USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Gündem

Türkiye'nin Basra Başkonsolosu Arman: Kapalı kapılar ardında görev yapmamak gerektiğine inanıyo

Türkiye'nin Basra Başkonsolosu Mehmet Özgün Arman, 2020'de göreve başladığından bu yana halkla iç içe olduğunu belirterek "Bir Türk Başkonsolosu olarak burada kapalı kapılar ardında görev yapmamak gerektiğine inanıyorum." dedi.

Türkiye'nin Basra Başkonsolosu Arman: Kapalı kapılar ardında görev yapmamak gerektiğine inanıyo
13-12-2022 23:03
Google News
Basra

Başkonsolos Arman, Basra'daki Türkiye algısı, Türk şirketlerin bölgedeki faaliyetleri ve iki ülke arasındaki ilişkilere dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin 6 yıl aradan sonra 2020 yılında Basra'daki BaÅŸkonsolosluÄŸunu yeniden faaliyete geçirdiÄŸini hatırlatan Arman, "Türkiye’nin Irak’a verdiÄŸi yüksek önem çerçevesinde Musul ile Basra'daki BaÅŸkonsoloslukların aynı dönemde açılmasına dikkat edildi." diye konuÅŸtu.

Arman, Åžubat 2020'de göreve geldiÄŸinde ilk önce Basra Valisi Esad el-Ä°dani'yi ziyaret ettiÄŸini belirterek "Sayın Vali çok memnun ve mutlu olduÄŸunu, Türkiye BaÅŸkonsolosluÄŸunun Basra’da olması gerektiÄŸini belirtti. Ayrıca, vilayet içerisinde güvenle her türlü ziyareti yapabileceÄŸimi söyledi." ifadelerini kullandı.

Arman, iki ülkenin ortak tarihi ve kültürü paylaşmasının toplum ve yöneticilerle iyi ilişkilerin tesisinde kolaylaştırıcı olduğunu kaydetti.

Göreve başladığından bu yana gerek toplum ve aşiretler gerekse de Valilik nazarında çok iyi karşılandığını ve iyi ilişkiler kurduğunu söyleyen Arman, "Her gittiğim yerde de söylüyorum, Basra'da evimde gibi hissediyorum." değerlendirmesini yaptı.

Bölgenin ilk batırma tünelinin inşasında Türk şirket aktif

Arman, Irak'ın Türkiye'nin en önemli ticari ortaklarından biri olduğuna ve Basra pazarında Türkiye'nin görünürlüğünün dikkati çekici olduğuna işaret ederek "Piyasada özellikle gıda, kozmetik, inşaat malzemeleri, konfeksiyon ve mobilya sektöründe çok sayıda Türk ürünü ile karşılaşıyoruz." dedi.

Türk müteahhitlik ve inÅŸaat sektörünün uzun yıllardır bölgede etkin olduÄŸunu ve 2013'e kadar ivme yakaladığını söyleyen Arman, DEAÅž'ın ortaya çıkışıyla birlikte 2014’te söz konusu ivmenin kesintiye uÄŸradığını kaydetti.

Arman, "DEAÅž problemi ortadan kalktıktan sonra sektör 2018’den sonra tekrar yükseliÅŸe geçti." diye konuÅŸtu.

Büyük müteahhitlik şirketlerinin faaliyetlerine ilişkin de Arman, büyük şirketlerin dışında gerek Iraklı ortakları üzerinden gerekse dönemsel gelip dönen Türk inşaat şirketlerinin Basra'da faaliyet gösterdiğini belirtti.

Arman, şöyle devam etti:

"Burada en önemlisi, gelen şirketlerin Iraklı ortaklarla iş yapma veyahut Iraklı taşeronlarla çalışma gerekliliği. Zaten ülke en az yüzde 50 oranında Iraklı işçi çalıştırmayı şart koşuyor ve şirketlerimiz buna uyuyor."

Bölgede çok yüksek bütçeli yabancı şirketlerin varlık gösterdiğini aktaran Arman, Türk firmalarının son dönemde Güney Koreli ve Japon şirketlerden iş aldığını söyledi.

Arman, tamamlandığında bölgenin en büyük limanlarından biri olacak Büyük Faw Limanı'nı mevcut liman Um Kasr'a bağlayacak Khor el-Zubair batırma tünelinin inşaatının devam ettiğini aktararak Orta Doğu'nun ilk batırma tüneli olan bu tünelin bloklarının, Koreli DAEWOO firmasıyla çalışan bir Türk şirketi tarafından yapıldığını hatırlattı.

Arman, "Irak’ta ciddi krizler yaÅŸanmazsa inÅŸaat sektörümüzün Basra'da artış trendinin devam edeceÄŸine inanıyorum." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Türkiye'nin, Basra'da inÅŸası devam eden Büyük Faw Limanı projesini ve sonrasında Faw'dan Türkiye sınırına kadar uzanacak demir yolu ve kara yolunu içeren Kuru Kanal koridorunu önemsediÄŸini söyleyen Arman, "Büyük Faw Limanı tamamlandıktan sonra demir yolu ve kara yoluyla Türkiye’ye entegrasyonu, bölgeye ekonomik güç katacak." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Kapalı kapılar ardında görev yapmamak gerektiğine inanıyorum"

Göreve başladığından bu yana Basra halkıyla iç içe olduğunu söyleyen Arman, "Bir Türk Başkonsolosu olarak burada kapalı kapılar ardında görev yapmamak gerektiğine inanıyorum. Benden önceki Başkonsoloslarımızın da tavsiyeleriyle sahaya çıkarak mağaza açılışlarına, düğünlere ve taziyelere katılıyorum, firma ve şantiyeleri ziyaret ediyorum." dedi.

Arman, Basra'da toplumun Türkiye’ye yönelik çok güçlü bağı ve sempatisinin olduÄŸunu belirterek Irak Havayolları, Pegasus ve Türk Hava Yolları'nın düzenli Basra-Ä°stanbul uçuÅŸlarının olduÄŸunu, Türk Hava Yolları’nın Basra'ya bahar ve yaz aylarında her gün uçuÅŸunun olmasının ve uçuÅŸların yüzde 50'sinden fazlasının Iraklılardan oluÅŸmasının insani ve ticari iliÅŸkilere dair yeterli ipucu verdiÄŸini kaydetti.

Arman, "İnsani anlamda çok ciddi bir bağ var aramızda, bunu bölgeye geldiğinizde görüyorsunuz. Biz de bu ilişkiyi daha da iyi bir seviyeye taşımaya çalışıyoruz." diye konuştu.

"Basra’da Türkçe dil kursları açılmasını arzu ediyoruz"

Arman, Irak genelinde faaliyetler yürüten Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsünün Basra’da da eÄŸitim ve kültür alanında iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi için çalıştığını, gelecek dönemde halktan gelen talebe göre dil kurslarının da baÅŸlatılmasının planlandığı belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi