USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Bu savaşı kendi şartlarımızla bitireceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı kendi şartlarıyla bitireceklerini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Bu savaşı kendi şartlarımızla bitireceğiz
11-06-2024 19:03
Google News
Berlin

Zelenskiy, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen "2024 Ukrayna İyileştirme Konferansı"nın açılışına katıldıktan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile basın toplantısı düzenledikten sonra Federal Meclis'te konuşma yaptı.

Ukrayna'ya yaptığı ve yapacağı yardımlardan dolayı Almanya'ya teşekkür eden Zelenskiy, Avrupa'nın savaşın olmadığı bir kıta olması gerektiğini dile getirdi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nı çocuklara miras bırakmayacaklarını belirten Zelenskiy, "Bu savaşı kendi şartlarımızla bitireceğiz. Dünyadaki her insanın anlayabileceği şartlarda." dedi.

Zelenskiy, savaşın kimin kazandığına şüphe bırakmayacak şekilde sona ermesini isteyerek, Rusya'nın yol açtığı tüm zararı ödemesi gerektiğini söyledi.

"Uzlaşma zamanı sona erdi. Putin anlaşma yerine cinayeti seçtiğinde bu sona ermişti." diyen Zelenskiy, Rus hükümetinin arkasında çok sayıda mezarlık bıraktığını aktardı.

Rusya'nın Avrupa'da ilerleyişini sürdürmesine izin verilmemesi gerektiğini dile getiren Zelenskiy, "Putin'in bu savaşı şahsen kaybetmesi hepimizin ortak çıkarınadır." ifadesini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'yı bölmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Zelenskiy, "Bölünmüş Avrupa hiçbir zaman barışçıl olmadı. Bölünmüş Almanya asla mutlu olmadı." şeklinde konuştu.

Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'yı bölme ve ülkede bir duvar oluşturma girişimlerine karşı Ukraynalıların neden bu kadar mücadele ettiğini Almanların kendi deneyimlerinden anlayabildiğini kaydetti.

Rusya'nın hedeflerini ve hayallerini değiştirmeye zorlanması gerektiğini belirten Zelenskiy, "Bu mümkün. Çünkü yıkılmayacak duvar yok." dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 15-16 Haziran’da İsviçre'de düzenlenecek Ukrayna Barış Zirvesi'ne de değinerek, zirveye dünyanın her yerinden temsilcinin katılacağını söyledi.

"Diplomasiye bir şans vermek istiyoruz." diyen Zelenskiy, Ukrayna'nın hiçbir zaman yalnızca silahların gücüne güvenmediğine dikkati çekti.

Zelenskiy'nin konuşma sırasında Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Scholz da mecliste yer aldı.

Zelenskiy: Ukrayna Barış Zirvesi'nin gerçekleştiriliyor olması bile bir başarı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 15-16 Haziran'da İsviçre'de yapılacak Ukrayna Barış Zirvesi'nin gerçekleştiriliyor olmasının bile başarı olduğunu söyledi.

Zelenskiy, temaslarda bulunmak üzere gittiği Almanya'nın başkenti Berlin'de "2024 Ukrayna İyileştirme Konferansı"na katıldı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya gelen Zelenskiy, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Zelenskiy, görüşmede cephe hattındaki durumu ve yeterli miktarda enerji üretiminin sağlanmasına yönelik adımları ele aldıklarını söyledi.

Ukrayna hava sahasının Patriot sistemleriyle korunmasındaki liderliği için Almanya'ya teşekkür eden Zelenskiy, "Rusya, komşularını terörize etme kabiliyeti sınırlandığı anda gerçek barış için yol aramak zorunda kalacak. Çünkü Putin'in en önemli avantajı füze saldırıları, güdümlü bombalar ve dronlar." dedi.

Zelenskiy, Ukrayna'nın Avrupa entegrasyonu yolunda ve Ukrayna Barış Zirvesi'ne verdiği destekleri için Almanya'ya minettar olduğunu bildirdi.

"Ukrayna Barış Zirvesi'nin gerçekleştiriliyor olması bile bir başarı" diyen Zelenskiy, "Tabii bu barış ve savaşın sona ermesi anlamına gelmeyecektir. Ne yazık ki bu bir yol. Ancak biz bu yolu geçeceğiz. Ben buna inanıyorum. Barışa ulaşacağız ve bu ilk adım, çok önemli bir adım." diye konuştu.

Zelenskiy, Rus topraklarında farklı düzeylerde de toplantılar düzenlendiğini ve barış inisiyatifini Rusya'ya vermemenin önemli olduğunu söyledi.

BSW ve AfD partileri Zelenskiy'i protesto etti

"Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin" (BSW) Partisi milletvekilleri, Zelenskiy'nin konuşması öncesinde genel kurulda yer almadı. Almanya için Alternatif (AfD) Partisi sırlarında ise sadece 4 milletvekili bulundu.

AfD Eş Başkanları Alice Weidel ve Tino Chrupalla, yaptıkları ortak açıklamada, Zelenskiy'nin görev süresinin 21 Mayıs'ta sona erdiği ve Ukrayna'nın artık "bir savaş başkanına" değil, ölümlerin durması ve ülkenin bir geleceği olması için müzakere etmeye istekli "barış başkanına" ihtiyaç duyduğu belirtilerek, “Kamuflajlı bir konuşmacıyı dinlemeyi reddediyoruz." ifadesi kullanıldı.

BSW'nin açıklamasında ise Zelenskiy'nin son derece tehlikeli şekilde gerilimi tırmandırmaya katkıda bulunduğu aktarılarak, bu nedenle Federal Meclisi'te özel bir oturumda onurlandırılmaması gerektiği kaydedildi.

Zelenskiy'nin ziyareti sebebiyle Federal Meclis çevresinde geniş güvenlik önlemeleri alındı. Polis botları Federal Meclis'in yakınından akan Spree Nehri'nde devriye gezerken, genel kurul salonu polis köpekleriyle de arandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ