USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk profesör kansere çare arıyor

ABD'deki Stanford Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Utkan Demirci, kanser hastalığında kişiye özgü, doğru ilaçların geliştirilmesine yönelik araştırmalar yürüttüğünü belirtti. - Anadolu Ajansı

Türk profesör kansere çare arıyor
15-09-2016 17:17
Google News

İZMİR -Efsun Yılmaz,Meriç Ürer

ABD'deki Stanford Üniversitesinde görev yapan ve Harvard Üniversitesindeki çalışmaları sırasında "çiple suni tohumlama" yöntemini geliştiren Prof. Dr. Utkan Demirci, İzmir'de AA muhabirine açıklama yaptı.

Demirci, son 3 yıldır Stanford'da kanserli hücrelerin seçimi, ayrımı, kanser hastalarının gözetlenmesi üzerine çalıştığını anlattı. Laboratuvar örnekleri üzerinde inceleme yaptıklarını ifade eden Demirci, şu bilgileri verdi:

"Kanser kliniklerinde kullanabilecek, 'bireysel tıp' dedikleri, o kişinin kanserine uygun doğru ilaçların tespiti için, geliştirilmesi için teknolojiler var. Onların geliştirilmesi için uğraşıyoruz. Özellikle son dönemde Amerika'da kanser araştırmaları konusunda çok büyük yatırımlar yapıldı. Kanserde özellikle erken teşhis olduğunda tedavi artık çok daha rahat. Kanser biyolojisi üzerine öğrenmemiz gereken çok fazla şey var."

"Kanser biyolojisini anlayacağız"

Kanser tedavisinde gelecekte iki gelişme beklediklerini ifade eden Demirci, "İlki, bilmediğimiz şeyleri öğrenebilmemiz için teknolojiler gelişecek. İkincisi, teknolojilerin üzerine biz kanser biyolojisini daha iyi anlayacağız. Bunun sonucunda kanser için doğru yaklaşımlar geliştireceğiz. Bunun hepsi paralel gelişecek." dedi.

Kanserin en yoğun araştırılan hastalık olduğunu belirten Demirci, "Erken teşhis teknolojilerinin gelişmesiyle daha az boyutta bir problem haline geleceğine inanıyorum. Bir kişinin kanseri diğerinden o kadar farklı ki onu tek bir yaklaşımla çözebilecek tek şey erken teşhis. Bir kanser tümörü o kadar birbirinden farklı hücrelerden oluşuyor ki önce onu anlamak sonra çözmek gerekiyor." diye konuştu.

Çip teknolojisini geliştirmişti

Demirci, kısırlık problemi konusunda da çalışmalar yaptığını, "çiple suni tohumlama" yöntemini de bu sırada geliştirdiklerini anımsatarak, şunları söyledi:

"Sperm seleksiyonunda bir teknoloji geliştirdik. Mikroçipli bir teknoloji ve bu teknolojiyi yaklaşık 4 sene önce Türkiye’ye getirdik. Türkiye'de ürünleştirdik. Son 2,5 senedir binlerce tüp bebek bu teknolojiyle dünyaya geldi. Meksika, Kosova, Amerika'da birçok tüp bebek merkezinde, Kanada'da denendi. Güney Afrika'da bile, birçok kıtada kullanılıyor. Annelerin babaların yüzünü güldüren bir teknoloji."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ