Dünyada, kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinde Türkiye’de son yıllarda artış var. Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, 2012 verilerine göre, meme kanseri sıklığının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığını belirterek, 2014 yılında 14 bin yeni meme kanseri vakası görüldüğünü bildirdi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, yazılı bir açıklama yaparak, meme kanseri ve kanser taramalarına ilişkin bilgi verdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün, Ekim ayını meme kanseri hakkında bilinçlendirme ayı olarak kabul ettiğini kaydeden Kemik, 26 Ekim tarihinin de meme kanserini sembolize eden pembe kurdele takarak ayın önemini daha da vurgulamak üzere belirlendiğini ifade etti.
2014’TE 14 BİN YENİ VAKA
Meme kanserinin kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sırada yer aldığına işaret eden Dr. Kemik, Türkiye’de her 4 kadından birinde meme kanseri görüldüğüne dikkat çekti. Dr. Kemik, “2012 verilerine göre, meme kanseri sıklığının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığı belirtilmiştir. Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 Raporu’na göre, 2014 yılında 14 bin yeni meme kanseri vakası görüldüğü belirtilmiştir” dedi.
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtilerinin, memede ağrısız zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi, deride kalınlaşma, şişlik ve tahriş, meme ucunun hassaslaşması, meme ucunun içe çökmesi, memeden renkli akıntı gelmesi olarak sıralayan Kemik, kadınları, memelerinde bu tür değişiklikler gördüklerinde mutlaka bir hekime başvurmaları konusunda uyardı.Kansersiz yaşamın insanların kendi ellerinde olduğunu vurgulayan Dr. Kemik, kansere yakalanmamak için şu önerilerde bulundu:
“Tütün kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, alkolden uzak durun. Günlük besin tüketiminizin çeşitli olmasına dikkat edin. Özellikle bitkisel gıdalara ağırlık verin. Ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durun.”
“40-69 YAŞ ARALIĞINDAKİ KADINLARIMIZ İKİ YILDA BİR MAMOGRAFİ ÇEKTİRMELİ”
Kanserin erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğinin altını çizen Kemik, 'Ulusal Kanser Tarama Programı' çerçevesinde Mersin’de Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ücretsiz olarak kanser taraması yapıldığı bilgisini verdi.
Tarama programı çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezlerine ve KETEM'e (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapıldığını belirten Kemik, “Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı KETEM, Akdeniz ve Mezitli Toplum Sağlığı Merkezlerinde mamografi çekimi gerçekleştirilmekte olup, 40-69 yaş aralığındaki kadınlarımızın iki yılda bir meme kanserinin erken teşhisine yönelik mamografi çektirmeleri önerilmektedir. Kadınlarımızı, geç kalmadan aile hekimlerine başvurarak, meme kanserine yönelik tarama talep etmeleri konusunda önemle uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.
dikGAZETE