ANKARA
Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl pek çok ülkenin meteorolojik ve hidrolojik olaylardan kaynaklanan doğal afetler sebebiyle zarara uğradığını anımsattı.
Meteorolojik ve hidrolojik afetlerin diğer tabii afetlerden en önemli farkının, meydana gelecek olayları önceden tahmin edebilme ihtimalinin bulunması olduğuna işaret eden Güneş, "Böylece, hava tahmin raporları ve erken uyarılar aracılığıyla can ve mal güvenliğini sağlamada afet risk azaltımına büyük katkı sağlayabilmekteyiz." dedi.
Güneş, 2001'den itibaren meteoroloji radarlarını kullandıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Son 15 yılda radar ağımızı ülke çapına yayarak 18 radardan oluşan Avrupa'nın en büyük radar ağlarından birine sahip olduk. Radar operasyonlarımızın yeterliliğini arttırmada komşu ülkelerle radar verilerini paylaşmanın önem arz ettiğinin farkındayız. Bu sebeple, bu kritik konuda bölgesel ve bölge-altı işbirliği faaliyetlerini geliştirmek arzusundayız."
"9. Avrupa Meteoroloji ve Hidrolojide Radar Konferansı"
İsmail Güneş, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde Antalya'da düzenledikleri "9. Avrupa Meteoroloji ve Hidrolojide Radar Konferansı"nda 26 ülkeden 200'ün üzerinde bilim insanıyla Türkiye'nin meteoroloji ve hidroloji konusundaki deneyimlerini paylaştıklarını aktardı.
Konferansta, beş gün boyunca 220'den fazla sözlü ve poster sunum gerçekleştirildiğini söyleyen Güneş, "Dünyanın farklı ülkelerinden bilim insanlarını, uzmanları, kullanıcıları, sistem geliştiricileri ve üreticileri bir araya getiren bu benzersiz konferansın meteoroloji radarları ile bunların meteoroloji ve hidrolojideki kullanımları konusundaki deneyimleri, bilgileri, karşılaşılan zorluklar ve gelişmeler ile kullanıcıların ne tür gelişmelere ve uygulamalara ihtiyaç duyduğunu paylaşma konusunda bulunmaz bir fırsat sunmuştur." ifadelerini kullandı.
Muhabir: Zehra Aydın
dikGAZETE.com