ANKARA
Uyuşturucu ile mücadele kapsamında düzenlenen operasyonlarla zehir tacirlerine nefes aldırmayan polis, sorunu temelden çözmek amacıyla "Narkolog Projesi"ni hayata geçiriyor.
AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatı doğrultusunda harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, uyuşturucu ile mücadelede sorunun temeline inebilmek amacıyla yeni proje hazırladı.
Türkiye genelinde 29 ilde faaliyetlerini sürdüren narkotimler ile narkotik ekiplerinin düzenlediği operasyonlarda gözaltına alınan, "kullanıcı" olarak tabir edilen bağımlıların uyuşturucu kullanma nedenlerinin tespiti ve çözümü için Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığınca hazırlanan proje kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde psikolog ve sosyal çalışma uzmanları istihdam edilecek.
Ankara dahil 10 pilot ilde uyuşturucu ile mücadele şube müdürlüklerinde narkolog olarak görev yapacak psikolog ve sosyal çalışma uzmanları, operasyonlarda gözaltına alınan bağımlılar ile ifade alma işlemlerinin ardından yeni kurulacak "terapi" odalarında görüşecek.
"Hasta-doktor" ilişkisi çerçevesinde yapılacak görüşmede, "Uyuşturucuyu nereden buldun?" yerine "Uyuşturucuyu neden kullanıyorsun?" sorusu yöneltilecek. Narkoloğun görüşmenin devam etmesi yönünde karar vermesi durumunda şüpheli, belirli periyotlarla emniyete çağrılacak.
Narkologlar bu görüşmelerde bağımlının verdiği bilgiler doğrultusunda polisiye tedbirlerin yanı sıra ilgili kurumlarla da temas kuracak. Uyuşturucuya başlama nedeni ailede ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile, okul kaynaklı sorunlarda ise Milli Eğitim Bakanlığı ile irtibata geçilecek. İleri düzeyde bağımlılar ise tedavi görmeleri için narkologlar tarafından ikna edilecek.
Öte yandan, uyuşturucu ile mücadelede başarılı olduğu görülen ve halihazırda 29 ilde uygulanan Narkotim Projesi'nin en kısa sürede ülke geneline yaygınlaştırılacağı öğrenildi.
Muhabir: Sertaç Bulur
dikGAZETE.com