USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Yazgan: Türk işadamlarının projelerİ Gürcistan ve Gürcüler için yapılıyor

İki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyiye gitmesi için önemli çalışmalarıyla dikkat çeken Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Yazgan, Türk işadamlarının yaptığı projelere vurguda bulunarak bu projelerin Gürcistan ve Gürcüler için yapıldığını belirtti

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Yazgan: Türk işadamlarının projelerİ Gürcistan ve Gürcüler için yapılıyor
28-04-2021 08:13
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Enka İnşaat'ın Gürcistan’daki Namakhvani Cascade HES Projesi ile çıkan tartışmalarla ilgili açıklama yaparak, "Kimse Türkiye için Rioni suyunu çalmaya hazırlanmıyor. Bu proje Gürcistan ve Gürcüler için" dedi.

Gürcü medyasına göre, Türk Büyükelçi Yazgan konuyla ilgili olarak şu açıklamada bulundu:

"Bu proje, Gürcistan ve Gürcüler için yapılıyor, Ve Gürcülere karşı inşa edilmeyecek. Hükümetin, güveni yeniden sağlamak için çalışmasını ve hidroelektrik santrallerinin ve özellikle bu projenin (Namakhvani) inşasına karşı çıkan insanlarla diyalog halinde olmasını memnuniyetle karşılıyorum. Hükümet, Türk Enka-Norveç şirketi ortak firması ve proje karşıtları arasında bir diyalogun gerçekleşmesi lazım. Sanırım biraz geç ama süreç başladı, ki bu da iyi. Ülkem Türkiye aleyhine yapılan dezenformasyon ve propagandanın yavaş yavaş ortadan kalkmasına da sevindim.”

İLETİŞİM OLMASI LAZIM…

Sadece yetkililer ve şirket değil, aynı zamanda projeyle ilgili soruları olan sivil toplum kuruluşlarıyla bir iletişimin olması gerektiğine işaret eden Türk Büyükelçi Yazgan, "Evet, iletişimde bazı kesintiler oldu ve özellikle birini, bir kişiyi veya merciyi belirtmek için burada değilim. Ülkede seçimlerden sonra, başka kaygıların olduğunu anlıyorum, ancak maalesef, çeviri sırasında bazı iletişim ve bilgilerin kaybolduğunu düşünüyorum” şeklinde konuyu değerlendirdi. 

TÜRK İŞADAMLARI, SAVAŞTA BİLE GÜRCİSTAN'I TERKETMEDİ...

Büyükelçi Yazgan'a göre, Namakhvan HES çevresindeki olaylar, ülkeye yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcıların akıllarında soru işaretine de neden oluyor. 

Yazgan, "Yatırımcılar şimdiden bana soruyorlar. Ve onları temin ederim ki dezenformasyon ve karşı propagandalar, ağırlıklı olarak Gürcistan dışından geliyor ve burada Türk işadamları için elverişli bir ortam var. Dürüst olmak gerekirse, 2008 yılındaki savaşta bile Türk işadamlarının Gürcistan'ı terk etmediğini ve yeni projelerle ülkeye gelmeye devam ettiğini herkese hatırlatmak isterim. Gelmeye devam ediyorlar, ancak sürekli çaba gerektiriyor. Hala çılgın fikirler yayan ve spekülasyon yapan yeni Facebook sayfalarını görüyorum. Bu nedenle Rioni'nin suyunu Türkiye için kimsenin çalmaya hazırlanmadığını söylemek istiyorum. Gürcistan'ın bu doğal zenginliği, Gürcistan'a aittir. Türk firmaları Balkanlar'da, Orta Asya ülkelerinde yatırım yapıyor ve karşılıklı çıkarları korumaya devam ediyorlar" dedi.

-Namakhvani Cascade HES Projesi-

Türk Enka İnşaat, 2017’de Gürcistan’da Namakhvani Cascade HES Projesi’nin geliştirilmesi, inşası ve işletmesi ihalesini kazanmıştı. Enka, Norveçli Clean Energy Group ile bu projede ortaklık yapmakta. 

Rioni Nehri üzerinde inşa edilecek proje, 333 MW’lık Namakhvani ve 100 MW’lık Tvishi hidroelektrik santrallerinden oluşan bu projelerde, daha önce yangın vakaları çıkınca bazı yerel vatandaşlar çevre sorununu gerekçe göstererek projeye karşı gösteri düzenledi.

Göstericiler, kendi aralarında bir “STK” örgütü kurarak, ilgili Gürcü mercilerine de başvurmuştu.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ