Buz hokeyinde Didi Süper Lig takımlarından Buz Adam ekibinde yer alan Timur Can Turut, genç yaşında ortaya koyduğu performansla dikkatleri üzerine çekiyor.
Henüz 16 yaşında olan Timur Can, erken yaşta genç milli takımlarda görev almayı başardı.
Buz hokeyine 6 yaşındayken başladığını belirten Timur Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "10 yıl oldu. Buz hokeyi kariyerim bir alışveriş merkezindeki buz pistini görmemle başladı. Buzda kaymak istedim, orada bir hoca 'Seni takıma alalım.' dedi. Daha sonra takımlarda oynamaya başladım." dedi.
Türkiye'de buz hokeyinin popüler olmadığına dikkati çeken genç oyuncu, "Antrenör olsun, oyuncu olsun ilgilenen az. Ben de bu insanlardan birine denk geldim. Beni buz hokeyi yoluna soktu. Biraz şans oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Ailesinin de buz hokeyi tercihine olumlu baktığını ve onların desteğini aldığını kaydeden Timur Can, "Çocukluğumdan beri beni antrenmana götürüyorlar. Özellikle babam benimle çok ilgilendi, hep destekledi." ifadelerini kullandı.
İnsanların tepkisiyle ilgili soruyu yanıtlayan Timur Can, "İnsanlar 'Buz hokeyi mi.' diye tepki veriyor. Çoğu kişinin bilmediği bir spor. Buz hokeyi deyince insanların aklına sertlik ve kavga geliyor. Buz hokeyi ondan çok daha fazlası. 6 kişiyle oynanıyor. Amaç pakı kaleye sokmak. 20'şer dakikalık 3 devreden oynanıyor. Ben sol kanat oynuyorum. Görevim daha çok pakı taşıyıp oyun kurmak ve gol atmak. Defansif alanda da çok sorumluluğum var." diye konuştu.
Erken yaşta milli takım heyecanı yaşadıTimur Can Turut, erken yaşta milli takım formasını giymeyi başardı.
Milli takım kariyerine 18 yaş altı takımıyla başlayan Timur Can, şunları söyledi:
"Milli takımın en genç oyuncusuydum. Erzurum'da beşinci olduk. Bu sene ocak ayında 20 yaş altı milli takımıyla İzlanda'ya gittik. Yine en genç oyuncuydum. Bronz madalya kazandık. Milli takımlarda daha büyük başarılar istiyorum. Altın madalya olur, uluslararası düzeyde en iyi forvet olur başarılar istiyorum. Milli takıma girdiğimde çok heyecanlıydım. O zaman 15 yaşındaydım ve karşımda 20 yaşında oyuncular vardı. Ülkemizin bayrağını taşımak büyük onur."
Buz hokeyinde tepe noktasının Kanada ve ABD takımlarından oluşan NHL (Ulusal Hokey Ligi) olduğuna dikkati çeken milli sporcu, "Çok üst düzey oyuncular yer alıyor. Başka ülkelerden birkaç oyuncu girebiliyor. ABD ve Kanada dışında Rusya ve İsveç'ten oyuncular ligde yer alıyor." şeklinde konuştu.
"Buz hokeyi hayat disiplinimi değiştirdi"Bir yandan spor hayatı, bir yandan okul yaşamı içinde yoğun tempoda olduğunu vurgulayan Timur Can, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir arada yürütmek zor oluyor. Okuldan geliyorum ders çalışıyorum, antrenmana gidiyorum. Uyuyorum, tekrar okula gidiyorum. Antrenmanlar 2 saat sürüyor. Antrenman olmadığı zaman 1,5 saat kondisyon çalışıyorum. Buz hokeyi hayat disiplinimi değiştirdi. Dikkatsizliği kaldıramazsınız. Bir dikkatsizlik gol yemenize neden olabilir. Daha hızlı odaklanıyorum."
İddialı takımdan daha küçük takıma geçerek gelen şampiyonlukGenç yaşında en mutlu anının 2016-2017 sezonunda ilk kez takım olarak şampiyonluğa ulaşmaları olduğunu anlatan Timur Can, "İlk defa bir İstanbul takımı şampiyon olmuştu. Ben de en iyi forvet ödülünü almıştım. Çok iyi bir kulüpte oynuyordum, ligi domine ediyorlardı. Daha sonra küçük bir kulübe geçme kararı aldık. Pek başarı elde edemedik. Sonraki sene hep başarılı olduk. Bu, beni geliştiren en önemli şey oldu. Küçük takımı, büyük takım yaptık. Kendimi daha çok geliştirmek için takım değiştirdim. Farklı takıma geçince daha zor rakiplere karşı kendimi geliştirme fırsatım oldu." şeklinde konuştu.
"Buza adım atanın bir daha çıkacağını düşünmüyorum"Buz hokeyinin zor bir spor olduğunu kaydeden Timur Can, bu branşı sevenin bir daha bırakmayacağını dile getirdi.
Keyifli bir spor yaptığını vurgulayan genç oyuncu, "Buza adım atanın bir daha çıkacağını düşünmüyorum. Buz hokeyi için yaptığım fedakarlığa değdi." değerlendirmesinde bulundu.
Kendini geliştirmek istediğini ve bu nedenle ABD veya Kanada'ya gitmek istediğini kaydeden Timur Can, "Bu yaşlarda kendimi geliştirirsem çok daha iyi noktalarda olabilirim. ABD'de bazı kulüplerle ilişkilerim oldu. 2014'te bir takımla antrenmana çıkmıştım." ifadelerini kullandı.
Okul hayatıyla ilgili bilgiler veren Timur Can, şunları kaydetti:
"TED Rönesans Kolejinde okuyorum. Okul da beni destekliyor. Bir ay kamplara gidiyoruz. Okulum açığımı tamamlıyor. Spor dışında gitar ve çello üzerine çalışıyorum. Basketbolu takip ediyorum. Buz hokeyine benzer sporlardan lakrosu takip ediyorum. Okul hayatım da iyi gidiyor. Kimya veya makine mühendisi olmak istiyorum."
Baba Cihan Turut da oğlunun peşinden buz hokeyine yöneldiOğlu Timur Can'ın spor kariyerini geliştirmesi için büyük destek veren baba Cihan Turut da oğlunun peşinden buz hokeyine gönül verdi ve sportif direktörlük yapmaya başladı.
Bir sporcu yetiştirirken kendini sportif direktörlük pozisyonunda bulduğunu vurgulayan Turut, "Sporcu geçmişimle yardımcı olmaya çalışıyorum. Benim buz hokeyiyle alakalı bir fikrim yoktu. Oğlum yetenekli bir sporcu oldu. Onun başarılarıyla beraber ben de mecburiyetten işin içine girdim. Onun koçluğunu yapıyorum, babalığını yapıyorum. Zorlu bir spor yapıyorlar, onlara yardımcı olmaya çalışıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Buz hokeyinde profesyonel olmadığını ama bu sporla ilgili okuduğunu kaydeden Turut, "Kuralları ezberledim. Benim de bir işim oldu." ifadelerini kullandı.
Timur Can ile baba oğul ilişkisinin yanında sporcu yönetici ilişkisini de iyi oturttuklarını anlatan Turut, "Salona girdiğimizde baba oğul ilişkisi bitiyor. Arkadaşlarıyla hakkaniyetin olması için yönetici sporcu ilişkisi başlıyor." şeklinde konuştu.
Sporcu bir aile olduklarını vurgulayan Turut, "Sporculuk bizim aileden geliyor. İki amcam Mehmet Turut ve Sedat Turut, grekoromen güreşte ikisi de milli oldu. Bundan dolayı daha da gururluyum, ay-yıldızlı formaya hizmet etmeye devam ediyoruz. O bizi çok mutlu ediyor." diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com