TİFLİS-DAVİT KACHKACHİSHVİLİ
Gürcü öğrenciler, konaklama ve sağlık sigortası dahil her türlü ihtiyaçlarını karşılayan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) 'Türkiye Bursları' programının kaliteli bir eğitim almak için büyük destek olduğunu dile getirdi.
Program çerçevesinde eğitimine Erzurum’daki Atatürk Üniversitesinde devam eden 26 yaşındaki Şorena Sultanişvili, AA muhabirine bursun avantajlarını anlattı.
Tiflis İvane Javakhişvili Devlet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesinden 2013'te mezun olduktan sonra Tiflis'teki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi aracılığıyla burs programına başvurduğunu söyleyen Sultanişvili, 2013'te burs kazanarak Atatürk Üniversitesinde 3 yıl eğitim gördüğünü kaydetti.
Atatürk Üniversitesindeki eğitimi sırasında büyük tecrübe kazandığını ifade eden Sultanişvili, "Burslu olmak çok büyük başarı çünkü Türkiye Bursları programı, her türlü avantajı sağlıyor. Bence en önemli yardım sağlık sigortası. Aynı zamanda konaklamayı sağlıyor. Hiçbir sorun yaşamıyorsun.” dedi.
Şimdi de doktora için üniversiteye başvurduğunu belirten Sultanişvili, Türkiye’de eğitim almanın Gürcistan’da iş imkanları açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
"Gürcüler mutlaka Türkçe öğrenmeli"
Khatia Darjania da son yıllarda Gürcistan’da Türkçeye ilginin arttığını, kendisinin de bu sayede Türkçeyi öğrendiğini söyledi.
İvane Javakhişvili Devlet Üniversitesi Doğu Dilleri Fakültesini kazandığında Türkçeyi seçtiğini belirten 21 yaşındaki Darjania, “Gürcistan’da yaşayanlar, mutlaka Türkçe dahil birkaç dil bilmeli." diye konuştu.
Türkiye Bursları programına bu yıl başvuruda bulunan Darjania, henüz başvurusunun sonuçlanmadığını, kazanırsa Türk Edebiyatı bölümünde okumak istediğini söyledi.
Darjania, "Türkiye Bursları programını kazanan öğrenci, hiçbir sorunla uğraşmadan kendini yüzde yüz eğitimine verebiliyor. Tüm büyük ülkelerin üniversitelerinde burs sistemi vardır. Ama diğer ülkelerde öğrencilerin eğitim masrafları yarı yarıya karşılanıyor. Sadece birkaç öğrencinin giderleri tamamen karşılanıyor ama bu tür bir bursu da herkes kazanamıyor. Türkiye Bursları programını kazananların eğitim giderleri ise tamamen karşılanıyor. Böylece kendini Türk öğrenci gibi rahat hissediyorsun.” ifadesini kullandı.
"Türkiye’de Türkçe öğrenmek, çocukluk hayalim"
Batum'daki Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi öğrencilerinden 21 yaşında Zeynab Tsululidze, Türkiye’de Türkçe öğrenmenin çocukluk hayali olduğunu söyledi.
Türkiye’deki bir üniversitede yüksek lisans yapmak için Türkiye Bursları programına başvurduğunu belirten Tsulukidze, "Şimdi bana bu şans veriliyor ve umarım hayalim gerçek olur." dedi.
Tsulukidze, "Türkçeyi ve Türk kültürünü çok seviyorum. Burs alabilirsem tüm bunları yakından tanıma fırsatım olacak. Türk dili bana geleceğimi kazandıracak. Burslar zamanında yatıyor, yemek ve konaklama sorunu da olmuyor. Diğer ülkelerde okuyan ve aynı zamanda geçinmek için çalışmak zorunda kalan birçok öğrenci tanıyorum. Türkiye Bursları ise yurt dışına gidip enerjimi sadece ve sadece eğitime harcama fırsatı verecek bana.” diye konuştu.
Tsulukidze, Gürcistan’da özel sektör ve bazı devlet kurumlarında Türkçe bilmenin büyük avantaj sağladığını sözlerine ekledi.
Her yıl 5 bin kişi yararlanabiliyor
YTB Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, her yıl 5 bin kişinin yararlanabildiği Türkiye Burslarına 2013'te 165 ülkeden 55 bin 181, 2014'te 176 ülkeden 81 bin 906, 2015'te 176 ülkeden 94 bin 473, 2016'da da 170 ülkeden 120 bin başvuru yapıldı. Bu yıl ise şimdiye kadar lisansüstü eğitim için 40 binden fazla başvuru geldi.
dikGAZETE.com