ÇANKIRI
Geleneklere göre kış aylarında akşam namazından sonra başlayan ve sabah namazıyla sona eren yaran toplantıları kapsamında yöresel kıyafetlerini giyen ekip üyeleri, maniler okuyup çeşitli oyunlar oynuyor. Yalnızca eğlence değil bir dayanışma biçimi olarak da görülen toplantılarda, aralarında küslük olan kişiler de barıştırılıyor.
Çankırı'da sürekli olarak yapılan bu geleneğin üniversite öğrencileri arasında da yaygınlaşması için Yaran Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışma başlattı.
Yaran kültürünü öğrenip, geleneği sürdürmek isteyen öğrencilere, merkez müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadir Çayır ve yaran konusunda çalışmalar yapan Orhan Özkan eğitim veriyor.
Kadir Çayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılında kurulan merkezin yaran kültürü ile ilgili araştırmalar yaptığını ifade etti.
Yaran kültürüne ilişkin çalışamları anlatan Çayır, "Anadolu'daki sohbet gelenekleri hakkında çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Yaran, Orta Asya kökenli Türk sohbet geleneği. Anadolu'da Ahilik kültürü içerisinde bir esnaf teşkilatı olarak günümüze ulaşmış. Sohbet gelenekleri Anadolu'da çeşitli isimlerle anılıyor, bunlardan biri de yaran." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com