Türkiye'de başladığı ortaokul eğitimini yüksek lisans yaparak sonlandıran Nijeryalı Oshun, Türkiye'de birçok şey öğrendiğini ve bunlardan en önemlilerinin hoşgörü, vatan sevgisi ve yardımlaşma olduğunu dile getirdi.
2010'da ülkesine dönen Oshun, özel bir şirkette çalışarak hem ailesine bakıyor hem de Türkiye'de aldığı eğitimle çevresindeki insanlara yardımcı olmaya çalışıyor.
Nijerya'nın Lagos eyaletinde doğan Oshun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004'te liseden mezun olduktan sonra lisansını Erciyes Üniversitesi İlahiyat bölümünde ve yüksek lisansını Uludağ Üniversitesinde felsefe ve din bilimi ana dalında tamamladığını anlattı.
Türkiye'de öğrendikleriyle doğduğu ve ailesinin yaşadığı Nijerya için bir şeyler yapmak istediğini dile getiren Oshun, "Türkiye bana vatan sevgisini, hoşgörüyü ve yardım etmeyi öğretti." dedi.
Akıcı Türkçesiyle dikkati çeken Oshun, "Nijerya'da vatanını seviyorum diyen hiç kimse ile karşılaşmadım ve herkes buradan kaçma arayışında. Hatta ben Nijerya’ya döndüğümde insanlar bu kızın kafası çalışmıyor o yüzden buraya geri döndü diyordu oysa ben Türkiye'de gördüğüm vatan sevgisi için geri geldim." ifadelerini kullandı.
13 sene Türkiye'de kaldıktan sonra 2010'da Nijerya’ya dönen Oshun, "Aslında ülkeme dönme sebebim Türkiye’de öğrendiğim vatanseverlik duygusuyla ülkeme faydalı olabilme düşüncesiydi. Türkiye'de her zaman herkes vatanı için bir şey yapmak istiyor, o yüzden ben de vatanıma hizmet etmek için ülkeme döndüm. Ayrıca Nijerya'ya dönerek iki ülke arasında köprü olmak istiyordum." dedi.
TDV bursuyla 1997'de henüz 11 yaşındayken Türkiye'ye giden Oshun, "Bursa’da İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesine kaydımız yapıldı ve ortaokula başladık. Bursa'da güzel bir dönem geçirdik çünkü orası harika bir yer. Ancak 11 yaşındaki bir çocuk için çok zor bir zamandı." dedi.
Nijeryalı Oshun, "Ben ilk geldiğimde beyaz insanları ayırt edemiyordum. Mesela, bir odadan başka bir odaya gittiğimde herkes bana aynı geliyordu. Beyazların hepsini aynı olarak görüyordum." dedi.
Türkiye'de bayramların çok güzel geçtiğini dile getiren Nijeryalı Oshun, "Çok iyi hatırlıyorum ilk bayramımız çok kötü geçti ve o bayramda herkes evine giderken biz yurtta kalmıştık. Yurtta bir yetim gibi kaldık ve pencerede oturup dışarda oynayan çocukları izledik. Ama tabii ondan sonraki bayramlarımız arkadaş çevremizi genişledikçe daha güzel olmaya başladı." şeklinde konuştu.
Oshun, üniversite okuduğu Kayseri'de kendini evinde gibi hissettiğini anlatarak "Hafta sonları gezmeye Sivas, Nevşehir gibi başka illere giderdik. Türk aileler bizi alıp pikniğe götürürdü. Anadolu insanı çok samimi ve candan çünkü biz hiçbir zaman kendimizi yabancı gibi hissetmedik ve Türkler de bunu hissettirmedi." açıklamasını yaptı.
Oshun ayrıca, "Türkler insanlar ağırlamayı çok seviyor. Tanımadığı birini bile yemeğe, iftara davet ediyor. Araba gönderiyorlar yurda bizi alıyorlar evlerine götürüyorlar, yediriyorlar ve ondan sonra arabayla tekrar eve götürüyorlar. Bunlar Nijerya’da hiçbir zaman görmediğim ve yaşamadığım şeylerdir." şeklinde konuştu.
"Kayseri mantısını ve yağmalayı, sarmayı çok özlüyorum"Türkiye’de yaşadığı zorluklardan birinin dil olduğunu dile getiren Oshun, "Yemek konusuna gelince bence bu konuda hiç başarılı değilim. Türkiye’de 13 yıl kaldım ama hala bazı yemeklere alışamadım. Peyniri ve zeytini yemezdim. Ama tabii burada Kayseri mantısını ve yağlamayı, sarmayı çok özlüyorum." dedi.
Oshun mezun olduktan sonra Türkiye'ye iki kez gittiğini aktararak şunları kaydetti:
"Türkiye'yi çok özlüyorum ve rengimi saymazsak kendimi Türk olarak hissediyorum çünkü ben Türklere daha yakınım. Belki orada büyüdüğümden zihniyet olarak da Türkler gibi düşünüyorum. O yüzden Nijerya'daki çoğu insanla anlaşamıyorum. Türkiye’de bir şey olduğunda ben kendimi çok kötü hissediyorum çünkü Türkiye'yi vatanım gibi görüyorum."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com