USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye, diyaliz hizmetinde dünyada ön sıralarda

Türkiye'de, diyaliz hastalarının yaşam kalitesinin bir çok ülkeye göre daha yüksek olduğu belirtildi.

Türkiye, diyaliz hizmetinde dünyada ön sıralarda
11-07-2016 14:37
Google News

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi, İngilizce İşletme Bölümü Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı bünyesinde, Türk Böbrek Vakfı’nın (TBV) destekleriyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, diyaliz hastalarının yaşam kalitelerinin, Avrupa, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde tedavi gören diyaliz hastaların yaşam kalitelerine ilişkin algılarına göre daha yüksek olduğu belirtildi.

TBV Başkanı Timur Erk, “Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezlerinde yaşam süresi, genel ortalamaların çok üzerinde. Merkezlerimizde, 25 yılı geride bırakmış tedavi gören hastalarının olması, sunulan hizmetin niteliği hakkında bir fikir vermekle birlikte, Marmara Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İngilizce İşletme Bölümü, Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı, öğretim üyelerinden Sn. Prof. Dr. Rauf Nurettin Nişel başkanlığında yürütülen “Hemodiyaliz Hastalarının Yaşam Kalitesini Etkileyen Faktörlerin Uluslararası Mukayeseli Analiz Raporu” isimli bilimsel araştırmaya göre, Avrupa Birliği Ülkeleri, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerle de mukayese edildiğinde, toplam hizmet kalitesi açısından da oldukça iyi bir yerde olduğu belirlenmiştir ve bu araştırma sonuçları çalışmalarımızda bizleri bir defa daha yüreklendirmiştir” dedi.

Araştırmada kullanılan “Böbrek Hastalığı Yaşam Kalitesi KDQOL36 (Kidney Disease Quality of Life)” ölçüm aracına göre, hastalığın etkileri, böbrek hastalığınıngetirdiği yük, zihinsel İşlev, uyku, sosyal destek, hasta tatmini gibi kriterler değerlendirme konusu oldu.

Araştırmada mukayeseye konu olan ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa’yı temsilen Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Birleşik Krallık ve Japonyar. Türkiye’yi temsilen ise Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezleri’nden tedavi gören hemodiyaliz hastaları baz alındı. Araştırmada baz alınan hastalar itibariyle yaş ortalaması büyük oranda benzerlik göstermekle birlikte, Avrupa, ABD ve Türkiye’de yaş ortalaması 59 iken Japonya’da ise 58. Prof. Dr. Rauf Nurettin Nişel, “Bu araştırmanın temel amacı hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla, hemodiyaliz hastalarının içinde bulundukları durumla ilgili fiziksel ve duygusal sorunlarına ilişkin algılarını uluslararası normlara uygun olarak ölçmektir. Ayrıca bu saha çalışması sonucunda oluşturulacak veri bankasının tüm hekimlerimizin serbestçe kullanımına sunmak, böylece bu alanda yapılacak bilimsel çalışmaların yaygınlaştırmasını da hedeflemekteyiz. 

Bu araştırmanın bir diğer önemli amacı ise KDQOL36 (Kidney Disease Quality of Life) ölçüm aracını kullanarak yaşam kalitelerinde etkili olan faktörleri ölçmek ve Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezlerinde tedavi gören hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitelerinde etkili olan bu faktörler itibarıyla uluslararası mukayesesini yapmaktır” dedi.  

Kaynak: IHA

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ