USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Türkiye Ocak-Ağustos döneminde yalnızca %2,4 kayıp yaşadı'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Böylesine bir konjonktürde Türkiye, 2016 yılının Ocak-Ağustos dönemi itibarıyla ihracatında yalnızca yüzde 2,4 kayıp yaşamıştır." dedi. - Anadolu Ajansı

'Türkiye Ocak-Ağustos döneminde yalnızca %2,4 kayıp yaşadı'
30-09-2016 21:02
Google News

ANKARA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ağustos ayına ilişkin dış ticaret verilerine yönelik yazılı açıklama yaptı.

İhracatın bu yıl ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 artarak 11 milyar 867 milyon dolara yükseldiğini, ithalatın ise yüzde 3,7 artışla 16 milyar 554 milyon dolara ulaştığını anımsatan Zeybekci, aynı dönemde dış ticaret açığının yüzde 5,3 düşüşle 4 milyar 687 milyon dolara gerilediğini hatırlattı.

Bu doğrultuda yılın sekiz aylık dönemi itibarıyla ihracatın yüzde 2,4, ithalatın ise yüzde 7,2 azaldığını aktaran Zeybekci, söz konusu dönemde Türkiye'nin dış ticaret açığının da yüzde 17,3 azalış kaydederek 37 milyar 526 milyon dolara indiğini belirtti.

Hem gelişmiş hem de gelişme yolundaki ülkelerde gözlemlenen durgunluk halinin, küresel ticaretin de toparlanması önünde ciddi bir engel teşkil ettiğine işaret eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz günlerde Dünya Ticaret Örgütü'nün 2016 yılına yönelik küresel ticaret beklentilerini aşağı yönlü revize ettiğini gördük. Buna göre 2016 yılında küresel ticaret hacminin yüzde 1,7 büyümesi bekleniyor. Daha evvel bu oranının yüzde 2,8 olması bekleniyordu. Uygulanan her türlü para ve maliye politikası aracına rağmen, dünya genelinde ithalat talebi ve yatırım iştahlılığında istenilen toparlanma sağlanamıyor. Öyle ki 2016 itibarıyla küresel ticaretteki büyüme/küresel büyüme rasyosunun 1 seviyesinin altında gerçekleşebileceği ifade ediliyor. Yine Dünya Ticaret Örgütü'nün en güncel verilerine göre bu yılın 7 aylık periyodu için toplam küresel ihracat yüzde 5,4 daraldı. 2015’in aynı döneminde bu azalmanın yüzde 11, 2015’in tamamında ise yüzde 14 düzeyinde olduğunu görmüştük. Ancak dünya genelinde para politikalarındaki belirsizliğin sürmesi, jeopolitik gerginliklerin azalmak bir yana giderek şiddetlenmesi, ticareti engelleyici politikalarda belirginleşen artış, küresel ticaretin kalıcı surette toparlanabilmesi önünde engel teşkil etmeyi sürdürüyor."

Zeybekci, "Böylesine bir konjonktürde Türkiye, 2016 Ocak-Ağustos dönemi itibarıyla ihracatında yalnızca yüzde 2,4 kayıp yaşamıştır. Ekonomik büyümesini kesintisiz sürdüren Türkiye, bu ivmesini, dış ticaret açığındaki azalışı muhafaza ederek gerçekleştirmektedir. Yılın 8 aylık süre zarfı içinde dış ticaret açığında yaşanan yüzde 17,3’lük düşüş son derece dikkate değer bir başarıdır. Yine benzer şekilde, 2016 yılının 8 aylık dönemi itibarıyla da ihracatımızın ithalatı karşılama oranı 2015 yılının aynı periyodundaki yüzde 67,8 düzeyinden 3,5 puanlık bir artış ile yüzde 71,3 seviyesine yükselmiştir." değerlendirmelerinde bulundu.

"AB'ye ihracat yüzde 46,5’e yükseldi"

Bu yıl serbest bölgeler net ihracatı, bavul ticareti ve hizmet ihracatının da eklenmesiyle Türkiye'nin ihracatının ithalatı karşılama oranında tarihi bir seviyeyi yakalamayı hedeflediklerini bildiren Zeybekci, yılın ilk yarısı itibarıyla söz konusu oranın yüzde 87 düzeyinde olduğunu aktardı.

Pazar çeşitlendirmesinin en kritik önceliklerden biri olduğuna işaret eden Zeybekci, şöyle devam etti:

"Avrupa Birliği ülkelerinin ülkemizden talebindeki bu yılın geneli itibarıyla gözlemlediğimiz ılımlı artış trendi, ihracatımız üzerindeki olumlu etkisini ağustos ayında da korumuştur. AB'nin ülkemizin toplam ihracatındaki payı 2015 Ağustos ayında yüzde 44 iken, 2016 Ağustos ayında yüzde 46,5’e yükselmiştir. AB’ye yaptığımız ihracat, 2015 Ağustos'una göre yüzde 13,9 gibi önemli bir artış kaydederek 5 milyar 519 milyon dolara erişmiştir. 2016’nın sekiz ayının tamamı için ise AB’ye olan ihracatımızı yüzde 9,3 düzeyinde artırmış bulunuyoruz. Ancak bu bölgede halen bankacılık sektörünün sorunlu kredileri, Brexit sonrası belirsizlik hali ve parasal politikanın etki alanına yönelik tartışmaların devam ettiğini, tüm bu unsurların da dış piyasalarda pazar çeşitlendirme esnekliğinin önemini artırdığını vurgulamak isterim. Biz de bu perspektiften hareketle daha çeşitli ülkeye daha rekabetçi ürünlerle nüfuz edebilmek için ihracatçılarımızla beraber yoğun bir şekilde çalışmayı sürdürüyoruz."

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ