USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

'Türkiye global bir aktör oldu'

SESRIC Genel Direktörü Kulaklıkaya, "Türkiye, Balkanlar, Orta Asya, çok sınırlı sayıda Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya yönelik çabaları olan bir ülkeyken şimdi global bir aktör oldu." dedi. - Anadolu Ajansı

'Türkiye global bir aktör oldu'
13-07-2017 16:47
Google News

PARİS-Yusuf Özcan

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya,, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kulaklıkaya, SESRIC’nin Kalkınma Yardımlarının Ölçümlenmesi Eylem Gücü’ne üye olduğunu kaydederek SESRIC’nin üye seçilmesinde 57 ülkeyle yaptığı çalışmaların etkisinin bulunduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletlere (BM) üye ülkelerin ittifakıyla 2015'te kabul edilen 17 temel hedef üzerine toplantı yaptıklarını söyleyen Kulaklıkaya, bu toplantıda en önemli katkının, son yıllarda yükselen İİT'ye üye ülkelerin yaptığı yardımları anlatmak olduğunu bildirdi.

"Türkiye global bir aktör oldu"

"2004'ten 2016 yılına kadar geçen zaman içerisinde Türkiye’nin kalkınma yardımlarında çok ciddi bir artış görüyorum." ifadesini kullanan Kulaklıkaya, Türkiye’nin yaptığı insani yardımların tutarının 6 milyar doları geçtiğini kaydetti.

Kulaklıkaya, Türkiye’nin yardımlarının hemen hemen bütün dünyayı kapsadığını ancak coğrafi bakımdan yakın olduğu bölgelere daha çok yardım yapıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, kalkınma çabalarını ilk gerçekleştirmeye başladığı dönemlerde Balkanlar, Orta Asya, çok sınırlı sayıda Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya yönelik çabaları olan bir ülkeyken şimdi global bir aktör oldu. Kalkınmayla ilgili birçok konuda Türkiye bayrak gösteriyor, yardım yapıyor ve özellikle insani yardım alanında Türkiye’nin yardımlarında çok ciddi artış var."

Kulaklıkaya, "2016 yılında ABD’den sonra insani yardımları en çok artıran ülke Türkiye oldu." diyerek gelişmiş ülkelerin yardımlarını azalttığına, Türkiye’nin ise artırdığına işaret etti.

Batı’nın yaptığı yardımların yaklaşımına dikkati çeken Kulaklıkaya, birçok ülkenin ekonomik iş birliği veya siyasi nüfuz oluşturma çabası içinde yardımlar gerçekleştirdiğini, sömürge geçmişi olan ülkelerin de geçmişten kaynaklı bağı başka türlü sürdürme gayreti içinde bu ülkelere yardım ettiğini söyledi.

Türkiye’nin kolonyal bir geçmişi olmamasının yardım yaptığı ülkelerde kabul edilirliğini olumlu manada etkilediğini belirten Kulaklıkaya, bu nedenle Türkiye’nin yardımlarına kuşkuyla yaklaşılmadığının altını çizdi.

Kulaklıkaya şöyle devam etti:

"Türkiye’nin yurt dışında kurduğu sivil toplum kuruluşları, Türk Hava Yolları, Anadolu Ajansı ve TRT gibi, Türkiye’nin sesini veya Türkiye ile o ülkeler arasında bir anlamda kültürel iş birliğini güçlendirecek enstrümanları kullanabilme gücü, Türkiye’nin işini kolaylaştıran önemli bir faktördür."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ