USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanından ayak sağlığı bilgileri

Tekirdağ merkez Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Özel Star Medica Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Bülent Akdemir, ayak sağlığının önemine dikkat çekerek, ayak problemi yaşayanların belli testlerden geçerek kişiye özel ayakkabı tabanlığı kullanması gerektiğini sö

Uzmanından ayak sağlığı bilgileri
14-04-2016 16:52
Google News

Tekirdağ merkez Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Özel Star Medica Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Bülent Akdemir, ayak sağlığının önemine dikkat çekerek, ayak problemi yaşayanların belli testlerden geçerek kişiye özel ayakkabı tabanlığı kullanması gerektiğini söyledi.

"İNSANLARIN YAKLAŞIK YÜZDE 30'UNDA AYAK SAĞLIĞI İLE İLGİLİ SIKINTILAR OLUŞABİLİYOR"

Uzm. Dr. Akdemir, ayak sağlığı ile ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların yaklaşık yüzde 30'unda ayak sağlığı ile ilgili sıkıntılar oluşabildiğini dile getirdi. Ayak sorunlarının günlük yaşamda geçmeyen ayak ağrılarına sebep olduğunu belirten Uzm. Dr. Akdemir, "Çoğu insan bu durumu 'ayakkabı vurdu' olarak algılar. Evet, bu durumun ayakkabıyla da bir ilgisi var, ancak daha çok ayak yapısıyla ilgili bir durum. Ayakkabılar genellikle standart üretime sahiptirler. Bu durumun ayakkabının maliyetiyle de alakası yoktur. Bazen daha uygun fiyatlı ayakkabılar, pahalı ayakkabılara göre daha rahat olabilir. Bu demin de ifade ettiğimiz ayak yapısı ile ilgili. Yani markadan bağımsız bir durum bu. Ayakkabı almadan önce iyice denemek gerekir. Ancak tüm bunlara rağmen ayak ağrılara devam ederse muayene gerekmektedir" dedi.Ayak muayenesinde teknolojiden faydalanmanın olumlu olacağını söyleyen Uzm. Dr. Akdemir, "Burada pedogram dediğimiz özel bir testle hastalarımıza yardımcı oluyoruz. Pedogam, bilgisayar destekli bir yazılım programı. Kişinin boyuna, ağırlığına uygun ayak yapısını ölçmeye yarıyor bu test. Bu test, hastaya özel bir tabanlık yapılmasını sağlıyor. Bu tabanlıklar, kişiye özel test sonucu belirlendiği için piyasada bulabileceği bir tabanlık değil. Tabanlığın da özel olarak yaptırılması gerekiyor. Kişi, ayakkabısını bu yaptırmış olduğu tabanlıkla kullanırsa, belli bir rahatlığa kavuşacaktır ve ağrıları da bununla doğru orantılı olarak azalacaktır" şeklinde konuştu.

"BİZİM ÖNERDİĞİMİZ İDEAL TOPUK YÜKSEKLİĞİ, 2,5- 3 SANTİMETREDİR"

Topuklu ayakkabı kullanan kadınlara da uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Akdemir, özel günler harici topuklu ayakkabı giymenin pek de sağlıklı olmadığına dikkat çekerek, "Genellikle bizim önerdiğimiz ideal topuk yüksekliği, 2,5- 3 santimetredir. Sürekli topuklu ayakkabı giyildiğinde, belde kamburlaşmalar olabiliyor. Yüksek topuk giyildiği zaman, insan dengesi bozulduğu için, vücut önde eğik durumda bir pozisyon oluşuyor. Bu da beldeki ağrıyı arttırıyor. Kaslarda ağrıyı artırıyor. Daha erken kamburlaşmalara neden oluyor. Kalça ve dizdeki kireçlenmelerin daha hızlı bir şekilde gelişmesine neden oluyor. Kronik hastalık olarak, bizim dediğimiz gibi kireçlenmeler falan ortaya çıkıyor. Örneğin, ayak bileğinde, belde, dizde, normal bir insandaki kireçlenme ihtimali, daha uzun bir zaman gerektirirken, yüksek topuklu ayakkabı giyildiği zaman, bu daha erken meydana geliyor" ifadelerini kaydetti.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ