USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Uzunköprü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday oldu

Edirne’nin Uzunköprü ilçesiyle aynı adı taşıyan tarihi taş köprü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmek için aday oldu. Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü konumunda bulunan ‘Uzun Köprü’nün UNESCO adaylığı için başvuruların yapıldı

Uzunköprü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday oldu
14-04-2015 16:51
Google News
Edirne’nin Uzunköprü ilçesiyle aynı adı taşıyan tarihi taş köprü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmek için aday oldu.
Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü konumunda bulunan ‘Uzun Köprü’nün UNESCO adaylığı için başvuruların yapıldığını dile getiren Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "Biz ecdadımıza müteşekkiriz. Onlar bize büyük eserler bıraktılar. 2. Murat’ın ruhu şad olsun diyorum. Uzunköprü ilçemizde dünyanın sayılı taş köprülerinden biri de Uzunköprü’müzdeki meşhur Uzunköprü. Bu köprünün de, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi konusu önümüzdeki Temmuz ayında UNESCO nezdinde görüşülecek. Biz çalışmalarımızı İngilizce ve Türkçe olarak hazırladık. Şu anda bakanlığa gönderdik. Şu anda buranın onarımı da var, bir miktar parası mevcut diğer miktarında Kalkınma Bakanlığı’ndan çıkması için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
EDİRNE ‘2021 DÜNYA KÜLTÜR BAŞKENTİ’ OLMAYA HAZIRLANIYOR
[gallery columns="4" ids="37596,37594,37593,37595"] Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne’nin 2021 Dünya Kültür Başkenti olması için hazırlıklara başladıklarını belirterek, "Bununla ilgili bilgileri, Kültür Bakanlığı müsteşarlığından aldık ve bu konudaki hazırlıklarımızı yapacağız. 2021 Kültür Başkenti olma müracaatımızı yapmış olacağız" ifadelerini kaydetti.
UZUN KÖPRÜ’NÜN TARİHİ
Uzunköprü, 1426 - 1443 yılında Osmanlı Padişahı II. Murat tarafından, dönemin başmimarı Müslihiddin’e yaptırıldı. Köprünün yapımında başmimar Usta Muslihinddin ile Mimar Mehmet birlikte çalıştı. Bin 392 metre uzunluğunda, 6.80 metre genişliğindeki köprünün 174 kemeri vardır. Kemerlerinin bazıları sivri, bazıları yuvarlaktır. Köprünün yüksekliği ve genişliği yer yer değişir. Bazı ayaklarında selyaranlar, üstünde balkonlar vardır. Taş ayaklar arasında fil, aslan, kuş figürleri dikkat çeker. Köprü, Osmanlı’nın Balkanlar’a yapacağı fetihlerde doğal bir engel olarak karşılarına çıkan Ergene Nehri’ni aşmak için kurulmuştu. Daha önce yapılan tahta köprülerin nehrin suları ile yıkılması üzerine yapılan taş köprü, Türk ordusunun akınlarını kışın da sürdürebilmesini sağladı. Uzun Köprü inşa edildiğinde köprünün başına cami ile imaret yapılmış ve Ergene Şehri adıyla bir ilçe inşa edilmiştir.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ