Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin 47 üyesi bulunan Avrupa Konseyi’nin bütçesine en fazla katkıda bulunan altı ülke arasında yer alacağını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında Avrupa’nın en geniş coğrafyasını temsil eden ve kurucu üyeleri arasında yer aldığı Avrupa Konseyi’nin Avrupa mimarisinde gereken rolü almasına önem atfettiği belirtilerek, bu anlayışla, Avrupa Konseyi bütçesine en fazla katkıda bulunan ülkelerin (Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, Rusya) arasına girmek üzere Türkiye tarafından Ocak 2015’te bir girişim başlatıldığı hatırlatıldı.
Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı olduğu dönemde Avrupa Konseyi’nin daha etkin çalışması için gündeme getirdiği sözkonusu girişimin Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nin 12 Mayıs tarihli toplantısında ele alınarak kabul edildiği kaydedilerek, “Türkiye böylelikle, 47 üyesi bulunan Avrupa Konseyi’nin bütçesine en fazla katkıda bulunan altı ülke arasında yer alacak, katkı payı 2015 yılındaki yaklaşık 14 milyon Avro düzeyinden, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 34 milyon Avro düzeyine yükselecektir. Ülkemizin Avrupa Konseyi bütçesine katkısının artışının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bütçesine olumlu yansımaları olacaktır. Ayrıca, Avrupa Konseyi’nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin Avrupa Kıtası ve ötesinde geliştirilmesine ve güçlendirilmesine yönelik faaliyetlerine daha etkin katkılarda bulunulmasına imkan verecektir. Avrupa Konseyi Sekretaryası’ndaki Türk görevli sayısı da en fazla bütçe katkısında bulunan ülkeler seviyesine yükselecektir” denildi.
Türkiye’nin Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ile Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ndeki üye sayısının 12’den 18’e çıkarılmasının ve Türkçe’nin her iki kurumda da çalışma dilleri arasına girmesinin beklendiği kaydedilerek, “Tüm bu girişimlerimiz, demokrasi ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde insan haklarına geniş bir açıdan yaklaşan ve insan onuruna saygıyı ortak kültürümüzün öncelikli unsuru haline getiren Avrupa Konseyi’nin üye ülkelerde ortak değerlerin güçlendirilmesi bakımından oynadığı role verdiğimiz önemin somut göstergesini teşkil etmektedir” ifadeleri kullanıldı.
(İHA)