USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk kültürünün Japon meleği

Türk kültürüne büyük bir sevgi duyan, bu nedenle yaklaşık 10 yıl önce Antalya'ya yerleşen Japon Sakamoto, ebru ve iğne oyası yapmayı, bağlama çalmayı öğrendi. - Anadolu Ajansı

Türk kültürünün Japon meleği
20-12-2016 14:22
Google News

ANTALYA - Hüseyin Kanber

Türkiye'ye duyduğu sevgiyle 10 yıl önce Antalya'ya yerleşen Japon Reiko Sakamoto, burada kaldığı sürede, ebru ve iğne oyası yapmayı, bağlama çalmayı öğrendi. Bir ay içinde ülkesine dönmeye hazırlanan Sakamoto, Türk kültürünün gönüllü elçisi olmak istiyor.

Japon Sakamoto, 10 yıl önce Türk kültürünü yerinde öğrenmek için Antalya'ya yerleşti. Aşçılık yaptığı için ilk olarak bu alana yönelen Sakamoto, önce börek, mantı ve imam bayıldı gibi geleneksel Türk yemeklerini yapmayı öğrendi.

Sakamoto, daha sonra Türk kültürünün vazgeçilmez parçalarından ebru, iğne oyası ve bağlamaya merak sardı. Uzun uğraşlarının ardından meslekte adını duyurmuş ustalardan söz konusu sanatları da öğrenen Sakamoto, bugünlerde ülkesine dönmeye hazırlanıyor. Ailesi tarafından "Türk kültürünün Japon meleği" diye anılan Sakamoto, ülkesinde Türkiye'nin gönüllü kültür elçisi olmak istiyor.

AA muhabirine kültür serüvenini anlatan Sakamoto, Türkiye'nin birçok şehrini gezdikten sonra Antalya'ya yerleşmeye karar verdiğini söyledi.

Yaklaşık 10 yıl önce Türk kültürünü araştırmaya başladığını belirten Sakamoto, daha sonra mesleği olan aşçılığı bir süre burada sürdürdüğünü anlattı. Bu süreçte Anadolu'nun birçok bölgesine ait yemekleri yapmayı yerinde öğrendiğini ifade eden Sakamoto, daha sonra Türk kültürüne ait diğer geleneksel sanatları öğrenmeye karar verdiğini dile getirdi.

Sakamoto, Türk yemeklerinden mantı, hamsi böreği, köfte, imam bayıldı yapmayı öğrendiğini, diğer birçok yemeği ise orta seviyede bildiğini aktardı. 3 aydır bağlama çalıştığına işaret eden Rieko Sakamoto, Japonya'ya dönünce orada bağlama öğrenme şansı olmayacağını belirtti. Sakamoto, şöyle devam etti:

"Bu nedenle ustalardan bu dersi alarak öğrenmek istedim. Japonya'da da çalmaya devam etmeyi düşünüyorum. Bağlama çalarken çok mutlu oluyorum. Türkü sözlerinin ne anlama geldiğini öğreniyorum."

İğne oyasına karşı Japonların özel bir ilgisi olduğunu vurgulayan Sakamato, zor olmasına karşın ortaya güzel bir eser çıkmasından mutluluk duyduğunu bildirdi. Bu sanatı da ülkesinde sürdürmek istediğini ifade eden Sakamoto, "Ülkeme dönünce bunları kendi insanlarımla paylaşacağım. Türkiye'de kaldığım süre içinde dostlukları ve Türk insanın misafirperverliğini hiç unutmayacağım." dedi.

Bağlamayla 15'e yakın parça çalıyor

Sanatçı Fahrettin Aksünger'den özel bağlama ve Türk Halk Müziği dersleri alan Sakamoto, bu konuda da yeteneğini ortaya koyuyor. Sakamoto, öğrendiği 15'e yakın parçayı ustalıkla çalıyor.

Sakamoto'nun müzik öğretmeni Aksünger, Japon öğrencisiyle 3 aydır çalıştıklarını söyledi. Japonya'ya dönme zamanının yaklaşması nedeniyle çalışmaları sıklaştırdıklarını anlatan Aksünger, "Japon vatandaşı olmasına rağmen Türk müziğine olan kulağı çok sağlam. Yatkınlığı çok iyi seviyede. Severek yapıyor." dedi.

Ebruda da başarılı

Rieko Sakamoto'ya ebru öğreten sanatçı Mukadder Kavas, öğrencisinin çok başarılı olduğunu belirterek "Algısı çok çok geniş. Daha önce bu sanatı yapmış da biz üzerinden geçiyoruz gibi. Oysa ilk kez bu sanatı deniyor. Çok çabuk kavrıyor. En büyük avantajı Türkçe'yi biliyor olması. Beni için de büyük avantaj çünkü ebrunun duygularını anlatmak istediklerini rahatça anlatabiliyorum." dedi.

İğne oyası da öğrendi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları (ASMEK) Konuksever Kurs Merkezi'nde iğne oyası da öğrenen Sakamoto, kursiyer kadınlarla çalışmalarını paylaşıyor.

İğne oyası eğitmeni Ümran Özlemiş, Rieko Sakamoto'nun çalışmalarından çok memnun olduğunu söyledi. Özlemiş, "Kursa ilk geldiği zaman hiçbir şey bilmiyordu. Sınıfa gayet uyumlu. İğne oyasına karşı Japon bayanların son zamanlarda aşırı bir merakı var. Eğitim sonunda kendisine sertifika vereceğiz." diye konuştu.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ