Dünyada milli gelire oranla en fazla insani yardım yapan ülke olan Türkiye, "Afrika açılımı" kapsamında Somali ve Sudan'da açtığı hastanelerle binlerce kişiye şifa dağıtıyor. İç savaş nedeniyle en temel sağlık hizmetlerine ulaşılamayan Somali ve Sudan'da Türkiye'nin yardımıyla hizmete giren sağlık kurumlarından bugüne kadar yaklaşık 400 bin kişi yararlandı.
AA muhabirinin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığından (TİKA) aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin yürüttüğü aktif dış politika doğrultusunda Balkanlardan Ortadoğu'ya, Afrika'dan Latin Amerika'ya kadar dünyanın pek çok bölgesinde eğitim, sağlık, sosyal, altyapı hizmetleri, kapasite geliştirilmesi, kültürel mirasın korunması gibi çeşitli alanlarda uyguladığı projelerin sayısını her geçen gün arttıran TİKA, Türkiye'nin "Afrika açılımı" politikası çerçevesinde ciddi atılımlar gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yılki Afrika ziyareti çerçevesinde Somali'nin başkenti Mogadişu'da açılan ve donanımı TİKA tarafından sağlanan Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sadece geçen yıl 67 bin 443 kişi sağlık hizmeti aldı. TOKİ'nin yaptığı 200 yataklı hastanede bu yıl şimdiye kadar 74 bin 956 hastaya poliklinik hizmeti verildi.
Hastanede, 11 yataklı yetişkin doğum bakım, 10 yataklı yoğun bakım ünitesi, 4 ameliyathane, 4 doğum odası, radyoloji ünitesi, laboratuvar bölümleri bulunurken, 47'si Türk , 343'ü yerel 390 kişi çalışıyor.
İki ülke arasında, hastanenin ortaklaşa işletilmesi için imzalanan protokole göre, Sağlık Bakanlığı 5 yıl boyunca uzman personel ve finansal destek verecek. Hastane, 5 yıl süreyle iki ülke tarafından ortak işletilecek ve süre sonunda Somali'ye bedelsiz devredilecek. 5 yıllık süreçte bölgede tedavisi mümkün olmayan hastaların tedavileri yerinde yapılacak. Protokol kapsamında ayrıca Somali'de üçüncü basamak modern hastane işletme modeli oluşturulacak, ülke halkına sürdürülebilir, güvenli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulacak ve sağlık sistemine yetişmiş insan gücü kazandırılacak.
Nyala'daki hastane bölgeye de hizmet veriyor
Türkiye'nin desteğiyle kıtada hizmete giren diğer bir sağlık kurumu ise Sudan'ın Güney Darfur eyaletinin başkenti Nyala’da üç yıl önce TİKA'nın yaptığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından işletilen Nyala Türkiye Sudan Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
Konumu itibarıyla Afrika’nın merkezindeki hastane sadece Sudan'ın değil, Kamerun, Çad, Gambiya ve diğer civar ülkelerden gelen hastaların umudu olmaya devam ediyor. Hastanede bugüne kadar çeşitli şikayetlerle müracaat eden yaklaşık 250 bin kişi sağlık hizmeti aldı.
Hastane, Türkiye'nin değişik hastanelerinden belirlenen ve ihtiyaca göre tespit edilen süreler dahilinde çalışan, konusunda uzman hekimleriyle beyin ameliyatları dahil tüm ameliyatlarla, poliklinik ve acil hizmetleriyle Nyala'daki kamplarda yaşayan mültecilerle diğer yoksul ailelere olmak üzere binlerce hastaya şifa dağıtmayı sürdürüyor.
Kadın doğum, çocuk, patoloji, radyoloji, dahiliye, üroloji olmak üzere ihtiyaç hissedilen her alanda hastalara teşhis ve tedavi hizmetleri sunulan 150 yataklı hastanede, 2014 yılından bu yana uzman hekimlerce Sudanlı sağlık personeli ve hekimlere de eğitimler veriliyor.
Hastanenin 3 ameliyathane, 14 yataklı çocuk ve yeni doğan bölümü, 8 yataklı erişkin yoğun bakımı bölümleri bulunuyor.
Yıllık 4 bin ameliyat ve 300 acil ameliyatın yapıldığı hastanede, Türkiye'den hastane yöneticisi 1 uzman hekim, 1 başhekim, çeşitli branşlarda 13 uzman hekim, 2 pratisyen, 33 ebe/hemşire, 2 röntgen teknisyeni, 2 anestezi uzmanı, 1 eczacı, 1 diyetisyen ve değişik birimlerdeki idari personelle 70 kişi hizmet veriyor. Hastanede 60 yerel personel çalışıyor.
Hastanenin uzun vadede altyapısını hazırlama amacıyla 8 Sudanlı uzman hekime Türkiye'deki çeşitli hastanelerde geçen aydan bu yana eğitim veriliyor.
Libya'daki iç savaşın acıları sarılacak
Libya'daki iç savaş nedeniyle büyük bir yıkımın yaşandığı Misrata kentinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2012'de hastane inşaatına başlandı.
Misrata halkının yaşadığı fizyolojik travmanın etkilerini yok etmek veya en aza indirmek amacıyla inşasına başlanan hastanenin tamamlanma hedefi bir yıl olarak planlansa da ülkedeki iç karışıklıklar nedeniyle çalışmalara ara verilmek zorunda kalındı.
İnşaat çalışmalarına yeniden başlanan hastane geçen yıl tamamlandı. Yaklaşık 2 bin 400 metrekare kapalı alana sahip hastane kadın, erkek ve acil ortopedik müdahale olmak üzere üç bölümden oluşuyor.
Hastanede 19'u erkek ve 19’u kadınlar için olmak üzere toplam 38 adet terapi bölmesi ve 2 adet terapi havuzu bulunurken, günlük hasta kapasitesinin 200 olması tahmin ediliyor.
İnşaatı TİKA tarafından yapılan hastanenin tıbbi donanımı kısa zamanda tamamlanarak Libya makamlarına teslim edilecek.
dikGAZETE.com