TBMM
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Atatürk vasiyet etmiştir, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu her halükarda onun vasiyeti doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Her iktidar döneminde olmuştur ama sizin (CHP) 1966'dan bu yana bunun üstüne konma girişimleriniz her seferinde reddedilmiştir." dedi.
Türkeş, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığına bağlı kuruluşların 2017 yılı bütçesi üzerinde hükümet adına yaptığı konuşmada, Türklerin, yazılı tarih boyunca varlığını sürdüren bir millet olduğunu söyleyerek, "Yani 2 bin 500 yıllık bir tarih var kayıt altında olan. Bunun her döneminde Türk devletleri olmuş." diye konuştu.
200'ün üzerinde irili ufaklı Türk tdevleti kurulduğunu, bunların 16'sının da büyük imparatorluk, devlet olduğunu aktaran Türkeş, Türkçe'nin, dünyada yaygın kullanılan 5. dil ailesi olduğuna işaret ederek, "Bugün dünya üzerinde Türkçeyi doğru ve güzel bildiğiniz takdirde, 300 milyonun üzerinde insanla bütün dünya coğrafyasında iletişim kurma imkanınız vardır." ifadesine yer verdi.
"100. yılın marşı olmayacak"
Onuncu Yıl Marşı'nın fevkalade kıymetli bir marş olduğuna dikkati çeken Türkeş, şu değerlendirmede bulundu:
"Ama adı üzerinde, Onuncu Yıl Marşı'dır. Cumhuriyetin 100. yılına ulaştığımız bu dönemde, bu marşı söylemek isteyenler memnuniyetle söylerler, hatta bizim de bulunduğumuz ortamlarda önümüze geldiğinde biz de iştirak ediyoruz. Ama söylemek istediğim şu ki cumhuriyetin 100. yılındaki çalışmalarda bir marş arayışı içinde değiliz. 21. yüzyıl sivil bir yüzyıldır. Ama şimdiden müjdesini veriyorum ki inşallah 100. yılın marşı olmayacak, şarkıları türküleri olacak."
"Atatürk'ün mirası doğrultusunda çalışmaları var mı yok mu?..."
Başbakan Yardımcısı Türkeş, Atatürk Dil Tarih Yüksek Kurumuna İş Bankasından gelen katkılar konusunda çok bilgi karmaşası olduğunu söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu, Atatürk'ün kendi hisseleridir, CHP'nin hissesi değildir. Atatürk kendi hisseleri için o zaman böyle bir irade buyurmuştur, Türk Tarih Kurumuna ve Türk Dil Kurumuna, bundan belli bir şeyin intikalini vasiyet etmiştir ve bugüne kadar bu vasiyet doğrultusunda çalışmalar devam etmiştir. Bunun haklarını korumak için İş Bankasına CHP'nin Yönetim Kurulu üyesi koyması öngörülmüştür. İş Bankası yıllık karını yaptıktan sonra, BBDK ne kadar kar payı dağıtılacağına karar verdikten sonra, İş Bankasının yönetimi Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumunun hissesine düşen miktarı ayırıyor, uygun gördüğü bir nispette faizi ekleyerek, bu kurumların hesabına geçiriyor. İş Bankasında CHP'nin 4 yönetim kurulu üyesi var. Bunlar ne yapıyorlar? Atatürk'ün mirası doğrultusunda çalışmaları var mı yok mu, onu da siz milletvekilleri uygun bir zamanda bize bildirirsiniz.
"AK Parti'ye gösterdiğiniz tepkiyi komşunuza niye göstermiyorsunuz CHP'liler?"
Tuğrul Türkeş, HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım'ın, Atatürk'ün vasiyeti olan Türk Dil Kurumunun adının değiştirilmesini teklif ettiğini ifade ederek, "AK Parti'ye gösterdiğiniz tepkiyi komşunuza niye göstermiyorsunuz CHP'liler? Hayır yani Atatürk'ün mirasına sahipse bir tek, AK Parti'ye mi karşı sahip çıkıyorsunuz?" diye sordu.
HDP'li Yıldırım, Tuğrul Türkeş'in, kendisinin, "Atatürk'ün kurduğu Türk Dil Kurumunun isminin değiştirilmesini teklif ettiğini" söylediğini anımsatarak, "Doğru ama Atatürk'ün 12 Temmuz 1932 yılında kurduğu kurumun adı Türk Dil Kurumu değil, Türk Dili Tetkik Cemiyetidir. Bu isim zaten değiştirilmiş, ha bir kez değiştirildi, ha 10 kez değiştirildi, hiç bir fark etmiyor." dedi.
Muhabir: Coşkun Ergül