ELAZIĞ-Bestami Bodruk
Elazığlı tespih ustası Turgay Şener, kullanılmayan uçak camlarını işleyerek tespihe dönüştürüyor.
Birçok inanışta önemli bir yere sahip olan ve İslam dininde Allah'ı zikretmek için kullanılan tespih, genel olarak 99 ya da 33 taşın bir araya getirilmesiyle oluşuyor. Birçok insanın stres atmak için de kullandığı tespihler, yapımında kullanılan malzeme ve işçiliği ile de değer görüyor.
Elazığ'da 45 yaşındaki tespih ustası Şener, yapım malzemesi olarak kuka, oltu taşı, kehribar, narçıl, lüle taşı, fil dişi, kaplumbağa kabuğu, geyik boynuzu ve deve kemiği gibi özel malzemelerin yanı sıra "uçak camı"nı da kullanıyor.
Uçak bakım istasyonlarında kullanılmayan camları ebatlarına göre işleyerek ışıl ışıl tespihler yapan Şener, bunları 150 ile 300 liradan satışa sunuyor.
Şener, merakının yanı sıra arkadaşlarının da tavsiyesi ile 13 yıl önce tespih yapmaya başladığını, ilk zamanlarda yaptığı tespihleri çevresindekilere armağan ettiğini, bir süre sonra bunun mesleği haline geldiğini anlattı.
"Uçak camının tespihleri görsel olarak çok güzel"
Bir arkadaşının isteği üzerine uçak camından tespih yaptığını aktaran tespih ustası Şener, "Bir gün bir arkadaşım geldi ve bana 'uçak camından tespih yapar mısın?' dedi. Hiç yapmamıştım. 'Getir deneyelim' dedim. Uçak camından yaptığım tespih çok beğenildi." diye konuştu.
"Tespih çekmek kolay ama yapmak zor"
Tespih fiyatlarının malzemenin kalitesine ve işçiliğine göre değiştiğini aktaran Şener, fiyatı 5 liradan başlayıp kullanılan malzeme ve işçiliğine göre 50 bin liraya kadar çıkan tespihlerin bulunduğunu, uçak camından yaptığı tespihleri ise büyüklüğüne göre 150 ile 300 liradan sattığını belirtti.
Şener, "Tespih çekmek kolaydır ama yapımı zordur. İnsan biraz sabırla çok güzel tespihler yapabilir." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com