ANKARA (AA) - Uzmanlar, Irak'ta petrol zengini Kerkük’te bayrak asma kriziyle başlayan ve İl Meclisinin referandum kararıyla devam eden sorunun, Kerkük’ün özel statüye kavuşturulmasıyla çözüleceğini düşünüyor.
Terör örgütü DEAŞ ile mücadelenin sürdüğü Irak'ta, Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in geçen ay sonundaki önerisiyle vilayetteki kamu binalarına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı çekildi. Irak Meclisi, buna karşın Kerkük'teki kamu kurumlarına sadece "Irak bayrağı" asılması yönünde karar aldı. Ancak İl Meclisi, parlamentonun kararına uymayacağını duyurdu. Meclis bugün de kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) ilhakı için referanduma gidilmesi kararı aldı. Uzmanlar, Kerkük'te bugünlerde yaşanan krizin kısa süreli ve geçici bir gelişmeden ziyade daha uzun soluklu bir sürecin sonucu olduğunu düşünüyor.
"Kürt bölgesine bağlanmaya çalışılırsa çatışma riski ortaya çıkar"AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) uzmanı Bilgay Duman, "Kerkük, Kürt bölgesine bağlanmaya çalışılırsa çatışma riski ortaya çıkacak." değerlendirmesinde bulundu.
"Kriz, yılların birikimi"Ahi Evran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Erkmen de bayrak krizinin yılların birikimi olduğunu söyledi.
Kürtlerin, arkalarına aldığı uluslararası kamuoyunun da desteğiyle bu söylemi kullanacaklarına işaret eden Erkmen, "Zamanlama açısından iyi seçilmiş bir zaman olarak görülüyor. Bir yandan bölgesel denklem son derece
"İki yol var"Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Ortadoğu Uzmanı Ali Semin ise, bayrak krizinin, KYB ve KDP partileri arasındaki rekabet nedeniyle ortaya çıktığını belirterek, "İki yol var. Ya Kürt bayrağı inecek, ya da orada Türkmen bayrağıyla beraber Kürt bayrağı da olacak. Yani herkesin bayrağı olacak." ifadelerini kullandı.
Muhabir: Erkan Avcı, Nazlı Yüzbaşıoğlu