OTDÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün "Mersin Bilim 2 Araştırma Gemisi" ile Akdeniz kıyılarında gerçekleştirdiği araştırmada, İskenderun'dan Marmaris kıyılarına kadar olan bölgede su kalitesinin yüksek olduğu ancak doğal havuz konumundaki koy ve körfezlerin iyi korunması gerektiğine dikkat çekildi.Hazırlanan bilimsel rapor Eylül ayında bakanlık tarafından açıklanacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Türkiye'de ilk defa gerçekleşen bir projeye imza attı. Karadeniz,Marmara,Ege ve Akdeniz kıyılarında deniz suyu kalitesinin belirlenerek Uluslararası Denizcilik Örgütü(İMO) standartlarına uygun hale getirilmesi için TÜBİTAK ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü ile ortaklaşa 2013 yılında proje çalışması başlatıldı. ÖTDÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden 14 bilim adamı "Mersin Bilim 2 Araştırma Gemisi ile İskenderun limanından başlayan Akdeniz'den araştırma çalışmasına başladı. Bilim 2 gemisi çalışmanın son ayağı olan Marmaris körfezine geldi. Körfezde gerekli araştırmalarını tamamlayan bilim adamları bugün gemiden ayrıldı.Projenin Akdeniz ayağına 6 milyon TL harcandığı öğrenildi.
Çalışmalar hakkında bilgi veren OTDÜ Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüsü Öğretim üyesi Prof Dr Süleyman Tuğrul, projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.Projenin iki ana amacının bulunduğuna değinen Tuğrul, şöyle konuştu. "Marmaris kıyılarına ziyaretimizin temel nedeni İskenderun'dan Marmaris'e kadar olan Akdeniz kıyısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına denizsuyu kalitesinin ölçülmesi.Bunun temel hedefi de ülkemizde 2020 Avrupa Birliği standartları seviyesinde su kalitesi sınıflamasını yapacak metodolojiyi geliştirmek. Kıyılarımızın su kalitesini Avrupa standartlarının istediği ölçülere getirmek amacıyla başlatılan bu araştırma projesi bir kış birde yaz döneminde olmak üzere 2 mevsimde gerçekleştiriliyor.Bu nedenle Akdeniz'in su kalitesini diğer kıyısı bulunan ülkeler ile eşleştirerek suyun kalitesinin ortak belirlenmesi hedefleniyor. Çalışma bittikten sonra kıyılarımızda alarm veren bölgelelerin yerel yönetimleri , bakanlığımızca uyarılarak gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak.
DENİZ DİBİ FAALİYETLERİ YÖNETMELİĞİ HAZIRLANACAK
Prof Dr Süleyman Tuğrul , araştırmanın ikinci etabı olan deniz dibi faaliyet yönetmeliği hazırlık projesi hakkında da bilgi vererek şunları söyledi: "Diğer bir çalışma ise Çevre ve Şehircilik bakanlığımızın , kıyı limanları ve kıyıdaki herhangi bir deniz ortamında herhangi bir denizaltı faaliyeti gerçekleştiği zaman buradan çıkan doğal katı maddenin deniz ortamında nereye atılacağı konusunda elinde mevcut bir yönetmelik bulunuyor. Bu yüzden bu taslağın uluslararası Denizcilik Yönetmeliği'ne (İMO) uygun hale getirilmesi amacıyla bilimsel çalışmasını gerçekleştirdik. Bu çalışma Türkiye'de bir ilk ve bütün denizlerimizi kapsıyor.
"AKDENİZ TEMİZ AMA KOY VE KÖRFEZLER İYİ KORUNMALI"
Yapılan araştırmalarda Akdeniz'de İskenderun ve Antalya kıyılarında belirgin bir iyileşme olduğunu gördüklerini ifade eden Prof. Dr. Süleyman Tuğrul ," Antalya -Marmaris arasına baktığımızda ise kalitenin daha da yükseldiğini görüyoruz.Özellikle Kaş ve Marmaris arasında çok kapalı koylar var. Bu alanlar çok hassas bölümleri oluşturuyor.Akdeniz ve Ege'ye kıyısı olan kentlerin yerel yönetimlerinin koy ve körfezlerde kirliliğe çok dikkat etmesi gerekiyor.Özellikle Muğla kıyıları bu bakımdan en kritik noktalar. Bu körfezlere fazla yükleme yapmamak gerekiyor.Balık çiftliklerini bu körfezlerin dışına atmak gerekiyor.Bölgede balık çiftliklerinden kaynaklanan bir baskı mevcut.Buda denizde turizm faaliyetlerini engelleyen bir faktör" diye konuştu.
"EN KİRLİ KÖRFEZ MARMARA BÖLGESİ"
Yapılan araştırmalarda kıyılarımızda en kirli bölgenin Marmara olduğuna dikkat çeken Tuğrul, "Buradaki kirlilikte hem insan hem de Karadeniz'in payı var. Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin denizlerindeki akıntı Karadeniz üzerinden Marmara'ya geliyor.Eğer önümüzdeki yıllarda Karadeniz üzerinden Marmara körfezine aşırı yüklenme devam ederse deniz dibindeki oksijen oranı oldukça düşecek ve bu da dipte yaşayan canlıların yok olmasına yol açabilir" ifadesinde bulundu.Öte yandan araştırma gemisini ziyaret eden Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, Bakanlığın proje verilerinin Marmaris körfezinde yapmış oldukları bilimsel çalışmaların doğruluğunu gösterdiğini vurguladı.
dikGAZETE