ERZURUM
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "1982'den bu yana anayasa 18 kez değiştirildi. Daha önceki değişikliklerde de kıyamet kopmadığı gibi bu değişiklikte de kıyamet kopmayacak. Daha önceki değişikler de ihtiyaç gereğiydi, bu da bir ihtiyacın gereğidir ve Türkiye'de çok daha hızlı bir yönetim modelinin kurulmasına vesile olacaktır" dedi.
Kurtulmuş, Erzurum’dan yayın yapan Kardelen TV'deki "Gündem Özel" programında soruları cevapladı.
Halk oylamasının ardından Türkiye'nin dünyada ve bölgede nasıl bir konumda olacağının sorulması üzerine Kurtulmuş, Türkiyenin dünyanın hemen hemen her ülkesiyle rahatlıkla konuşup görüşebilen tek ülke olduğunu söyledi.
"Hiçbir ülke, Türkiye gibi böylesine önemli bir ülkeyi yok sayarak siyaset icra edemez" ifadesini kullanan Kurtulmuş, böyle büyük potansiyeli olan Türkiye'nin bastırılmak istendiğini ifade etti.
Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"(Türkiye çok güçlü olmasın. Ne yapalım? 40 sene PKK'yı başına bela edelim. 40 sene FETÖ denilen eşkıya çetesini bu milletin içine bir virüs gibi sokalım, bir kanser örgütü gibi sokalım. DEAŞ denen eşkıya sürüsünü Türkiye'nin başına bela edelim. Dinin muazzez, mukaddes adını ve değerlerini rezil eden bu çeteyi Türkiye'ye bela edelim.) Bunları kim istiyor, niye istiyor? Bunlar niye Türkiye'nin başına bela ediliyor. Bunların her birisi sağdan say 3 bin kişi, soldan say 5 bin kişi. Türkiye bunları şöyle sıktığı gibi bir anda boğar. Ama bakıyorsunuz 40 senedir uğraşıyorsunuz. Adamın elinde bir bakıyorsun falanca ülkenin silahı öteki elinde falanca ülkenin silahı. O iki ülke de birbirinin düşmanı gibi. Bütün bunları hepsi milletimiz bu büyük resmi görsün diye söylüyorum, büyük resmi görmemiz lazım. Bölgede bir senaryo oynanıyor. Bütün bu oyunun farkında olan bir ülke var, o da Türkiye'dir."
“Hukuk içerisinde kalarak yapacağız”
Türkiye’nin uzun zamandır terörle mücadele ettiği hatırlatılarak yeni sistemle bunun ne kadar etkili olacağının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Türkiye, terörle mücadelede, diğer alanlarda olduğu gibi çok daha etkin bir şekilde mücadele edecek. Örnek, 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra terörle mücadelede ortaya koyduğumuz performanstır. Bütün kurum ve kuruluşlar aynı istikamete dönmüştür, bu anlamda 15 Temmuz sonrası oluşan destekle, terörün üstüne çok daha rahat bir şekilde gidilmiştir. " diye konuştu.
Hızlı karar alabilen, uygulayabilen, sahada bütün birimleri koordine edebilen etkin bir yürütme mekanizmasına ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Kurtulmuş, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bunu sağlayacağını dile getirdi.
- "Anayasa değişikliği meselesinde CHP'nin de içerisinde bulunduğu heyetler çalışmadı mı?"
Muhalefetin, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin şimdi zamanı mıydı?" yönündeki sorusunu nasıl değerlendirdiğine ilişkin de Kurtulmuş, şunları söyledi:
"Tam da zamanı şimdi. Kaldı ki Türkiye, anayasa değişikliğini yeni konuşuyor değil. CHP'liler ilk kez duyuyormuş gibi yapıyorlar ama kusura bakmasınlar, anayasa değişikliği meselesinde CHP'nin de içerisinde bulunduğu heyetler çalışmadı mı? 64 madde, CHP'liler tarafından kabul edilmedi mi? Demek ki bir anayasa değişikliği varmış ki CHP de anayasa değişiklik süreçlerine yer aldı. Ama sonra ne olduysa, 'Biz yokuz, kabul etmiyoruz' dediler. 1982'den bu yana anayasa 18 kez değiştirildi. Daha önceki değişiklilerde de kıyamet kopmadığı gibi, bu değişiklikte de kıyamet kopmayacak. Daha önceki değişikler de ihtiyaç gereğiydi, bu da bir ihtiyacın gereğidir ve Türkiye'de çok daha hızlı bir yönetim modelinin kurulmasına vesile olacaktır."
“CHP siyasetinin basit taktiğidir”
Sandıktan 16 Nisan'da sandıktan "Hayır" çıkması halinde nasıl bir düzeninin olacağına yönelik de Kurtulmuş, "Çıkmaz. Olmayacak şey üzerine konuşmayalım. İnşallah milletimiz büyük oranda 'Evet' çıkacaktır. AK Parti'nin, MHP'nin, CHP'den, HDP'den ve diğer partilerden insanların oylarıyla ümit ediyorum ki çok rahat 'Evet' çıkacaktır." diye konuştu.
CHP'lilerin, "(Hayır) çıkarsa hiç bir şey olmayacak" dediklerini aktaran Kurtulmuş, bunun taktik icabı söylendiğini belirtti.
Kurtulmuş, "Evet" diyecek vatandaşların zihnini bölmek için böyle konuşulduğunu ifade ederek, "(Aman hiç merak etmeyin, 'Hayır' çıkarsa aynı sistem devam edecek, Erdoğan yine Cumhurbaşkanı, AK Parti de yoluna devam edecek.) Hiç de öyle olmayacak. Öyle bir sonuç çıktığı zaman diyecekler ki 'Cumhurbaşkanının meşruiyeti düşmüştür. Hükümetin zaten bir gün durmaması lazım, hemen hükümet değişmesi lazım.' Bu CHP siyasetinin basit taktiğidir." sözlerine yer verdi.
Muhabir: Ali Kemal Akan,Muhammet Mutaf
dikGAZETE.com