Filistin-Türk iş adamlarının düzenlediği “Türkiye, Filistin’in Dünya’ya Açılan Kapısı” adlı konferans İstanbul Cevahir Otel’de gerçekleşti.
Türk-Filistin ekonomik ilişkilerinin değerlendirildiği konferansa Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Filistin Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Muhammed Mustafa, Filistin Türk İş Adamları Derneği (FTİAD) Başkanı Mazen Hasasneh, Filistin İş Adamları Derneği Birliği Başkanı Samir Zriyk, Filistin İş Federasyonu Hazırlıkları Başkanı Faruk Alshami, Ürdün Ticaret Odası Başkanı Nail Alkabariti, Filistin İmar Konseyi Başkanı Mohd Shtiye ve çok sayıda Türk ve Filistin’li işadamı katıldı.
Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan toplantıda Filistin’de yatırım yapmak ve dışarıda yaşayan Filistinlilerin yatırımlara desteğinin nasıl olacağı, bunun yanı sıra yatırım önünde çıkan engellerin nasıl aşılabileceği konuları da ele alındı.
“FİLİSTİN, TÜRKİYE’DE YAŞAYAN 78 MİLYONUN KALBİNDEDİR”
Konferansta konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, dünyanın Filistin denildiğinde duraksadığını, Filistin konusuna duyarsız kaldığını söyledi. Zeybekci, “Bütün dünyaya sorumuz var ‘Filistin diye millet var mıdır?’ vardır. ‘Filistin diye devlet var mıdır?’ vardır. Ama biz ‘Filistin nerede?’ dediğimizde dünyada devletler yutkunuyor. Filistin bu milletin, Türkiye’nin, Türkiye’de bulunan 78 milyonun kalbindedir. Bu coğrafyada bir şemsiyemiz vardır. Bu şemsiye de İslam’dır” sözlerini ifade etti.
Filistin ve Türkiye arasında ki ekonomik ilişkilere de değinen Zeybekci, “Elimde ihracat ve ithalat rakamları var. İlk defa bir şeyle karşılaştım, Allah şahit, ilk defa… Şu an Türkiye’nin Filistin’e ihracatı 280 milyon dolar, ithalatı ise 5 milyon dolar. Bunun tam aksi olmasını tüm gönlümle isterdim. Keşke tam tersi olsa, ithalatımız 500 milyon dolar olsaydı Filistin’den. Gönlüm Filistin’de üretim olmasından, aş olmasından yana. Filistin’in kendi ayaklarında durabilmesini yürekten arzu ediyorum” dedi.
“TÜRKİYE İLE FİLİSTİN ARASINDA VİZE OLMAMALI”
Türkiye ile Filistin ticaretine vizenin yakışmadığını dile getiren Zeybekci, “Türkiye ile Filistin arasında Serbest Ticaret Anlaşması var. Bu anlaşmanın kapsamını genişletmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Gümrük vergileri ile de ilgili bir konu var. Bu konuda da ticaretin artması için ne gerekiyorsa yapmalıyız” dedi.
Konferansta konuşan Filistin Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Muhammed Mustafa ise, sanayiye önem verdiklerini belirterek, "Sanayi sektörünün ekonomide payı şu an yüzde 13. Planımız bu oranın 5 sene içinde yüzde 25 olması. Türkiye ile bu ortamda el ele vermek niyetimiz." dedi. Mustafa, İsrail mallarının resmi olmayan yollarla Filistin’e sızdığından ve üretime darbe vurduğundan da yakınarak ”Bu durumu denetim ve tedbirler ile önlemek gerekiyor. Ayrıca İsrail’in önlemelerine rağmen Gazze’yi imar edeceğiz” dedi.
(İHA)