ANKARA - SEVAL ADIYAMAN/DİLARA ZENGİN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in davetiyle "Kuşak ve Yol Zirvesi"ne katılmak üzere, bugün başlayan seyahatinde, iki ülke dış ticaretinde yaşanan sorunlara çözüm bulunması ve ihracatın artırılmasına yönelik adımların atılması öngörülüyor.
"Çin ile Türkiye arasındaki ticarette belirli bir ticaret fazlası bulunuyor"
Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, son yıllarda iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin istikrarlı şekilde geliştiğine, Çin'in Türkiye’nin en büyük ikinci ticaret ortağı haline geldiğine dikkati çekti.
İki ülkenin yatırımlarda karşılıklı iş birliğini güçlendirmesi gerektiğine işaret eden Yu, "Çift yönlü yatırımı hızlandırmak için adil, dostane ve pratik bir yatırım ortamı oluşturmaya çaba sarf edilmeli. Halen Çin ile Türkiye arasındaki ticarette belirli bir ticaret fazlası bulunuyor. Çin ticari faaliyetlerde ticaret fazlası peşinde koşmamakta. Ülkemiz, Türkiye ile birlikte çaba harcayarak ikili ekonomik ilişkilerin ve ticaretin istikrarlı, sağlıklı ve sürekli gelişmesini hızlandıracaktır." dedi.
"Türk işletmelerin Çin piyasasını genişletmeleri bekleniyor"
Yu, son yıllarda Türkiye'nin Çin ile ticaret açığını hafifletmek amacıyla ülke olarak satın alma heyetleri gönderme, Türk işletmelerini davet etme, Türk ürünlerinin Çin'e ihracatına özel fon ayarlama gibi önlemler aldıklarını anlattı. Çin'in Ankara Büyükelçiliğinin de daha fazla Türk ürününün Çin’e ihraç edilmesini hızlandırmaya yönelik çaba gösterdiğini dile getiren Yu, şöyle devam etti:
"Ekonomik yapı gibi temel nedenler, iki ülke arasında belirli ticaret açığının oluşmasına neden olmaktadır. Çin, Çinli işletmelerin Türkiye’de yatırım yapmalarını ve Çinli turistlerin Türkiye’ye seyahat etmelerini teşvik gibi tedbirlerle ikili ekonomik ve ticari iş birliğinin dengeli gelişmesini hızlandıracaktır. Aynı zamanda Türk işletmelerin Çin piyasasını genişletmeleri de bekleniyor."
"Çin geçen yıl 36 ülkede 77 iş birliği bölgesi kurdu
Büyükelçi Yu, Türk ihracatçıların vize sorunlarına yönelik bir soruyu yanıtlarken de "Mevcut kayıtlara göre, son yıllarda Türk vatandaşlarının Çin vizesi başvuru sayısında ve vize alan Türk vatandaşlarının sayısında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Bu Çin-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi, iki ülke arasında gidiş gelişlerin ve personel değişimlerinin çoğalmasından kaynaklanmaktadır. İki ülkenin sorumlu birimleri, Türk vatandaşlarının Çin vizesi almaları konusunda defalarca fikir alışverişinde bulundular. Çin bazı rasyonel öneriler ortaya koydu. Çin’in Türkiye ile temaslarda bulunarak iki ülke arasındaki personel değişimine daha fazla kolaylık sağlaması, ekonomi ve ticaret ilişkilerini daha da hızlandıracaktır." ifadelerini kullandı.
"Daha çok katma değeri yüksek nihai ürün ihraç edilmeli"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, sektörel bazda Çin’e ihracatta ilk sırada yaklaşık yüzde 60 payla madencilik ürünlerinin yer aldığını belirterek, genel olarak ithalatta ham madde kaynaklarına yönelen bu ülkenin Türkiye’den ithalatta da söz konusu kaynakları tercih ettiğini anlattı.
Çin'e çok daha fazla katma değeri yüksek nihai ürünler ihraç edilmesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Dünya ticaretinde büyük paya sahip Çin’e ihracatımızın yeterli seviyelere ulaşması için TİM olarak sürekli çalışıyoruz. İhracatçılar olarak yeni pazarlara girme yolunda dünyayı karış karış geziyoruz. TİM olarak ihracatını en fazla artıran ilk 10 ilimizle, 10 potansiyel hedef ülkeleri eşleştirdiğimiz '10 İl 10 Ülke: Hedef Pazarlar' buluşmaları düzenliyoruz. Bu kapsamda nisanda Ankara ile Çin'i eşleştirerek başkentteki ihracatçılarımıza her yönüyle Çin'i anlattık. Önümüzdeki dönemde de ihracatçılarımızla Çin'e gidip bu pazarı daha yakından tanımayı amaçlıyoruz. İnanıyoruz ki bizim gayretlerimiz ve ihracatçılarımızın da çabalarıyla önümüzdeki dönemde Çin'e olan ihracatımız çok daha yukarılara çıkacak ve bu ülke ile aramızdaki dış ticaret açığında gerileme kaydedilecektir."
dikGAZETE.com