USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

’Türkiye olmadan müsaade etmeyiz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de ‘münhasır ekonomik bölge’ sınırlarını belirleme konusunda yapılan toplantıyı, “Türkiye olmadan Doğu Akdeniz’de hiçbir kısıtlama, hiçbir adım geçerli değildir. Buna da müsaade etmeyiz” dedi. Dışişleri Baka

’Türkiye olmadan müsaade etmeyiz’
01-05-2015 15:02
Google News

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de ‘münhasır ekonomik bölge’ sınırlarını belirleme konusunda yapılan toplantıyı, “Türkiye olmadan Doğu Akdeniz’de hiçbir kısıtlama, hiçbir adım geçerli değildir. Buna da müsaade etmeyiz” dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mersinli muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamları ile görüşmeler yapmak üzere Mersin’e geldi. Mersin programında ilk ziyaretini Mersin Valiliği’ne yapan Çavuşoğlu, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve il protokolü tarafından Valilik binası önünde karşılandı. Protokol üyeleriyle tek tek tokalaşmasının ardından Valilik makamına geçen Çavuşoğlu, Valilik Şeref Defteri’ni de imzaladı.
Bakan Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, kendisinin de Antalya’nın Alanya ilçesinden olduğunu belirterek, bugün Mersin’de bulunmaktan, komşu il Mersin’i ziyaret etmekten büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Dün Bosna-Hersek ziyaretini tamamlayarak Mersin’e geldiğini aktaran Çavuşoğlu, Mersin’in bugün Türkiye’nin dünyaya açılan kapılarından biri olduğunu vurguladı. Mersin’in sağladığı istihdam ve katma değerin Türkiye ekonomisinde çok önemli bir rol oynadığına işaret eden Çavuşoğlu, Çukurova Bölgesel Havaalanı da bittikten sonra Mersin’in dünyaya açılan kapı bakımından çok daha önemli bir rol oynayacağını, Türkiye’nin dış ticaretine daha önemli katkılar sağlayacağını kaydetti. Mersin’in toplam dış ticaret hacminin son 10 yılda 400 milyon dolarlardan 2,4 milyar dolarlara çıktığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “İhracatı, ithalatı, katma değeri keza aynı şekilde. Dolayısıyla Mersin ilimiz de yatırımların en iyisini hak eden bir il. İnşallah bundan sonra da Mersin’e olan desteğimiz devam edecek. Bir de şimdi Mersin ile Antalya’yı bağlayan Akdeniz Sahil Yolu projemiz var. O yol konusunda tüneller ve diğer çalışmalar devam ediyor. Yeniden bir ivme kazandırarak inşallah o yolu da en kısa zamanda tamamladığımız zaman Mersin’in Türkiye ile ve diğer bölgelerle bağlantıları da güçlenecek” diye konuştu.
Son zamanlarda Mersin’in bir turizm destinasyonu olma konusunda önemli atılımları, çalışmaları olduğunu da dile getiren Çavuşoğlu, “Devletimizin de yatırımları var, tahsisler var. İnşallah o konularda da çalışmaları hızlandırarak Mersin’in bir de turizm kenti, tüm dünyadan turistlerin geleceği önemli bir destinasyon olmasını arzu ediyoruz. Gazipaşa Havaalanı ile birlikte Anamur’a kadar o bölgede Bozyazı dahil yatırımla ilgili çalışmalar var, bir hareketlilik var. İnşallah yeni havaalanıyla birlikte Mersin, turistler bakımından kolay ulaşılabilir bir destinasyon olacak” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE VE YUNANİSTAN TEŞVİK EDİCİ VE GÜVEN ARTIRICI ADIMLAR KONUSUNDA OLUMLU YAKLAŞMALI”
Bakan Çavuşoğlu, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, Yunanistan’ın artık Kıbrıs’ta garantör ülke olmak istemediğini, Türkiye ve İngiltere’nin dahil olduğu üçlü garantörlük sisteminin kaldırılması gerektiğini açıklamasını Türkiye’nin nasıl değerlendirdiği sorusuna, Çavuşoğlu, Türkiye’nin uluslararası sözleşmeler, anlaşmalarla da teyit edildiği gibi Kıbrıs’ta garantör ülke olduğunun altını çizdi. Yunanistan’ın, Kıbrıs’ta müzakerelerin tekrar başlaması ve bu yıl içinde bir çözüme ulaşılabilmesi için gayret sarf etmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Rum tarafını teşvik etmesi lazım ve Yunanistan’ın da pozitif bir rol oynaması lazım. Türkiye, bugün 2004’te olduğu gibi nasıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanındaysa ve çözüm için herkesten bir adım öndeyse, bu iddialı bir laf değil, tüm eylemlerimizde, söylemlerimizde zaten bu kanıtlanmıştır, tüm dünyanın da kabul ettiği bir şey, Yunanistan’ın da daha pozitif rol oynaması lazım ki, bu yıl içinde bu müzakerelerden bir sonuç alalım, Kıbrıs’ta iki kurucu devletle birlikte bir çözüme ulaşalım. Yani 2013 yılı Şubat ayındaki iki liderin ortak açıklaması temeli üzerinde bir çözüme ulaşalım. İşte o zaman zaten adadaki asker sayısı bakımından da Annan Planı’na göre, eğer kabul edilseydi Türkiye’nin 600 civarında askeri kalacaktı, Yunanistan’ın 900 civarında askeri kalacaktı. Zaten adada bir barış, çözüm olduktan sonra, iki halk yan yana birlikte yaşamaya başladıktan sonra ve de tüm doğalgaz ve petrol dahil ekonomik çıkarlardan eşit bir şekilde faydalanmaya başladıktan sonra iş kendiliğinden yürümeye devam eder. Bugün Yunanistan’ın ve Türkiye’nin yapması gereken şey, adadaki müzakere sürecinin tekrar başlaması için ve sonuç alınabilmesi için teşvik edici ve güven artırıcı adımlar konusunda olumlu yaklaşmasıdır” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE OLMADAN DOĞU AKDENİZ’DE HİÇBİR ADIM GEÇERLİ DEĞİLDİR. BUNA MÜSAADE ETMEYİZ"
Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs liderlerinin Doğu Akdeniz’de ‘münhasır ekonomik bölge’ sınırlarını belirleme konusunda yaptıkları toplantıya ilişkin soruya da Mersin’den cevap verdi. Çavuşoğlu, “Doğu Akdeniz’deki daha önce de Mısır’da gerçekleştirilen toplantılara gelince, Türkiye Cumhuriyeti olmadan Doğu Akdeniz’deki hiçbir kısıtlama, hiçbir adım geçerli değildir. Buna da müsaade etmeyiz. Son derece net” dedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ