ANKARA
Almanya Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Karl Lamers, Türk halkı ve Türk devletinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kendilerinden daha açık ve belirgin destek mesajları beklediğini belirterek, "Federal Şansölye ve Dışişleri Bakanımız dayanışmasını ve olayı kınadıklarını ifade ettiler hatta büyükelçimiz de olaydan kısa bir süre sonra Meclisi ziyaret ederek bu dayanışmasını gösterdi. Fakat bugünkü görüşmemizde daha belirgin destek mesajları beklendiğini ve (Türk tarafında) bundan dolayı bir hayal kırıklığı olduğunu gördük" dedi.
Almanya Parlamentosu Savunma Komisyonu üyeleri, Ankara Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz darbe girişimi ve Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Lamers, TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri ile iki saat süren görüşmenin son derece açık ve dostane bir atmosferde gerçekleştiğini ifade ederek, görüşmelerin sürdürülmesinin iki komisyonun da ortak arzusu olduğunu dile getirdi. Karl Lamers, görüşmelerin sürdürülmesi amacıyla Federal Parlamento Savunma Komisyonunun TBMM Savunma Komisyonu üyelirini Almanya'ya davet ettiğini kaydetti.
Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Grubu Üyesi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Lamers, ikili görüşmelerde, 15 Temmuz darbe girişiminin ele alındığını, dört partiden oluşan komisyonun darbe teşebbüsünü kınadığını ve Türk halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını bildirdi.
Komisyon üyelerinin TBMM ziyaretinde, demokratik bir kurum olan Meclise helikopter ve uçaklarla yapılan saldırının ne kadar derin izler bıraktığını yerinde gördüğünü anlatan Lamers, şöyle konuştu:
"Türk halkı ve Türk devleti bu olay sonrasında Batı'dan, bizden daha açık ve belirgin sözler bekledi. Aslında Federal Şansölye ve Dışişleri Bakanımız dayanışmasını gösterdi ve olayı kınadıklarını ifade ettiler hatta büyükelçimiz de olaydan kısa bir süre sonra Meclisi ziyaret ederek dayanışmasını gösterdi. Fakat bugünkü görüşmemizde daha belirgin destek mesajları beklendiğini ve (Türk tarafında) bundan dolayı bir hayal kırıklığı olduğunu gördük."
"Normalleşme sürecinin bir göstergesi"
Lamers, komisyon üyelerinin yarın gerçekleştireceği İncirlik ziyaretinde basın mensuplarının bulunmayacak olmasına ilişkin, Türkiye'nin güvenlik meselesi nedeniyle sadece heyetin ziyaretine izin verdiğini ve komisyonun da bu durumu anlayışla karşıladığını dile getirdi. Lamers, bu ziyaretin normalleşme sürecinin bir göstergesi olduğunu anlattı.
Yeşiller Partisi Milletvekili ve komisyon üyesi Agnieszka Brugger de TBMM'yi ziyaretinde yaşadığı duyguları, "TBMM'nin hasar gören kısımlarını bize gösterdiklerinde insan hakları, basın özgürlüğü ve demokrasinin ne kadar büyük önem taşıdığını tekrar anladım. " şeklinde dile getirdi.
Alman Meclisinin haziran ayında kabul ettiği 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin tasarı, Türkiye ile Almanya arasında gerginliğe yol açmış, Türkiye Berlin'deki büyükelçisini istişareler için geri çağırmış, Alman milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret taleplerine de olumlu karşılık verilmemişti.
Muhabir: Zuhal Demirci
dikGAZETE.com