USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Turptan yakıt ürettiler

Türkiye’nin turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde fen bilgisi öğretmeni ve bir grup lise öğrencisi, turptan hayvan yemi ve yakıt üretti.Turpuyla ünlü Kadirli ilçesinde bir grup lise öğrencisi,...

Turptan yakıt ürettiler
05-05-2016 12:59
Google News
Türkiye’nin turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde fen bilgisi öğretmeni ve bir grup lise öğrencisi, turptan hayvan yemi ve yakıt üretti.
Turpuyla ünlü Kadirli ilçesinde bir grup lise öğrencisi, Türkiye’de çığır açacak bir buluşa imza attı. Turp bitkisinin hava almayacak bir ortamda bir miktar portakal kabuğu ile karışımı sonucu 20-25 gün bekletilmesiyle ortaya metan gazının çıktığını bulan öğrenciler, bu gazın da endüstriyel yakıt olarak kullanılabileceğini keşfetti.
Projenin sahibi Fen Bilgisi Öğretmeni Abdullah Tabur projenin onaylanması ve destek görmesi maksadıyla TÜBİTAK’a gönderdiklerini belirterek, “Kadirli’deki turpların günlük olarak bir kısmı satılmamakta 100 ton turp suya dökülmekte, hem bundan çok büyük bir maddi kayıp oluşmakta, hem de çiftçilerimizin ürün kaybı oluşmaktadır. Öğrencilerimizle birlikte yaptığımız çalışmada turpu hem bir hayvan yemine çevirdik hem de yanıcı bir gaz olma özelliği taşıyan metan gazını oluşturduk. Projemiz bu turpların çevreye atılmasını önleyerek çevre kirliliğini ortadan kaldıracağı gibi ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Buradan ürettiğimiz metan gazı yakıt olarak kullanılabilir. Tesisi yapılıp büyük miktarda atıl olarak bulunan turp mayalandırıldığı zaman ortaya çıkan gazı her alanda kullanabiliriz” şeklinde konuştu.

"UMARIM DESTEK ÇIKILIR"
Projede yer alan öğrencilerden Kadirli Fen Lisesi 9’uncu sınıf öğrencisi Seray Kollu ise, “Biz hocamızla beraber bu projeyi geliştirdik. İlgili yerlere de projemizi gönderdik. Umarım projemize destek çıkılır” dedi.
Yine projede yer alan öğrencilerden İrem Dalcı, "Turplar ile ilgili bir çalışma yaptık. Metan gazı yanıcı bir gazdır. Metan gazını oksijensiz bir ortamda arka bakteriler oluşturur. Bu çalışma çevre dostu bir yakıt olacağını düşünüyoruz. İnşallah ülke ekonomisine bir katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz" dedi.
Projede bulunan yaşı en küçük öğrenci Kadirli Biltepe Okulları 8’inci sınıf öğrencisi Bengüsu Keser ise, “İlçemizdeki atıl durumda olan turpları değerlendirmek için böyle bir çalışma yaptık. İnşallah ülkemize katkımız olur” şeklinde konuştu.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ