Girne Amerikan Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Umay Türkeş Günay, “Türklerin Tarihi” isimli kitabı hakkında açıklamalarda bulundu.
GAÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Umay Türkeş Günay kitabı ile ilgili yaptığı açıklamasında,”Türklerin Tarihi” isimli kitabı, uzmanlık alanı tarih olmayan ama, mutlaka tarih bilmesi gereken aydınlar için hazırladığını belirterek, kitabın 5. baskıya gelmesinin kendisini çok sevindirdiğini söyledi. Türkeş, Üniversitelerin sosyal bilimler ile ilgili bölümlerinin de bu kitaba ilgi gösterdiğini ifade ederken, “Edebiyat, sosyoloji, politika ve hatta kişisel psikoloji de dahil olmak üzere tarihi birikimimizi bilmezsek, bu alanlardaki olguları tahlil etmemiz çok kolay olmaz” dedi.
Türkeş açıklamasının devamında, "Türklerin tarihi konusundaki çalışmalarım devam ederken 2005 yılında ben GAÜ’ye geldim. Bu kitabı 2006 yılında GAÜ’de görev yaparken tamamladım. Onun için kitabın hikâyesinin GAÜ ile de kesişen noktası vardır.
O zamanki Rektör bana kitap çıktığında, 'nasıl vakit buldunuz?' dedi. Çünkü o dönem çok yoğun çalışıyorduk. Bende dedim ki, gençlerin bilmesi gereken bir konu var ki bir işi yapmak istiyorsanız, vakit her zaman vardır. 2006’da Türklerin tarihi kitabı çıktığı andan itibaren üniversitemiz başta olmak üzere gerekse ada genelinde çok büyük ilgi gördü ve hala da görüyor. Mevcut KKTC’deki kitapçılarda da bulunması okuyucunun bunu talep ettiğini gösteriyor ifadelerini kullandı.
Bu ara yeni bir kitap girişiminin olmadığını da söyleyen Türkeş, "Türk Kültürüne Eleştiri çalışmam var. Onun da 2. baskısını bekliyorum bugünlerde. Türk kültürüne eleştiri isimli kitabımın da önemli olduğuna inanıyorum. Biliyorsunuz gelişmiş dünyada Amerika bizi gelişmekte olan ülkeler arasında sınıflandırıyor. Ben şunu sorguluyorum, Tanzimat Fermanı’nın yayınlanması 1839 ve o dönemde biz yüzümüzü o fermanla beraber batıya döndük ve dedik ki; 'En kısa zamanda batı medeniyeti yani sanayi devrimini yakalayacağız ve gelişmiş bir ülke olacağız.'
1839’dan bugüne 170 sene geçti biz hala neden gelişmekte olan ülkeyiz. Bunu sorguluyorum ve sorgularken yalnız Türkiye’yi değil, gelişmekte olan ülkeler denilen ülkeleri de göz önünde tutarak kültürlerde ilerlemeyi aşağı çeken bir takım geleneklerin ve kabullerin olduğunu düşünüyorum. Yani bir takım gelişmelere adım atmak için hepimiz inanıyoruz ve dünyada en yüksek seviyede olan iletişim ile bütün gelişmeleri takip ediyoruz. Ülkenizde de bunların uygulanması için çaba sarf ediyoruz ama sonuç alamıyoruz” açıklamalarında bulundu.
dikGAZETE.com