ANKARA (AA) - İstanbul Uluslararası Derecelendirme Hizmetleri AŞ (TURKrating), YDA İnşaat'ın uzun vadeli "güçlü kredi kalitesi"ni ifade eden TR AA notunu TR AA+'a yükseltti ve kısa vadelide en yüksek not olan TR A1 kredi notunu güncelledi.
YDA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, TURKrating, şirketin uzun vadeli güçlü kredi kalitesini gösteren TR AA notunu TR AA+'a yükseltti, kısa vadelide ise en yüksek not olan en güçlü borç ödeme kabiliyetini ifade eden TR A1 notunu güncelledi. Böylece firma inşaat ve taahhüt sektöründeki kendi rekorunu tazeledi.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen TURKrating, aktif büyüklüğünü iki yıl içinde iki katına çıkaran YDA'nın, bu hızlı büyümesine rağmen güçlü finansal yapısını sürdürebilmesi, finansman imkanlarını çeşitlendirebilmesi, öz kaynaklarının artışı ve finansal esnekliğinin güçlenmesinin bu not artışını desteklediğini kaydetti.
Faaliyet ortamının iç ve dış politik faktörlerin etkisiyle oldukça istikrarsız ve olumsuz olduğu 2016'da YDA'nın projelerinin hedefleri doğrultusunda ilerlediğine işaret edilen açıklamada, şirketin önemli altyapı yatırım projelerinin finansal kapanışlarını gerçekleştirdiği ve şirketin Türkiye'de bir ilk olan Türk lirası cinsinden 4 yıl uzun vadeli özel sektör tahvil ihracını başarılı bir şekilde yaptığı bildirildi.
- "Türkiye'deki ilk proje sukukunu çıkartmak istiyoruz"
YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan da TURKrating tarafından yükseltilen kredi derecelendirme notunun firmanın finansal gücünü, borç ödeme kabiliyetinin yüksekliğini, geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü ortaya koyması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, zorlu ekonomik konjonktürde firmanın yatırımlarındaki ilerlemeler, finansman olanaklarının genişliği, kullandığı finansal enstrümanların çeşitliliği, gayrimenkul projelerindeki güçlü satış performansı ve taahhüt projelerinde kaydedilen fiziki ilerlemeler neticesinde kredi notunun yükseltilmesinden mutluluk duyduklarını belirtti.
Arslan, not yükseltilmesinin şirketin uzun vadeli büyüme performansına, güçlü finansal yapısına, stratejik sektörlerde konumlanmasına, sektör farklılaşmasıyla yarattığı sinerjiye, prestijli ve itibarlı marka değerine, mali disiplinin korunmasına, güçlü büyümesine ve yatırım vizyonuna, hem yatırımcılar hem de uluslararası kuruluşlar tarafından duyulan güvenin güçlü bir göstergesi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, istihdam çağrısına uyarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kayseri Entegre Sağlık Kampüsünün 2017 yılı sonunda ve Manisa Eğitim ve Araştırma Hastanesinin de 2018 yılı ilk çeyreğinde işletmeye girmesiyle önümüzdeki 6 ayda yaklaşık 4 bin ilave istihdam yaratacağız. Biz dinamik bir grubuz ve bugünkü aktif büyüklüğümüzü, istihdam kapasitemizi kat ve kat arttırmayı hedefliyoruz. 2017 ciro beklentimiz yaklaşık 4 milyar lira, 2017 aktif toplamı beklentimiz yaklaşık 8 milyar lira. 2020 sonu itibariyle cironun yaklaşık 7,5 milyar liraya, aktif toplamımızın yaklaşık 14 milyar liraya çıkmasını ve 20 bin istihdama ulaşmayı bekliyoruz. Ayrıca çalışmalarını bu sene bitirebilirsek Türkiye'deki ilk proje sukukunu çıkartıp orta ve uzun vadedeki hedeflerimizle bir başarı öyküsü daha yaratmak istiyoruz. Türkiye'deki kamu-özel iş birliği (PPP) yatırımları ise dünyanın ilgi gösterdiği bir model oldu. 4 hastane, 2 havaalanı ve 2 de üniversite sosyal yaşam merkezi projesinin olduğu PPP yatırımlarımızı ayrı bir altyapı yatırım holding çatısı altında toplamayı hedefliyoruz. PPP yatırımlarımızı söz konusu holding üzerinden ya sukuk ihracı ya da hisse senetlerinin halka arzı yoluyla uluslararası piyasalara açmayı hedefliyoruz."