Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi ve Lübnan Trablus Üniversitesi işbirliği ile Dünya Arapça Günü kapsamında ‘Yabancılara Arapça Öğretim Metotlarının Geliştirilmesi Sempozyumu’ düzenlendi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ümit Doğay Arınç ve İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan başta olmak üzere Türkiye ve dünyadan birçok akademisyenin katıldığı sempozyumda, Arapça öğretiminin problemlerine çözüm üretmek ve Arapça öğretim programlarını geliştirmek amacıyla farklı başlıklarda bildiriler sunuldu.
Türkiye’nin, Arap ülkeleriyle ekonomik, siyasi, coğrafi ve kültürel ilişkileri günden güne arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, “Bugün UNESCO tarafından 18 Aralık Dünya Arapça Günü olarak ilan edildi. Daha önce de Birleşmiş Milletler tarafından Arapça’yı dünya dillerinden biri olarak kabul etmişti. Ülkemizde de dünyanın her yerinde olduğu gibi Arap Dili ve Edebiyatı’nın önemi gittikçe artmaktadır.
Çünkü bizim asırlardır Araplarla komşuluğumuz ve Arap kültürüyle de yakınlığımız var. Bu, hem dini hem coğrafi hem de iktisadi sebeplere dayanıyor. Çünkü ülkeler arasında müşterek ilişkiler var. Bu bakımdan uluslar arası platformda Arapça dünya dili olarak kabul edilmiştir. Biz İslami İlimler Fakültemizin öğretim dilinin yüzde 100 Arapça olmasını kararlaştırdık. 5 senedir de bu durum devam ediyor. Ülkemizin, Arap ülkeleriyle ekonomik, siyasi, coğrafi ve kültürel ilişkileri günden güne artıyor. Mesela Arapça ve Türkçe bilen eleman ihtiyaçlarını bize bildirenler var.
İngiltere’de de Arapça öğreten bölümler var. Çeşitli müesseselerin Arapça konuşan elemana ihtiyaçları oluyor. Biz de Mekke, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya’ya öğrenci gönderdik” dedi.
“TÜRKİYE’DE YABANCI HİSSETMİYORUZ”
Kendilerini Türkiye’de yabancı hissetmediklerini belirten Lübnan Trablus Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Raafat R. Mikati ise “‘Türkiye Arapça konuşan bir ülke değil, neden Türkiye’ye geldiniz?’ diye sordular. Onlara, ‘Arapça, sadece Arapların dili değildir, bütün Müslümanların kullandığı bir dildir. Müslümanlar, namazlarında ve dualarında Arapça kullanıyorlar. Bu bakımdan biz burada kendimizi yabancı saymıyoruz. Biz bu sempozyumda Arapça öğretiminin metodlarının geliştirilmesi konusunda mesai sarf edeceğiz. Türkiye’nin Arapça’ya gösterdiği ilgi sağlıklı bir gelişmedir. Çünkü Türkiye’nin Arap Dili ile ilgilisi tarihin derinliklerine dayanır. Bunu Türkiye’nin kendi köklerine dönüşünün bir işareti olarak görüyorum” dedi.
Türkiye’de Arapça öğretiminde karşılaşılan problemlerin bilimsel açıdan ele alınıp incelenmesinin büyük bir önem taşıdığını belirten Prof. Ümit Doğay Arınç, “Ülkemizde Arapça öğretiminin uzun bir geçmişi vardır. Gelişen teknolojiye rağmen Arapça öğretiminde pek çok problemin büyük ölçüde devam ettiği görülmektedir. 8 yıllık İmam Hatip Lisesi, ardından 4 yıllık İlahiyat Fakültesi, Arap Dili Edebiyatı ve veya Arapça Öğretmenliği bölümlerinde Arapça öğretimi verildiği halde bir türlü istenilen başarıya ulaşılamamaktadır. Bu sebeple Arapça öğretiminde karşılaşılan problemlerin bilimsel açıdan ele alınıp incelenmesi büyük bir önem arz etmektedir” dedi.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi hakkında bilgi veren Prof. Arınç, “Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Şu anda 6 fakültemiz faaliyette. 2 fakültemiz de faaliyete geçecek. İslami İlimler, Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım, Edebiyat, Güzel Sanatlar ve Hukuk fakültelerimiz var. Eğitim ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ise açılacak.
Ayrıca önlisans eğitimi veren iki meslek yüksekokulumuz var. Bunlardan biri Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu, diğeri de genel programların bulunduğu Meslek Yüksekokulu. Lisans ve önlisansta toplam 4560 öğrencimiz var. Ayrıca lisansüstü seviyede eğitim veren 5 enstitümüz var. Suudi Arabistan ve Mısır’da 4, Endonezya’da 3, Malezya, Bosna Hersek, Katar, Cezayir, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde 2 üniversiteyle işbirliğimiz var” diye konuştu.
dikgazete.com