USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türkiye ile Rusya arasında çok sayıda anlaşma imzalanacak

Rusya Enerji Bakanı Novak, Moskova'da düzenlenecek ÜDİK toplantısı için önemli sayıda anlaşmanın hazırlandığını söyledi. - Anadolu Ajansı

Türkiye ile Rusya arasında çok sayıda anlaşma imzalanacak
09-03-2017 15:07
Google News

MOSKOVA - Emre Gürkan Abay

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geleceği Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı öncesinde, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğinin, yaşanan olumsuz olaylardan sonra kademeli bir şekilde toparlandığını vurgulayan Novak, "ÜDİK’in eş başkanı, değerli meslektaşım Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile tüm alanlarda iş birliğinin artırılması için çok iyi düzeyde iletişimimiz var. Geçtiğimiz yıl iki ülke ticaretinde yaşanan düşüşü tüm tarafların fayda sağlayacağı bir şekilde tekrar toparlamamız gerekiyor." diye konuştu.

Bakan Novak, ÜDİK toplantısı için önemli sayıda anlaşmanın hazırlandığına işaret ederek, söz konusu anlaşmaların sadece ekonomi ve ticaret alanını değil, aynı zamanda teknik ve kültürel iş birliklerini de kapsayacağını ifade etti.

Toplantıda iki ülke arasında 2017-2020 yıllarını kapsayacak orta vadeli ticari, ekonomik, bilimsel ve kültürel iş birliği programının imzalanacağını bildiren Novak, "Toplantıda imzalanacak bir diğer kritik anlaşma ise Rusya Yatırım Fonu ile Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu arasında ortak yatırım fonu kurulmasına ilişkin protokol olacak." dedi.

Novak, ayrıca toplantıda Türk ve Rus Kültür ve Turizm Bakanlıkları arasında imzalanacak anlaşmayla, 2019 yılının iki ülke arasında karşılıklı kültür ve turizm yılı ilan edileceğini belirterek, "Toplantı kapsamında imzalanacak bir dizi anlaşma daha olacak. Örneğin ekonomi kurumlarımız arasında, tarım ve sanayide ikili ticaretteki kaldırılabilecek engellere ilişkin çalışmalar devam ediyor." diye konuştu.

Türk Akımı doğalgaz projesi

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde belirlenen takvime göre ilerlendiğini ifade eden Novak, ilk hattın 2019 sonunda devreye alınacağını belirtti.

Novak, şunları söyledi:

"Şu anda Rusya ve Türkiye arasında, Türkiye-Yunanistan sınırına ulaşacak ikinci hatla ilgili takvim, rota gibi konular görüşülüyor. Yunan DEPA ve İtalyan Edison şirketleriyle, Poseidon boru hattının kullanılarak İtalya'ya doğalgaz ulaştırılması konusunu inceliyoruz. Güneydoğu Avrupa'da Macaristan ve Sırbistan gibi ülkelerin bu projeye ilgi duyduklarını biliyoruz. Eğer doğalgazın alımına, hacmine ve takvimine yönelik garantiler olursa Türkiye ve Rusya arasında yapılan anlaşma kapsamında ikinci hattın inşası kararı ivedilikle alınacaktır."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ