USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

TÜRSAB, 2021'de iç turizm seferberliği başlatılmasını öneriyor

"Önümüzdeki yıl için iç pazarın dengeleyici bir unsur olarak desteklenmesi büyük önem arz ediyor."

TÜRSAB, 2021'de iç turizm seferberliği başlatılmasını öneriyor
29-12-2020 17:00
Google News

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmdeki 2020 yılı gerçekleşmeleri ve 2021 yılı öngörülerine ilişkin  yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin koronavirüs salgını nedeniyle yüzyılın en büyük krizlerinden birini yaşadığını, bu olağanüstü süreçte pandemiden en fazla etkilenen sektörün ise turizm olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin salgın öncesi dönemde dünyanın en çok ziyaretçi çeken 6'ncı ülkesi konumunda olduğunu, 2019 yılında 51,7 milyon ziyaretçi ve 34,5 milyar dolar gelir elde edilmesiyle turizmde rekor bir yıl yaşandığını anımsatan Bağlıkaya, "Geçtiğimiz yıl ulaştığımız rakamların ardından 2020 yılına da büyük ümitlerle başlamıştık. Nitekim koronavirüs salgını henüz ciddi bir yayılım göstermeden önceki dönem olan 2020 yılının ilk iki ayında, olumlu beklentilerimizi destekleyecek sonuçlar da elde etmiştik. Ancak maalesef salgının dünya geneline yayılması ve pandemiye dönüşmesi neticesinde dünya ekonomisi ve turizminde çok ciddi bir daralma yaşadık." şeklinde konuştu.

Salgın nedeniyle uluslararası seyahat, Türkiye'ye gelen yabancı turist, turizm gelirleri ve istihdam açısından gerilemeler görüldüğünü ifade eden Bağlıkaya, salgın döneminde önemi daha çok anlaşılan yurt içi seyahatlerde de azalma yaşandığını kaydetti.

Bağlıkaya, salgın nedeniyle 2020'de Türkiye'de şehir otellerinin yarısından fazlasının, kıyı otellerinin ise büyük bir bölümünün kapalı kaldığını hatırlatarak, "Buna rağmen Türkiye genelinde Ocak–Eylül 2020'yi kapsayan 9 aylık dönemde ortalama doluluk oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47,8 düşüşle yüzde 35.4'e geriledi." dedi.

Devletin aldığı tedbirlere ek olarak turizm sektörünün de aldığı ek önlemlerle salgın sürecinde faaliyetlerini yürütmeye gayret gösterdiğini aktaran Bağlıkaya, "Bu çerçevede TÜRSAB olarak tur ve transfer araçlarında alınması gereken hijyen ve sosyal mesafe kurallarına ilişkin olarak bilgilendirici dokümanlar oluşturup üyelerimizle paylaştık.

Bununla birlikte kongre ve toplantı sektörü için 'Güvenli Toplantı Kriterleri'ni belirleyerek 4 Eylül'de Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'ndan ve tıp dünyasından üst düzey isimlerin de katılımıyla örnek bir toplantı düzenledik." diye konuştu.

"Turizm sektörünün 2021'deki performansını belirleyecek ana unsur yine salgının seyri olacaktır"

Firuz Bağlıkaya, turizm sektörünün 2021 yılındaki performansını belirleyecek ana unsurun yine salgının seyri olacağını vurgulayarak, "İngiltere, Rusya, ABD'de aşılanma çalışmaları başlarken, birçok Avrupa ülkesinde de yakın bir zamanda aşılanma sürecine geçilmesi planlanıyor.

Aşılanmanın hızlı, adil ve yaygın bir şekilde sürmesi dünyanın salgından kurtulma sürecini de hızlandıracaktır. Ülkemizde de yakın zamanda aşılanma sürecinin başlayacak olması çok önemli bir gelişme.

Bununla birlikte nisan ayında yerli aşımızın faz çalışmalarının tamamlanacağı konuşuluyor. Bu da ülkemizin sağlık konusundaki başarısını tüm dünyanın görmesi açısından önem taşımaktadır." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ