Istanbul
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, "İş Dünyası Söyleşileri" kapsamında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele edilen 2020'de sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi, gelecek yıldan beklentilerini paylaştı.
Pandemi sürecinin, gelecekte gündelik hayata girmesi beklenen pek çok teknolojik yeniliği 5-10 yıl öne çektiğini anlatan Erkan, şirketlerin dijital dönüşümünün de hızlandığını söyledi.
Erkan, bu dönemde teknolojinin yanı sıra telekom sektörünün de ne kadar kritik ve stratejik olduğunun anlaşıldığını vurgulayarak, "Lojistikten sağlığa, enerjiden perakendeye ve eğitime kadar bütün sektörler bir anda uzaktan eğitim, uzaktan çalışma, uzaktan sağlık, uzaktan eğlence ve oyun gibi çok konuşulan kavramlarla karşı karşıya kaldı. Teknolojik ihtiyaçlar çok net ortaya çıktı.
Bu nedenle ben bugün Turkcell'de aktif olarak kullandığımız yapay zeka, nesnelerin interneti, 5G gibi teknolojilerin yakın dönemde daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Finans sektöründe de pandeminin ardından ciddi bir dijital dönüşüm gerçekleştiğine işaret eden Erkan, Turkcell'in bu konulara hazır yakalandığını, önceden çalışılması halinde bu tür krizlerin faydaya çevrilebildiğini kaydetti:
Erkan, yakın gelecekte telekom sektörünün müşterisine sadece konuşma ve internet hizmeti sunan bir yapıdan çıkarak daha geniş kapsamlı hizmet veren bir sektöre dönüşeceği öngörüsünde bulunarak, şunları ifade etti:
"Turkcell olarak bu noktada sektörümüze örnek oluşturan bir şirket konumundayız. Bugün sunduğumuz dijital servislerden techfin çözümlerimize kadar pek çok farklı alanda müşterilerimizin hayatlarına dokunuyoruz.
Pandemi döneminde, 'TV+ Ready' teknolojimiz, BiP Meet adını verdiğimiz çoklu görüntülü görüşme platformumuz ve Lifebox Transfer dosya paylaşımı uygulamamıza ilişkin çalışmalar yaptık. İnsanların evlerinden kaliteli ve hızlı bağlantıya ihtiyaç duydukları bu dönemde, fiber hızında kablosuz erişim teknolojisi sunduğumuz Superbox ürünümüz talep patlaması yaşadı.
Önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin dijital dönüşümüne öncü olmaya devam ederken, pandemi sürecinde daha da önem kazanan uzaktan çalışma, uzaktan eğitim, online alışveriş, online eğlence ve teletıp alanlarına yönelik yenilikçi ürün ve hizmetler sunmayı sürdüreceğiz."
"Veri merkezlerimizin kapasitesi 40 bin metrekareye ulaşacak"
Murat Erkan, Türkiye'nin verisinin Türkiye'de kalmasının kritik önem taşıdığını belirterek, pandemi öncesi, teknoloji ve telekomünikasyon sektörüne de sıçrayan ticaret savaşlarının temelinde veri güvenliği ve verinin nasıl kullanıldığının olduğunu söyledi.
Turkcell'in "Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalı" sloganını anımsatan Erkan, şunları kaydetti:
"ABD'de dışişleri bakanı 'Bizim verilerimiz Çin teknolojileri ile güvende değil' açıklamasını yaptı. Peki bizim verilerimiz nasıl ve hangi teknoloji ile güvende? Bu noktada yerli ve milli teknolojiler, verilerin ülke içinde kalması herkes için çok önemli.
Bu bizim 4-5 yıldır söylediğimiz bir konu. Buna inanarak da Türkiye'nin hem yerlilik hem de teknolojik anlamında en büyük veri merkezlerini inşa ettik. Dördüncüsünü de çok yakında açacağız. Kapasitemiz de her biri 10 bin metrekareden toplamda 40 bin metrekareye ulaşmış olacak. Bu bir öngörünün eseri, işin bu noktaya vuracağını öngördüğümüz için bu çalışmaları yaptık.
Bugün gencinden yaşlısına kadar herkes biliyor ki veri çok önemli. Bu verileri kullanarak her türlü ticari, ekonomik ve siyasi aksiyonlar alınabiliyor. Bizim verimize sahip çıkmamız lazım. Bu yönde de atılımları çok destekliyorum, çünkü inandığımız bir konu."
Erkan, veri güvenliğinin ticari açıdan da önemli olduğuna dikkati çekerek, "Ülke verileri kullanılarak bizi zor durumda bırakabilirler. Buradan oluşan faydayı ülkede tutmak yerine, tamamen dışa kaydırmak gibi bir risk var ki bu da ticari olarak bizi handikaplı bir duruma sokar." ifadelerini kullandı.
Turkcell'in yeni ürünleri hızla hayata geçirmesinde veri merkezlerinin etkili olduğunu anlatan Erkan, bu anlamda çok ciddi yatırımlar yaptıklarını, yerli dijital servislerin ihracatına da başladıklarını dile getirdi.
Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com