Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İzmir’de katıldığı Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD)’ın toplantısında Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD)’ın İzmir Swiss Otel’de düzenlediği toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, seçimlere on gün kala içeride siyasi atmosferin oldukça hareketlendiğini belirtti. Türkiye'nin dışa açık bir ekonomiye sahip olduğunu ifade eden Babacan, “Türkiye, sermaye hareketlerinin serbest olduğu, çok sayıda ülkeyle serbest ticaret anlaşması olan ve Avrupa ile Gümrük birliği olan bir ülke. Bu kadar dışa açık bir ülkenin, dışarıda olup bitenlerden küresel ekonomi ve finansal olarak etkilenmemesi mümkün değil. Az ya da çok mutlaka dünyada olup bitenden, Avrupa’da olup bitenden etkileniyoruz. Bundan sonrada etkileneceğiz. Önemli olan bu dışardaki gelişmeleri yakından takip edebilmek. Dışarıdaki muhtemel gelişmelere karşı ekonomimizi, finans sistemimizi, ticaretimizi hazır tutabilmek” dedi.
“AVRUPA DIŞI PAZARLARA YÖNELMELİYİZ”
Bundan sonraki dönemde bir yandan Avrupa pazarı bir ayağımız olurken bir yandan da Avrupa dışındaki pazarlara açılmamız gerektiğini ifade eden Babacan, “Türkiye olarak çok çok önemli olacaktır. Afrika’da özellikle 2008 yılında sadece 12 Büyükelçimiz vardı. O yıl bir karar aldık ve o dönem şartlarına göre tam 36 ülke hedefledik, bu ülkelerde bizim büyükelçiliğimiz olmayan. Şuan ki büyükelçi sayımız 39 ve hedeflediklerimize üç ülke daha eklemiş olduk. Yine Latin Amerika’da 6 büyükelçiliğimiz vardı bir 6 daha ekledik. Asya ülkelerinin içinde bulunduğu grupta şuanda Laos hariç her ülkede bir büyükelçiliğimiz oluştu ve Laos’ta da çok yakında inşallah büyükelçiliğimiz açılır. Güneydoğu Asya önümüzdeki dönemde dünyanın en hızlı büyüyecek bölgelerinden bir tanesidir. Ticaret ofisleri, TİKA ofisleri bunların hepsi Türkiye'nin ufkunu genişleten, Türkiye'nin interlandını değiştiren ve böylece iş dünyamız için daha yeni daha güzel fırsatları beraber hayatak çok önemli gelişmeler” diyerek konuşmasını sürdürdü.
“TÜRKİYE'NİN EKONOMİK BÜYÜKLÜĞÜ 800 MİLYAR DOLAR”
Türkiye'nin bu son 12 yıllık dönemi gerçekten pek çok alanda başarıya sahne olduğunu sözlerine ekleyen Babacan, konuşasına şu şekilde devam etti; “Bir yandan da demokrasimizin daha iyi işlemesi için önemli adımlar attık. Bir yandan da ekonomimizi geliştirmek için büyük bir çaba ortaya koyduk. Türkiye’de sivil asker ilişkileri normal bir çerçeveye artık oturdu. Türkiye’de halkın iradesi, milletin egemenliği nihai güç olarak artık tescil edildi. Vesayetin her türlüsünü artık elimizin tersiyle ittiğimiz, reddettiğimiz, kabul etmediğimizi ortaya koyduk. Millet olarak ortaya koyduk. Bütün bu olumlu gelişmeler günümüzde de olumlu gelişmeleri beraberinde getirdi. 2002 yılında Türkiye ekonomisinin büyüklüğü 215 Milyar dolar iken geçen sene 800 Milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. 36 milyar dolarlık ihracatımız, 158 milyar dolara çıktı. Enflasyonla mücadelede önemli başarılar elde ettik. Enflasyonla mücadelede geldiğimiz nokta çok çok önemli.”
dikGAZETE.