USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Ekonomi

Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım: 2018 ve izleyen yıllardaki hedefimiz Güney Kore'yi geçmek

Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, "2018 ve izleyen yıllardaki hedefimiz Güney Kore'yi geçerek dünyada ihracatçısına en fazla destek olan exim kuruluşu olmaktır." dedi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım: 2018 ve izleyen yıllardaki hedefimiz Güney Kore'yi geçmek
07-09-2017 16:57
Google News

Ä°STANBUL (AA) - Türkiye Ä°hracat Kredi Bankası AÅž (Türk Eximbank) Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliÅŸtirdiÄŸi ve AA Finans Haberleri Terminali'nden (aafinans.com) canlı yayınlanan AA Finans Masası'na konuk oldu.

Yıldırım, ihracatta 2017nin iddialı bir yıl olduÄŸunu, rakamların da bunu gösterdiÄŸini belirterek, Türk Eximbank'ın isim olarak banka olsa da, dünyada bilinen versiyonuyla ihracat kredi destek kuruluÅŸu olduÄŸunu söyledi.

Dünyadaki exim'lerin ihracatı içeriden veya dışarıdan bir boyutuyla desteklediÄŸini ifade eden Yıldırım, ÅŸunları kaydetti:

"Biz her boyutuyla ihracatı destekliyoruz. Ä°çeriden kredi, sigorta, bundan sonra uygulamalarını baÅŸlatacağımız garanti uygulamaları... Yurt dışında alıcı kredileri, baÅŸka ülkelerin kamu kurum ve kuruluÅŸlarının projelerini finanse etmek gibi ihracatı içeriden ve dışarıdan destekleyerek her ÅŸeyi bir arada yapan bir exim kuruluÅŸuyuz. Türk Eximbank, ihracatçılarımız için vazgeçilmez bir kuruluÅŸ. Bize ulaÅŸamayan ihracatçılarımız var. Türkiye'de 70 bine yakın ihracatçı var. Bir de döviz kazandırıcı faaliyetler, yurt dışı müteahhitlik projeleri dediÄŸimiz zaman Türkiye'de, benim tahminin, Türk Eximbank'ın çalışabileceÄŸi 100 bin civarında ÅŸirketler portföyü var. Biz bunlardan kabaca 8 bin 800'ü ile çalışıyoruz. Benim göreve baÅŸladığım 2016 Kasım sonu itibarıyla yüzde 14 artırdık. Sadece teminat mektubu ile çalışan Türk Eximbank'ı banka teminat mektuplarının dışında da çalışabilir hale dönüÅŸtürdük. Biz artık ihracatçılarımızı gidip bulup, Eximbank'ı onlarla çalıştırır hale getirdik. Uluslararası iliÅŸkilerimizi de pekiÅŸtiyoruz."

Ä°hracatçıya verdikleri desteÄŸi bir önceki yıla göre artırmalarının önemine iÅŸaret eden Yıldırım, "Türk Eximbank'ın 2017 yılının ilk 8 ayında ihracatçılara sunduÄŸu toplam finansman desteÄŸi geçen yıla göre yüzde 18 artarak 21,7 milyar dolardan 25,5 milyar dolara yükseldi. Türk lirası bazında ise yüzde 39'luk artış saÄŸladık. Bu anlamda sınavımızı baÅŸarıyla verdiÄŸimizi söyleyebilirim. Bu desteÄŸin 16,1 milyar doları nakdi kredi, 9,4 milyar doları ise alacak sigortası olarak saÄŸlanmıştır. GeçtiÄŸimiz yıl sonu itibarıyla Türk Eximbank'ın ihracat kredisi ve sigorta desteÄŸi Türkiye ihracatının yüzde 23'ü idi. Biz ÅŸimdi bu yıl için yüzde 26 hedefi koyduk. AÄŸustos sonu itibarıyla yüzde 25'e yaklaÅŸtık." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"2018 ve izleyen yıllardaki hedefimiz Güney Kore'yi geçmek"

Adnan Yıldırım, yıl sonuna kadar ihracatçıya 39,8 milyar dolar finansman desteÄŸi hedefi koyduklarını anımsatarak, "Bakanımız onu 40 milyar dolar olarak düzledi. Biz de inÅŸallah onu mahcup etmeyeceÄŸiz. 2018 ve devamı için verilen hedef, Türk Eximbank'ın dünyada ihracatçısına en fazla destek veren kuruluÅŸ olması. Bugün itibarıyla en fazla destek veren Güney Kore exim kuruluÅŸları. Onların yüzde 28'e yakın destek profili var. 2018 ve izleyen yıllardaki hedefimiz Güney Kore'yi geçerek dünyada ihracatçısına en fazla destek olan exim kuruluÅŸu olmaktır." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, bu yıl yurt dışından saÄŸladıkları maliyet avantajını kredi faizlerine yansıttıklarını, faiz oranlarını düÅŸürdüklerini belirterek, "KOBÄ°'ler Türkiye için önemli. Ä°hracatçı profilimizde yüzde 55 KOBÄ° ile çalışıyoruz ama toplam rakamların içinde KOBÄ°'lerin bizden saÄŸladığı finansman daha düÅŸük. Bunu artırmak için uygun maliyetli özel bir Türk lirası kaynağımızı tamamen KOBÄ°'lere kullandırıyoruz." diye konuÅŸtu.

Muhabir: Elif Ferhan YeÅŸilyurt

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi