Aydın’da yaşayan Hakan Başlık öncülüğünde kurulan Türk İşadamları Projeleri (TİAP) Bilimsel Araştırmalar Merkezi (BAM) tarafından uzun çalışmalar neticesinde geliştirilen Antikoil HBX-2371 isimli "Antimikrobiyal Akıllı Yağ"ın virüsleri yok etme özelliği ile hayvanlardaki bu virüsü yendiği belirtildi.
Şu anda ülkenin değişik bölgelerinde yaşanan ve sinekler aracılığı taşınan Afrika Çiçeği Hastalığı ile mücadele için her gün çok miktarda çiftçilere bu ürünü gönderdiklerini belirten TİAP BAM Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Başlık, ürettikleri ürünün her türlü mikrobiyal hastalığın tedavisinde sonuç verdiğini belirterek, “Antikoil HBX-2371 yıllardır üzerinde durduğum bir çalışma idi. İlk verilerin ardından çalışmalarımızı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde devam ettik. Bu konuda da bilimsel makale yazıldı. Son elde ettiğimiz verilerle şu anda On binde bir solüsyonda dahi başarıya ulaşıyor. Geçen yıldan bu yana Afrika Çiçeği Hastalığı olarak bilinen hayvanlardaki çiçek hastalığına karşı mücadele veriyoruz. Yüzlerce hayvanı itlaf edilmekten kurtarmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
“DOĞAL ORTAMDA YETİŞEN ENDEMİK BİTKİLERİ KULLANIYOR”
Mikrobiyal hastlıklarla mücadele için hazırladığı ürünü tamamen Türkiye’de ve özellikle Ege Bölgesi’nde doğal ortamda yetişen endemik bitkilerden yaptığını ve doğal olduğu için de hiçbir yan etkisi bulunmadığını ifade eden Hakan Başlık, "Antimikrobiyal Akıllı Yağ çalışması önemli bir proje idi. Afrika’dan geldiği tahmin edilen ve sineklerle bulaşan bu hastalığın maalesef henüz bir aşısı yok. Ancak bizim bu çalışmadaki Antikoil HBX-2371 ‘Antimikrobiyal Akıllı Yağ’ adını verdiğimiz ürün hayvanlardaki çiçek hastalığına iyi geldi. Hastalığın yaygın olduğu geçen yıl Ege’de pek çok çiftlikte kullandık. Bu yıl Türkiye’nin her yerine Aydın’dan Antikoil HBX-2371 Antimikrobiyal Akıllı Yağ gönderiyoruz” dedi.
dikGAZETE.com