Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin yeni bir seviyeye ulaştığına dikkat çeken Putin, söz konusu ilişkilerin özellikle enerji alanında stratejik bir karakter taşıdığını da söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın bir temas ve karşılıklı etkileşim halinde olduklarını kaydeden Putin, Aralık ayında gerçekleştirilecek olan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nda mevcut işbirliği süreçlerinin dinamik bir şekilde daha ileri seviyelere taşınması maksadı ile yeni hedeflerin tespit edileceğinin de altını çizdi. İŞBİRLİĞİ KONSEYİ ETKİN BİR MEKANİZMARus siyaset bilimci ve yorumcu Stanislav Tarasov, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin pek çok problemi ortadan kaldıran etkin bir mekanizma olduğuna dikkat çekti.
Tarasov, şunları kaydetti:‘‘Dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in 2010 yılında Ankara’ya yaptığı ziyaret esnasında kurulan ve o tarihlerde yapılan yorumlarda ‘önemli bir dönüm noktası’ olarak nitelendirilen Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin mevcut Türk-Rus ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine çıkartabilecek bir zemini hazırlayabileceği öngörülmüştü."
"ARAP BAHARI" YANGINI İLİŞKİLERDE "TEST" OLDU!..Bilindiği üzere Arap Baharı adı verilen ve o tarihlerde dışarıdan çok da belli olmayan siyasi ve sosyal yangının tüm Ortadoğu’yu kavurup Türk-Rus ilişkilerinin sağlamlığını da test edebileceği kimse tarafından tahmin edilmiyordu. Bugün gelinen noktada Suriye ve Ukrayna krizlerini farklı biçimlerde değerlendiren Rusya ile Türkiye arasında bu krizlerin çözüme kavuşturulması için izlenecek yöntem ve politikalara ilişkin farklı yaklaşımlara sahip olmaları sebebiyle bazı sıkıntılar yaşanmıştır. Ancak buna rağmen aralarındaki siyasi istişare süreçlerini koruyan Moskova ve Ankara, karşılıklı güven esası zemininde hareket etmek suretiyle mevcut işbirliğini geliştirmeyi ve güçlendirmeyi planlamaktadır. Bu sebeple Ankara’da düzenlenecek olan toplantının gündeminin çok yoğun olacağını düşünüyorum’’.
Tarasov, karşılıklı ticaret hacminin 2020’ye kadar 100 milyar dolara çıkartılması hedefine yönelik devamlı bir çaba ve hareketin sözkonusu olduğunu hatırlattı.
Enerji alanındaki işbirliğinin mevcut seviyesinin kesinlikle üst sınır olmadığının altını çizen Tarasov;
‘‘Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’de gerçekleştireceği görüşmelerin bir başka önemli maddesi de enerji alanındaki mevcut işbirliği süreçleri olacaktır. Bilindiği üzere Türkiye, Mavi Akım üzerinden gelen gazın 3 milyar metreküp daha arttırılması ve gaz fiyatında bir miktar indirim yapılması talepleri ile Rusya’ya başvuruda bulunmuştu. Ancak alınan bilgilere göre bu talepler yerine getirilirken birtakım sıkıntılarla karşı karşıya kalındı. Fakat bununla birlikte Rusya, Mersin’de kurulmakta olan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu’nun inşaat projesi için 20 milyar dolarlık bir kaynak ayırmıştır. Realizasyon aşamasında olan bu projede sadece birtakım yasal formalitelerin yerine getirilmesi gerekiyor. Akkuyu Nükleer Santrali’ne büyük yatırım yapan Rusya’nın Türkiye’ye kurulacak olan 3. nükleer santralin yapımına da büyük ilgi gösterdiği ve Putin’in Ankara’da bu konu ile ilgili olarak da görüşmeler yapması beklendiği yönünde yorumlar da yapılmakta’’ dedi.
İki ülke arasındaki turist hareketinin de giderek karşılıklı hale geleceğine dikkat çeken Tarasov, "Ancak şunu ısrarla bir kez daha söylemek isterim ki, mevcut uluslararası zeminde ve Ortadoğu’da yaşanan tüm sıkıntılara rağmen cepheleşme yerine diyalog ve stratejik işbirliğini tercih eden Ankara ve Moskova’nın bu ortak tutumu, söz konusu süreçteki en çarpıcı husus olarak göze çarpmaktadır." dedi.
dikgazete