iddialarıyla bize başvurdu. Çocukların kelepçelendiğini, aç bırakıldığını, hakaret edildiğini, tehdit edildiğini, odaya kapatma cezası verildiğini öne sürdüler. Binadaki koşulların yeterli olmadığını, sağlam çocukların bile hastalıklara yakalandığını ifade ettiler. Cinsel istismarla ilgili vahim iddialarda bulundular. Biz dehşete düştük. Daha sonra ayrıntılı bir görüşme yaptıktan sonra avukat arkadaşlarımızla birlikte suç duyurusunda bulunduk. Savcılık soruşturmaya devam ediyor. Hasta bakıcıların ifadeleri alındı. Daha vahim iddialar ortaya çıktı. Hastabakıcıların bir bölümünün şiddet uyguladığı, cinsel saldırı olaylarının bile yaşandığı yönünde ifade verdiler. Dışarıdan bakıldığında orada koşullar uygun değil. 8-10 yaşındaki çocuklar ile zihinsel engelli normal yaştaki hastalar aynı yerde kalıyor. Yaş ve cinsiyet anlamında farklı bir ortam yok. Dışarıdan bakıldığında apartmandan bozma 3-4 katlı bina olarak gözüküyor. Hastaların can güvenliği açısından bir an önce işlemlerin yapılması gerekiyor. Hastabakıcıların bize söylediği binada güvenilk görevlisi yok. Bize ihbar sonucu ölüm olaylarından bahsedildi. 6-7 tane örnek var, birbirlerini teyit ediyor. Hastaneye kaldırılması gereken hastalar ihmal edilmiş, birkaç güne geçeceği söylenmiş. Bu şekilde bakımsızlıktan hayatını kaybeden insanlar olduğu iddiaları da var" diye konuştu.
"BİZE TUZAK KURDULAR"
Öte yandan işyerinin kapılarını basın mensuplarına açan Özel Bakımevi Müdürü Halil İbrahim Divli, "İşten çıkardığımız bir kişinin bize kurduğu tuzaktır. İddialar asılsızdır. Gerekli yasal müracatımızı yapacağız. Bir çocuğun kelepçelenmesiyle ilgili doktor raporunu da valilik ve savcılığa sunduk" diye konuştu.
(İHA)