ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi, geçen yıl merkez ve yurt dışındaki 405 Dışişleri Bakanlığı personeline, 30 kurumdan bin 500'ü aşkın kamu görevlisine ve 397 yabancı diplomata eğitim verirken, Türkiye'nin dış politika alanındaki birikimini dünyanın değişik bölgelerinden genç diplomatlarla paylaşmaya devam ediyor.
"Dışişleri Akademisi" adıyla 22 Ocak 1968 tarihinde kurulan, daha sonra "Dışişleri Eğitim Merkezi" diye anılan akademi, 7 yıl önce görev alanının genişletilmesiyle "Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanlığı" olarak yeniden yapılandırıldı.
Türkiye'nin dış ilişkilerinde, Türk dış politikasının ve konsolosluk hizmetlerinin yürütülmesinde görev alan bakanlık mensuplarının temel ve hazırlayıcı eğitimlerinin, stajlarının ve hizmet içi eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisinde farklı ülkelerin kariyer diplomatlarına yönelik eğitim programları da düzenleniyor.
Türk dış politikasının yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin de tartışıldığı eğitimlere katılan yabancı diplomatların Türkiye'yi tanımaları için kültürel ve tarihi mekanlara geziler de yapılıyor.
Bakanlık mensuplarının yurt dışındaki eğitim programlarına, yabancı dil ve mesleki amaçlı kurslara ve seminerlere katılım faaliyetlerinin planlandığı ve yürütüldüğü akademi ayrıca, Türkiye'nin yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerine atanan diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeline eğitim veriyor.
"2017'de 397 yabancı diplomata akademimizde eğitim imkanı tanıdık"Diplomasi Akademisi Genel Müdür Yardımcısı Elçi Burcu Çevik, Dışişleri Bakanlığının merkez ve yurt dışındaki personeli ve yabancı diplomatlar için düzenlenen eğitim programlarını AA muhabirine değerlendirdi.
Geçen yıl hizmet içi eğitimler kapsamında merkez ve yurt dışındaki 405 bakanlık personeline eğitim verildiğini belirten Çevik, bunun yanı sıra 30 kurumdan bin 500'ü aşkın kamu görevlisine de dış politika seminerleri, protokol, müzakere teknikleri gibi konularda eğitim programları düzenlendiğini vurguladı.
Çevik, şöyle devam etti:
"2017'de 397 yabancı diplomata akademimizde eğitim imkanı tanıdık. Bu oldukça büyük bir rakam. Neredeyse hizmet içi eğitim verdiğimiz diplomatlarımızla, eğitim verdiğimiz yabancı diplomatlar birbirine çok yakın sayılarda. Yabancı diplomatlara hem Ankara'da eğitim verdik hem de zaman zaman konuşmacılarımızı diğer ülkelere göndermek suretiyle eğitim programlarımızı sürdürdük."
Yabancı diplomatlara yönelik çok taraflı yürütülen program kapsamında "Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı"na geçen yıl 62 ülkenin katıldığını söyleyen Çevik, "İkili programlar çerçevesinde de 18 ülkeyi akademimizde ağırladık ve toplam yabancı diplomat sayımız 397'ye ulaştı." diye konuştu.
Çevik, bu yıl da benzer programların devam edeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Irak ile başladık. Iraklı diplomatlara bir protokol eğitimi yaptık. Hem pratik hem de uygulamalı unsurları ele aldık. Emekli büyükelçilerimiz destek oldular, bakanlığımızın protokol biriminden yetkililer protokol uygulamalarına ilişkin bilgileri paylaştılar. Irak'tan sonra Pakistan, Somali, Ukrayna, Madagaskar, Azerbaycan, Kosova gibi uzayan bir listemiz var. 'Uluslararası Genç Diplomatlar Programı'nı nisan ayında yapacağız. Bu sefer 70-75 katılımcımız olacak. Programımız 1 ay sürecek."
Derslerin eğitim programlarına göre ayarlandığına dikkati çeken Çevik, "İkili programlarımızı tamamen katılımcı ülkenin taleplerine uygun olarak düzenliyoruz. Örneğin bu programda protokol konularına ağırlık verdik ama başka programlarda müzakere, diplomasi, kriz yönetimi gibi diplomatların ihtiyaç duyabileceği her alanda derslerimiz oluyor. Kamu diplomasisi, kültürel diplomasi de programlarımızın önemli parçaları." dedi.
Çevik, yabancı diplomatlara yönelik programların destekçilerinden birinin de Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) olduğunu belirterek, programların külfet paylaşımını birlikte üstendikleri TİKA'ya da teşekkürlerini sundu.
Eğitime yapılan yatırımın geleceğe yatırım olduğunu söyleyen Çevik, Diplomasi Akademisinin yabancı diplomatlara yönelik programlarından son derece olumlu geri bildirimler aldıklarını kaydetti.
Çevik, katılımcıların kendi ülkelerine döndüklerinde Türkiye'nin doğru anlatılmasına katkıda bulunan birer kültür elçisi haline geldiklerini ve Türkiye'nin ülkelerindeki büyükelçilik ve başkonsolosluklarıyla da iş birliği içinde olduklarını ifade ederek, "Yabancı diplomatları Türkiye'de belki bir hafta ağırlıyoruz ama onlar daha sonra meslek hayatları boyunca Türkiye'yi ve Türk insanını yakından tanıyan diplomatlar haline geliyor. Geri dönüşlerden son derece memnunuz." diye konuştu.
Yılın ilk ikili eğitim programı Iraklı diplomatlar için düzenlendiYabancı diplomatlara yönelik ikili eğitim programları kapsamında Türkiye'ye Irak Dışişleri Bakanlığından gelen 10 kişilik diplomat grubu bu ay aldıkları bir haftalık protokol konulu eğitim programını tamamladı.
Programın ilk aşamasında Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve emekli büyükelçiler tarafından heyete Türkiye-Irak ilişkileri, Türk dış politikasının küresel ve bölgesel çerçevesi, genel protokol kuralları ve adab-ı muaşeret, yemek ve toplantı protokolü, seremoniler, bayrak protokolü, milli marşlar, güven mektubu, uluslararası toplantı organizasyonu, resmi ziyaret protokolü dersleri verildi.
Ankara'da Anıtkabir ve TİKA'yı ziyaret eden heyete ayrıca İstanbul'daki tarihi yerleri görme fırsatı da sunuldu.
"Dersler bilgi yüklüydü, ders verenler çok deneyimliydi"Irak Dışişleri Bakanlığından programa katılan diplomatlar, izlenimlerini AA muhabirine anlattı.
İstanbul'daki Irak Başkonsolosluğunda 2012-2016 yıllarında çalıştığını ve kente ve insanlara büyük sevgi duyduğunu belirten Lina Celal Ömer, şunları söyledi:
"Bu program vesilesiyle burada bulunmak benim için bir ayrıcalık. Irak ve Türkiye dışişleri bakanlıkları arasındaki iş birliği çerçevesinde düzenlenen bu eğitime katılmaktan memnunum. Türkiye'nin tarihini, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık gibi yüksek makamlarda protokol uygulamalarını hem pratik yaparak hem de akademik düzeyde gördük. Büyükelçilerle bir araya gelmek, bunu nasıl başardıklarını görmek heyecan vericiydi."
Daha önce Türkiye'de başka bir değişim programına daha katıldığını dile getiren Hüseyin Ali Abdulbaki Alrammah da, "Bu kurstan çok faydalandık. Böylesi deneyimli kişilerle tanışmak çok önemliydi. Onlardan çok şey öğrendik. Gelecekte de Dışişleri Bakanlığındaki diğer meslektaşlarımızın faydalanması için benzer kursların devam etmesini diliyorum. Dersler harikaydı. Bilgi yüklüydü, dersleri verenler çok deneyimliydi. Çok faydalandık." diye konuştu.
Mücahit Adil Şükür, genç diplomatlar için çok faydalı olan programa katılmanın kendisi için bir şans olduğunu vurgulayarak, Dışişleri Bakanlığına teşekkür etti. Şükür, "Emekli büyükelçilerin tecrübelerinden yararlandık. Protokol uygulamaları ve resmi görüşmelere ilişkin dersler her yönden faydalıydı." dedi.